На Черкащині місцеві фермери знищують кургани. Хоча давнім похованням приблизно 5 тисяч років і вони належать до об'єктів культурної спадщини. Утім підприємців це не зупиняє: орендувавши землю, вони обробляють її технікою та засівають. Прокуратура вже порушила кримінальне провадження, пише 5 канал 177994

Знахідки з курганів поблизу Черкас показує археолог Михайло Сиволап. У музеї середньої Наддніпрянщини таких – сотні. Завдяки їм вдається вивчати історію давніх поселень. Ось цей посуд знайшли під час розкопок поховань, поблизу Черкас. Історики кажуть: їх залишили по собі племена, які жили тут 5 тисяч років тому.

"Ці племена потім посунули в Європу, індоєвропеїзували, підкорили всі оті місцеві племена, які були, стали основою європейської цивілізації, яка стала основою сучасної світової цивілізації, а відповідь лежить тут у нас, у наших курганах", – переконує археолог.

Кургани тут не рідкість, зазвичай вони розташовані між селами. Наразі їхню кількість підраховують, аби внести до переліку об'єктів культурної спадщини.

"Знаходимо і нові, і старі точки поселення, щоб поставити їх на GPS і зробити електронні карти", – розповів старший науковий співробітник музею середньої Наддніпрянщини Олександр Марченко.

Кілька курганів поблизу села Вергуни археологи вже розкопали, залишилися недослідженими найцікавіші поховання – Лесеві могили. Науковці переконані: ці поховання – земляні аналоги єгипетських пірамід. Колись вони були височенними, але час їх майже зрівняв із землею.

Якої цивілізації ці могили – без розкопок сказати важко. Але археолог Михайло Сиволап переймається: відколи поля віддали в оренду фермерам – під загрозою знищень опинилися півтора десятка курганів.

"Бувають скіфські кургани – давньоруські, але вони, як правило, не є так серед поля, так що швидше за все це епохи бронзи. Вони недосліджені, ми не знаємо", – пояснює Михайло Сиволап.

Ці кургани внесені до переліку пам'яток та захищаються державою. За законом, орендарі мають фінансувати розкопки або ж сіяти тут лише багаторічні трави, які вимагають неглибокого зорювання землі. Але сільський голова Вергунів, який давав землі в оренду, переконує: про історичні пам'ятки поблизу села не знає.

"Я не скажу, я недавно працюю, вони вже давно в оренді ці землі. Звісно, будемо розглядати це питання", – запевняє заступник голови Вергунівської сільради Володимир Вітряк.

У прокуратурі порушили кримінальне провадження за фактом знищення об'єктів історико-культурного призначення. Крім того, фермери завдали збитків державі на суму 171 мільйон гривень.

"Ці 15 курганів були виділені в натурі і були певні охороні зобов'язання і голова фермерського господарства звісно про це знав. Так, вони свідомо це зробили", – каже перший заступник керівника черкаської місцевої прокуратури Євгеній Троцько.

Наразі орендареві загрожує до трьох років позбавлення волі. Крім того, його зобов'яжуть відшкодувати державі збитки та розірвуть із ним договір оренди землі, на якій розміщена культурна пам'ятка. Тим часом, археологи сподіваються, що поховання ще можливо дослідити і шукають гроші на розкопки.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+8 #1 Перехожий 04.02.2020 08:27
Стояли ті кургани тисячі років. Може комусь і заважали але ніхто їх не чіпав, від гріха подальші. А тут прийшли -"господарі життя", все їм мало. Раніше луки та яри порозорювали, а це до курганів дібралися. Як спаралізує будуть гадати чому.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100