Ситуація з виплатою заборгованості з зарплат медикам в Смілі ніяк не вирішується, а причина проблеми – у неможливості зібратися сесії Смілянської міськради і прийняти ряд рішень. Про заборгованості з зарплат в області і, зокрема, у Смілі, говорили сьогодні на засіданні тимчасової комісії ОДА з питань погашення заборгованості з виплати зарплат, пенсій, стипендій та інших соцвиплат. До слова, з підприємств-боржників з’явився лише один представників.

IMG_20200827_110831

– Станом на 1 серпня загальна сума заборгованості з зарплат в області зросла на 11 мільйонів і становить 56,5 млн. Серед економічно активних підприємств найбільші боржники це ТОВ "ФРЕД КАПІТАЛ", Пат "ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД», Черкаський рибгосп та КНП СМІЛЯНСЬКА МІСЬКА ПОЛІКЛІНІКА СМР – в останньої 2,1 млн грн боргу, – зазначив заступник голови тимчасової комісії Черкаської ОДА, директор Департаменту соцзахисту населення Черкаської ОДА Руслан Чикало. – Слід наголосити, що станом на перше серпня виникла заборгованість в трьох комунальних медичних закладах Сміли на суму 2,7 млн грн. У зв’язку з цим були направлені листи на адресу Смілянської міськради щодо сприяння в погашенні зарплат.

Заступник начальника Управління охорони здоров'я Черкаської облдержадміністрації Олег Найдан наголосив, що станом на сьогодні за даними закладів охорони здоров’я, крім трьох комунальних закладів міста Сміла заборгованість по цій галузі погашена. На нараді заслухали представника Сміли, на жаль, це був не міський голова і не секретар, а в. о. начальника відділу охорони здоров’я виконавчого комітету Смілянської міськради Сергій Юрчик.

– У нас заборгованість по трьом установам. Це Смілянська міська поліклініка, Смілянська міська поліклініка імені Тараса Шевченка та Смілянська міська стоматологічна поліклініка, – сказав Сергій Вікторович. – Причин заборгованості декілька. Одна з них – відсутність дофінансування з місцевого бюджету у зв’язку з тим, що близько 20 разів не може зібратися сесія Смілянської міськради, щоб зробити перекидку коштів і погасити ці борги. Також це відсутність власних надходжень, бо був карантин і заклади не доотримали кошти, які закладалися і планувалися. Третя причина це недостатнє фінансування з Національної служби охорони здоров’я у зв’язку з виною самих закладів, бо недостатньо заключено договорів.

Сьогодні о 15-й годині знову скликається сесія Смілянської міської ради. На сесію виносять питання фінансування заробітної плати і повернення коштів на пільгові медикаменти.

– Загальна сума боргу майже 5 мільйонів… – сказав Юрчик. – Щоб виділити кошти, треба провести сесію. Сесія 122-га, яка планується, має виділити 4 мільйони. Половина йде на погашення зарплат за 2 місяці, половина на повернення пільгових медикаментів. Програма підтримки розробляється і буде винесена на 123-тю сесію.

IMG_20200827_111626

На нараді порушили питання дисциплінованості депутатів зі Сміли.

Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко зауважив, що і профспілки, і обласна влада, і міська, і навіть Верховна Рада займалися питанням, як вирішити проблеми виплати зарплати, коли є фінансовий ресурс, а немає рішення. Він припускає, що ситуація буде лише погіршуватися, а кваліфіковані працівники галузі в цей час звільняються.

– Окрім того, маємо проблеми, які також варто піднімати. Це підвищення мінімальної зарплати, що не було передбачено в місцевих бюджетах, в державному бюджету. Це потягне теж соціальну напругу. Це викличе проблеми і в об’єднаних громадах, тож тут потрібно вже виносити питання на засідання колегії обласної державної адміністрації, щоб потім люди не питали нас, як жити? – каже Петро Шевченко.

Руслан Чикало знову закцентував увагу на Смілі, припустивши, що, можливо, у цьому місті треба проводити хресну ходу, як пропонував колись голова ОДА Олександр Вельбівець. Попри жарти, присутні за столом також зауважували, що багато проблем у місті пов’язані саме з депутатами Сміли, бо без рішення сесії не можу бути подальшого руху.

– У нас в медицині завжди було два проблемні міста. Це Сміла і Умань. Умань зараз працює нормально, а Сміла як пороблено, – зауважив Олег Найдан.

– А може зробити, як в Черкасах? Привели Нацкорпус і не пускали депутатів, поки не проголосували. Було ж таке? Треба говорити з Кухарчуком, – засміявся Руслан Чикало.

Поки питання виплати зарплат медикам у Смілі залишається невирішеним…

реклама

Коментарі  

 
+1 #4 НСЗУ 28.08.2020 00:11
Всі новостворені КНП області заробили собі на зароб. плату. Дохід формується з приходу громадян. А в Смілі звернень громадян до штучно ''роздутих''в розмірах поліклінік - ОБМАЛЬ. Немає звернень хворих - не буде доходів, не буде зарплати. ПрОкляте місто.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Solid/ 27.08.2020 16:20
Сміла.
То без газу, то без медиків.
Сміливі чуваки рулять містом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Черкасчанин 27.08.2020 15:04
Кухарчук как пугало нашей эпохи :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 правда 27.08.2020 14:37
Там є адекватний священик - отець Михайло. Хіба він поможе, більше там вже ніщо не допоможе. Сміла - дира.... :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100