реклама

реклама

На лівому березі Дніпра напроти Шевченківського національного заповідника, де похований Тарас Шевченко, планують влаштувати піщаний кар'єр.

890_450_606582638bb11  


Цю інформацію, поширену українськими ЗМІ, "Прочерку" підтвердила керівниця заповідника Валентина Коваленко.

– Ліплявська ОТГ готується розширювати промислову зону, це питання має бути розглянуто найближчим часом на сесії сільської ради, – сказала Валентина Михайлівна. – Йдеться про зміну цільового призначення їхньої землі, яка входить в охоронні зони нашого заповідника. 22 гектари сінокосів і пасовищ планується перетворити на піщаний кар'єр. Я так розумію, цей пісок потрібний для якихось асфальтових заводів. Це, по-перше, спотворить краєвиди з оглядового майданчика Тарасової гори, а по-друге, знищить екосистеми заплави Дніпра.

Боротьба за недопущення розширення промислових зон у межах охоронних зон заповідника ("Тарасові обрії") ведеться десятиліттями. Український поет Борис Олійник з цього приводу говорив: "Самі не знають, що творять". Колектив заповідника боровся проти розміщення в цих зонах терміналу "Нібулону", відтак - проти підприємства "Миронівської птахофабрики" в Яблуневі, проти спорудження поблизу Канева гідроакумулюючої електростанції.

– Я говорила із головою ОТГ, і він пообіцяв, що на сесію наших представників запросять, і ми маємо "бути переконливими" в тому, що цього не можна робити. Громада націлена поповнювати свій бюджет, і ми з колегами побоюємося, що вони цього досягнуть, – каже Валентина Коваленко. – Ми зверталися і до Міністерства культури, і до обласної адміністрації, і до обласної ради. Цю проблему в області знають. Я сподіваюся, що депутати і громада новоствореної ОТГ все-таки поставляться до проблеми відповідально. Наша надія – на свідомих людей. Ми хочемо зберегти ці краєвиди, бо саме тут Шевченко зупинив свій зір і свою душу, йому подобався цей краєвид, Дніпро, кручі... Спотворити їх – це спотворити Шевченкове бачення України.

реклама

Коментарі  

 
+1 #5 Роман 05.04.2021 21:28
Цитую Bad:
Хоч би посоромилися перед діаспорою, яка ще має надію на тих, хто живе на землі, де мріяв бути похороненим великий Шевченко!!!!!
А чого соромитися? Як на мене, то це їм соромно має бути. Якщо "має таку надію" то що робить на чужих теренах? Добре любити ту землю з-за кордону. Чомусь мало хто з тої діаспори (чи "діяспори" - вони ж так вважають правильним?) повернувся на цю землю, щоб її тут розвивати і розбудовувати. Вони тілько із-за кордону пальчиком тикають - "і те у вас неправильно, і тут ви не так робите, і пишете ви неправильно, і говорите неправильно, от ми тут краще знаємо". А ми, дурні, й киваємо та кланяємося. А своя голова на плечах є? Чи тілько на діяспору сподіваємося?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 Владимир 02.04.2021 19:55
Бред!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Зоя 02.04.2021 03:43
До Тараса уже добрались....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Bad 01.04.2021 23:01
Та що там переживать уже!
Розваліть цю Україну до краю... Все одно, цьому народу- однаково!
Хай побачать справжні нащадки Кобзаря, як рушать його Батьківщину, святе місце, де він завіщав його поховати!
Як не соромно цім баригам розпродувати і розвалювати національну скарбницю, яка волею долі далась їм у спадок!!!
Хоч би посоромилися перед діаспорою, яка ще має надію на тих, хто живе на землі, де мріяв бути похороненим великий Шевченко!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 ОТГ-ГТО 01.04.2021 21:54
Позиція ОТГ - відрижка децентралізації : їм треба поповнювати бюджет. А ви тут з якимось заповідниками і охоронними зонами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100