реклама

реклама

За три останні роки поголів’я великої рогатої худоби в приватних господарствах Скотаревого Звенигородського (раніше – Шполянського) району скоротилася з 90 до 20 голів. Попри негативну тенденцію, деякі селяни не поспішають відмовлятися від утримання корови.

cows

Про це пишуть «Районні вісті».

Як от староста села Андрій Запісецький. Хоча й розповідає, що раніше в господі утримували кілька корів, нині залишили одну. «Затрат на утримання більше, ніж коштує молоко, — стверджує він. — Якщо закупівельна ціна нині у заготовачів 6-7 гривень за один літр, то в магазині один літр мінеральної води коштує 12 гривень. Здорожчали й енергоносії, пальне дороге. Коли тримали чотири корови, придбали доїльний апарат. Так нині дружина й користується ним. Тож собівартість нашого молока значно більша за ту ціну, яку дають за молоко заготовачі».

Утримувати корів та розвивати молочну галузь — невигідно, стверджують селяни. Про те, що розвиток молочної галузі сьогодні в Україні пов’язаний з багатьма ризиками, стверджують і в місцевому підприємстві — племзаводі СПОП «Відродження».

— Найгірша ситуація у галузі тваринництва склалася сьогодні у малих і середніх підприємств, де утримують 400 і менше голів, — зауважує директор СТОВ «Іскрене» групи компаній «Відродження» Тетяна Ляшенко. — Їм потрібна технічна база, матеріальна база, а віддача, тобто кількість молока, яку вони можуть реалізувати, досить невелика. Такі підприємства не конкурентоспроможні на молочному ринку, не можуть торгуватися за ціну з молокозаводами, ставити свої вимоги, а погоджуються на ті умови, які пропонує молокозавод.

Вижити підприємству у Скотаревому допомогло вирощування племресурсу. «Цією справою можна успшно займатися, але якщо до цього буде підключена наука, — вважає Тетяна Юріївна. — Але в Україні, на жаль, закриваються дослідні інститути, наукові лабораторії. Тож сьогодні нам доводиться племресурс, сперму закуповувати в Канаді, США, словом, за кордоном. Тож ми прив’язані, так би мовити, до долара. Долар збільшується, відповідно збільшується й ціна. А от на молоко, яке виробляємо, ціна не зростає».

На племзаводі нині утримують дві з половиною тисячі голів великої рогатої худоби, з яких 800 — дійне стадо. Щодня на фермі Скотаревого надоюють до 25 тонн молока, яке реалізовують до молокозаводу.

З власного досвіду Тетяна Ляшенко відзначає, що були роки, коли в Україні тваринництво було дуже рентабельним, і всі почали займатися вирощуванням ВРХ. Але нестабільні закупівельні ціни на молоко та багато інших чинників призвели до того, що в останні роки займатися тваринництвом стало не вигідно. «Ситуація складна не лише в Україні, — каже директор СТОВ «Іскрене». — Й ферми закриваються не лише в Україні. Тому прогнозувати ситуацію дуже важко. Але не варто забувати, що молоко — це стратегічний продукт для нашої країни. Недарма в народі з діда-прадіда корову називали годувальницею. Тільки чомусь про це забувають у кабінетах влади, а народ пам’ятає».

Ірина Грабовецька

реклама

Коментарі  

 
0 #6 toten 06.05.2021 09:01
Цитую Привіт з хутора:
Щось ви дядьку брешете! 2 літри газованої води коштують від 5 до 10 гривень. Все залежить від магазину і торгової марки. А на базарі літр молока коштує 20 гривень і молока немає. Щось ви дядьку не з тими працюєте, або молоко водою розбавляєте.

Дядя - 5 грн. за 2 л?????? Ты что в 1996 г сел, отмотал 25 и только вышел??? В ценах ещё не ориентируешься?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 черный властелин 05.05.2021 23:08
Зрада чи пэрэмога?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 bil_kir276 05.05.2021 21:29
Молоко в селі Білозіря 20 грн за литр. І не так прлосто йцого купити.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Красивая природа 05.05.2021 19:42
На Шполянщине. Горы в снегу, альпийские лужки, бычки сементальской породы, дороги, которые получше чем в самих Черкассах. Шполянские берґбауэры рулят!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Привіт з хутора 05.05.2021 18:26
Щось ви дядьку брешете! 2 літри газованої води коштують від 5 до 10 гривень. Все залежить від магазину і торгової марки. А на базарі літр молока коштує 20 гривень і молока немає. Щось ви дядьку не з тими працюєте, або молоко водою розбавляєте.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #1 Ну так! 05.05.2021 17:30
Черкасских селян все всегда держали, держат и будут держать дешевле чем кокосовое молоко и пальмовое масло в сумме.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100