реклама

реклама

100-річчя від того дня, коли знаменитий радянський хірург Валентин Войно-Ясенецький став священиком, відзначили сьогодні в Черкаській медичній академії спільно із Черкаською єпархією УПЦ (МП).

3

– Ми зібралися у переддень 15 лютого – саме цього дня у 1921 році Валентина Феліксовича було рукопокладено в сан священства, – зазначила проректорка Черкаської медичної академії Анжела Демченко. – Ця дата – добра нагода обговорити те, як можна поєднати духовне і фізичне в служінні людям.

Для того, щоб поговорити зі студентами на цю тему та відповісти на їхні запитання, до академії завітав архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій, який, крім духовної, має також медичну освіту.

Як відомо, доктор медицини, хірург, православний архієпископ Лука (в миру Валентин Войно-Ясенецький, 1877-1961) розпочав свою медичну діяльність на Золотоніщині – в селі Деньги та у Золотоноші. В Черкасах доживали віку й поховані на Свято-Миколаївському кладовищі, яке тепер – територія Соборного скверу, його батьки. Вступивши в лави гнаного сталінською владою духовенства, святий Лука 11 років провів у тюрмах та на засланні. Тільки в роки Другої світової війни його випустили із заслання й дозволили відновити повноцінну медичну, наукову, а згодом – і архіпастирську роботу.

Урочистості з нагоди ювілею пастирської діяльності святителя Луки (Войно-Ясенецького) відбулися в аудиторії Черкаської медичної академії, яка має його ім’я. Про особистість видатного науковця, лікаря і церковного діяча розповів викладач історії Вадим Тимофеєв. А про те, як сучасні студенти-медики продовжують традиції служіння святого лікаря, розповіла студентка-парамедик Амалія Пустова. Виступив перед студентами та викладачами також архієпископ Феодосій.

– Заходячи в цю аудиторію, я згадав, як 28 років тому я так само, як і ви зараз, сидів у медичному халаті і шапочці за студентською партою, – зазначив архієпископ. – Навчаючись у медичному училищі й здобуваючи професію фельдшера, я пережив свою, глибоко особисту, зустріч із Христом. Так емпіричним я шляхом пізнав, що я хочу продовжити навчання... уже в семінарії.

Архієпископ Феодосій розповів, що «шлях спілкування з Богом доступний кожному: достатньо лише щиро, від усієї душі звернутися до Нього – Бог завжди тим чи іншим способом відповість». Тому, на думку священнослужителя, спілкування із Христом і його святими – цілком практичний досвід мільйонів людей, які живуть релігійним життям.

1

Владика Феодосій подарував усім охочим іконки святителя Луки (Войно-Ясенецького), а також сфотографувався зі студентами у медичній одежі – білому халаті та шапочці.

2

Під час візиту до вишу архієпископ Феодосій відслужив літію за спочилою вчора викладачкою Черкаської медичної академії Валентиною Миколаївною Шапошніковою.

5

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У Черкасах вшанували пам’ять знаменитого святого хірурга Луки (Войно-Ясенецького).

На території Золотоніської лікарні встановлять пам’ятник святому хірургу Луці.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #3 Контроль 11.02.2021 10:22
Випишіть штраф бородатому за порушення карантинних вимог Заодно і керівнику закладу
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 депутат 11.02.2021 10:18
зігнали людей, познімали маски А так можна?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 ****** 11.02.2021 10:16
Керівництво закладу спростовує наявність короновірус ? без масок і утримування дистанціі....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100