реклама

реклама

У Черкасах руйнується історична пам'ятка – будівля, зведена 115 років тому відомим архітектором Владиславом Городецьким. Нині там розміщується Центр дитячої та юнацької творчості. За попередніми підрахунками, щоб врятувати будівлю, необхідно зробити капітальний ремонт, на який потрібно майже 30 мільйонів гривень.

178568

Про це йдеться у телесюжеті «5 каналу».

Ця будівля – творіння польського архітектора Владислава Городецького. Цементні орнаменти, відлиті понад століття тому, були візитівкою його стилю. Споруда будувалася тоді для жіночої гімназії. Але історична будівля руйнується. Стіни тріщать, вивалюється цегла та руйнується дах. Навколо будівлі навіть встановили огорожу із стрічок.

Допоки пішоходи небезпеку оминають – у будівлі вчаться 2000 дітей, адже зараз тут міститься Черкаський центр дитячої та юнацької творчості. Працівниця центру Марія Озімова навчалася тут ще у середині минулого століття – тоді це була школа. Каже: відтоді ремонту не було.

«Наша будівля повинна залишитися обов'язково, звісно, поміняти вікна, фасад – і буде багато приходити сюди людей, цікавитися історією нашою», – переконана співробітник центру дитячої та юнацької творчості.

Тиньк осипається, стеля – у тріщинах, на стінах – сліди від підтікання води, а величезні вікна, які колись були окрасою будинку – тепер повністю струхліли.

«Давно ми чекаємо ремонт, прямо криком кричить ремонт. Пройдеш – кабінети в жалюгідному стані», – каже викладачка центру Церцея Михальчук.

У центрі діти відвідують безплатні гуртки. Заробляє центр на оренді приміщень, але це лише 12 тисяч гривень на місяць. Гроші витрачають на косметичні ремонти, але тримається він до першого дощу чи снігу.

Три роки тому керівники закладу замовили проєктно-кошторисну документацію, проте експертна комісія її й досі не погодила.

«Нагально обов'язково дах зробити і фасад, потрібно просто негайно – це фасадна частина, яка падає, це видно. Дуже буде шкода, якщо це все обвалиться, і я не знаю, хто його буде знову і по яких ескізах відновлювати», – міркує бухгалтер Центру дитячої та юнацької творчості Ірина Чорна.

Міська влада грошей на ремонт не обіцяє.

«Оскільки сума досить велика – це 30 млн грн – імовірність того, що ці кошти в повному обсязі виділяться, ви самі розумієте, яка», – пояснює заступник директора департаменту освіти і гуманітарної політики Черкаської міськради Богдан Бєлов.

Будівлю треба рятувати, вважає краєзнавець Михайло Сиволап. Вона пережила дві світові війни, але може розвалитися через байдужість влади.

«Це приміщення має велике історичне, велике архітектурне значення, особливо для наших Черкас, які не сильно можуть похвалитись взагалі історичною спадщиною, а тим більше спадщиною відомих архітекторів», – наголошує краєзнавець.

Гроші на реконструкцію мають частково виділити цього року з програми соціально-економічного розвитку міста. Але про яку суму йтиметься – буде відомо після голосування депутатів.

Яна Лимаренко, В'ячеслав Ромодан, Черкаси, "5 канал"

реклама

Коментарі  

 
+7 #3 юра 24.02.2020 09:59
Толі, з його прихвостнями, ледь на премії та допомоги нашкребли, а ви про якихось дітей та гуртки мрієте... :oops:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 перехожий справжній 24.02.2020 09:43
Черкасам пощастило мати цю пам'яту архітектури, треба оновити документи і зробити дах
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Петрович 23.02.2020 23:21
Лешко Дезидерій Владислав Городе́цький (пол. Leszek Dezydery Władysław Horodecki; 23 травня (4 червня) 1863, Шолудьки, Російська імперія — 3 січня 1930, Тегеран, Іран) — український та польський архітектор, підприємець, меценат, поляк за походженням. Автор будинку з химерами та Собору святого Миколая в Києві. Прозваний "київським Гауді"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100