У звенигородських спільнотах соцмережі «Фейсбук» виникла суперечка навколо опублікованої світлини з нібито порушенням поліцейськими правил дорожнього руху. На фото службова автівка стоїть запаркована прямо на «зебрі» неподалік від місцевого супермаркету. Саме це й викликало незадоволення більшості користувачів. За даним фактом керівництво Звенигородського райвідділу поліції розпочало службову перевірку.

129702421_677735409608362_4128698650394292789_n-1024x768

Про це пишуть "Вісті Черкащини".

– Формально, по цій фотографії, вбачаємо ознаки правопорушення, – каже начальник поліції Олег Міщенко. – Я вирішив розпочати службове розслідування. Окрім цього, будемо визначати, чи є там пішохідний перехід насправді. Якщо є, поліцейські понесуть покарання.

Втім, більшість водіїв дивує наявність там «зебри», адже вона не дублюється відповідним знаком, який бачили б самі автомобілісти.

– Нанести розмітку для пішоходів, вважаю, є забаганкою власників магазину, – говорить екс-поліцейський Сергій Чадний. – Хоча, так, вона там потрібна, адже машин багато їздить. Але знаків там немає дублюючих. На мою думку, там немає переходу. Якщо, не доведи боже, зіб’ють пішохода, то виникне питання: а хто ж винен? Пішохід? Ні. Бо розмітка є, і він не зобов’язаний керуватися знаками. Водій? Ні, бо дублюючий знак відсутній. Інше питання в законності парковки. Якщо припустити, що «зебра» там має бути, то паркуватися ближче, аніж за 10 метрів до неї заборонено.

Мер міста Олександр Саєнко визнає, що розмітка наносилася за державний кошт. Після розмови з журналістом пообіцяв розібратися в ситуації.

– Це важлива проблема, – коментує Саєнко. – Особисто поїду й огляну. Після чого дам команду, аби встановили знак. Саму розмітку наносили ми. Був тендер. З Білої Церкви приїжджав спеціальний автомобіль. Люди давно просили це зробити. Хоч і я ходжу там, але чомусь не задумувався над цим питанням. Тому ситуацію якнайшвидше виправимо.

За словами місцевих мешканців, це не єдина проблема у місті. Чимало людей скаржаться на відсутність дорожніх знаків і в інших місцях.

– Не скрізь можна знайти знак «головна дорога», – пояснює Анатолій Чадний. – Наприклад, по Благовісній. На прилягаючих є попередження дати дорогу, а головна не позначена. Не місцеві змушені гальмувати біля кожного перехрестя, де може з правого боку наближатися інша машина. І таких місць вистачає. Тому на цих ділянках не виключені аварії.

З аналогічними ситуаціями зіштовхуються й мешканці сусіднього Ватутіного.

– В нас дорожніх знаків практично немає, – обурюється власник служби таксі Владислав Колбін. – Максимум 10 відсотків від необхідної кількості. Пішохідні переходи якщо і є, то знаки про це відсутні. Нещодавно нанесли «зебру» неподалік залізничного переїду. Там парковка біля магазину і веде вона в нікуди. Під паркан людям, бо тротуару немає. Знаків теж ніхто не ставив. Мало де є знак «Дай дорогу». Як і попередження про кільцевий рух. Проспект Ватутіна має дві дороги з однобічним рухом. Людина з іншого міста може потрапити в аварію, виїхавши  на зустріч автомобілям, бо теж немає знаків «Односторонній рух».

Новообраний голова Ватутінської ОТГ Олександр Заборовець обіцяє виділити кошти на встановлення знаків.

– Місцеві водії вже звикли і поступаються дорогою, а приїжджі інколи пальцем біля скроні крутять, – говорить Заборовець. – Тому це все буде обов’язково усуватися. Але роботи розпочнуться з весни. Наразі вираховуємо вартість знаків. Їх потрібно близько сотні. Кожен такий коштує понад 500 гривень. Тобто, потрібно 50 тисяч гривень. Ми ці кошти обов’язково знайдемо й виділимо.

Місяць тому біля однієї зі шкіл Звенигородки були встановлені спеціальні манекени по обидва боки пішохідного переходу. Це змушує водіїв заздалегідь пригальмовувати. Міському бюджету вони обійшлися в 10 тисяч гривень.

129814324_391903245254248_8776429179010790917_n1  

Анатолій Бузина

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100