Сьогодні у Черкасах на території 31 Міської Гімназії відкрили стрілецький тир імені В’ячеслава Галви. У стрілецькій справі тут зможуть вправлятись учні, а в перспективі засновники прагнуть зробити цей тир доступним для всіх містян.

EFM_7811

Втілити проект вдалось завдяки коштам із міського бюджету, оздобили його представники черкаського Національного Корпусу своїми силами. Символічно урочисте відкриття вирішили робити саме 7 вересня – у День військової розвідки України.

Відкриття тиру розпочали з хвилини мовчання.

На подію прийшли як рідні, так і друзі В’ячеслава, учні, військові. Батько розвідника подякував і владі, азовцям і ветеранам війни за підтримку та сприяння у відкритті тиру.

EFM_7922

– Наш син все своє життя присвятив розвідці, будував в цій сфері кар’єру. Мабуть, одним з кращих подарунків для нього буде відкриття такого стрілкового тиру в його честь. Чув не раз від його побратимів, що вони вдячні моєму синові за те, що він навчав їх як виживати в бою, як захищатися, – сказав на відкритті тиру батько В’ячеслава Анатолій Леонідович.

EFM_7841

Директор гімназії Василь Пивоваров зазначив, що тир буде не лише місцем, де стріляють, а центральним осередком військово-патріотичного виховання.

– Пишаємося тим, що тир носитиме ім’я того, хто віддав найдорожче – життя – за Батьківщину! А наша робота з військово-патріотичного виховання тепер буде лише покращуватися, – сказав Василь Миколайович.

EFM_7946

Керівник Черкаського обласного осередку Національного корпусу Дмитро Кухарчук пригадав, що коли він з товаришами йшов на війну, то ті, хто її вже пройшов, дивилися на молодих недосвідчених хлопців і лиш бажав, щоб хоч хтось повернувся живим.

– Пам’ятаю як вперше зустрів полковника В’ячеслава Галву, який прийшов до нас в батальйон «Азов» з однією лише ціллю – щоб більшість з нас повернулися живими додому. Він виконав своє завдання, але, на превеликий жаль, Україна втратила військового зі світовим ім’ям. Він пішов від нас, але не загинув, бо його справа, його знання і досвід знайшли втілення у сотнях «азовців», які звільняли Мар’янку і Широкіно, Маріуполь і Світлодарську дугу. І сьогодні маю щиру впевненість, що тисячі школярів отримають тут базові знання з оборони вітчизни, а після отримання всіх необхідних ліцензій у позаурочний час ми матимемо змогу створити тут клуб, що стане оплотом черкаської територіальної оборони, – зазначив Дмитро Кухарчук.

EFM_7878

Присутній на заході міський голова Черкас Анатолій Бондаренко пригадав, що свою строкову службу теж служив в розвідувальній роті. Сказав, що розвідники – це люди, які йшли першими і верталися завжди останніми.

– Розвідники працювали, щоб інші сили лишалися живими. І наш земляк спас не одну сотню хлопців. Честь йому за захист нас усіх. Поки пам’ятатимемо героїв, Україна була і буде, – сказав міський голова.

EFM_8066

Керівник стрілецького гуртка, що діє в гімназії, представник Національного корпусу Євген Свиридов зазначив, що школярі досить мудро сприймають зброю, не як засіб агресії, а як засіб боротьби зі злом.

EFM_8183

– У нашому суспільстві сприйняття цивільної зброї неоднозначне. Багатьом громадянам лячно від самої думки про володіння зброєю. Саме тому ми хочемо взяти на себе відповідальність і прикладом діяльності цього тиру пом’якшити ставлення людей до зброї. В першу чергу тир ім. В’ячеслава Галви створений для дітей. В ньому вже рік діє шкільний стрілецький гурток, де діти опановують навички кульової стрільби і захисту своїх прав. В планах – запровадження курсів для дорослих. Наша організація, яка складається в першу чергу з ветеранів, волонтерів і активних патріотів намагається увіковічити пам’ять полеглих героїв у такого роду проектах: спортивна зала і вільний простір імені Сергія Амброса, тепер тир ім. В. Галви, – сказав Євген Свиридов.

При цьому гімназії в особі директора вручили подарунок – гвинтівку для тиру, щоб діти могли опановувати навички стрільби.

EFM_7925

До речі, Євген Свиридов зазначив, що раніше це підвальне приміщення гімназії було в занедбаному стані, а тепер окрім тиру є ще й навчальна частина, де можна вивчати предмети по захисту України. Раніше через технічні складності та карантин у гуртку було небагато дітей. Однак тепер завдяки подарованій гвинтівці є вже 5 одиниць зброї, окрім того сама процедура відкриття тиру має заохотити дітей тут займатися.

EFM_8132

Випускник 31 гімназії, представник Національного Корпусу Владислав Герелес зауважив, що відкриття одного з проектів Нацкорпусу – тиру – є вкрай важливим соціальним проектом. Адже для опановування навичок стрільби потрібне спеціальне приміщення і відповідні умови.

EFM_8204

– У країні війна. І кожен громадянин повинен вміти користуватися зброєю. Ми у залі імені Амброса тренуємося володіти зброєю, а в тирі вже можемо опановувати навички стрільби. Я також колись ходив на навчання стріляти, але для цього їздив на кінець міста, а тепер вже діти можуть просто тут навчатися стріляти. Вулиці перейменовуються, а це місце буде завжди носити ім’я нашого легендарного розвідника, – зазначив Владислав Герелес.

EFM_8074

Для довідки

Галва В'ячеслав Анатолійович — український військовий, полковник Головного управління розвідки Міністерства оборони України у відставці, інструктор з підготовки фахівців спецпризначення, інструктор з бойової підготовки тоді ще батальйону «Азов». Консультант-розробник, керівник групи розробки і тестування «Кузьмич», спеціалізованої на військовому спорядженні.

В’ячеслав Галва - легендарний військовий інструктор в Україні та за її межами: пройшов спеціальну підготовку в контртерористичній групі за програмою ФБР (США), курс підготовки снайперів спецпідрозділу SAS Великобританії. У складі миротворчих сил ООН служив у Сьєрра-Леоне (2001). Був інструктором із підготовки фахівців спецпризначення. Після відставки очолив ГРТ «Кузьмич», займався розробкою військового спорядження. Після початку російської агресії пішов добровольцем на фронт. В’ячеслав відзначився в боях, захищаючи Маріуполь. Застосував свій величезний досвід у підготовці бійців-добровольців різних підрозділів за пришвидшеним курсом. Займався підготовкою бійців батальйону «Азов», з ними брав участь у бойових операціях. 25 серпня 2014 року перший зайшов у Новоазовськ, разом із розвідувальною групою зупинили наступ. За ним полювала російська розвідка. Загинув 26 серпня 2014 року.

EFM_8032

Фото Ігоря Єфімова

реклама

Коментарі  

 
+3 #1 Антон 07.09.2020 22:59
Нарешті! Молоді та гаячі хлопаки отримали не черговий гендель, ТРЦ чи недобудову..а справді корисний заклад.
Отже, тепер щоб пройти навчання для отримання дозволу на зброю, не требя їхати чорти куди? Якщо так то ще раз ПОДЯКА!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100