Дим, кіптяву та неприємний запах хімічних домішок почали відчувати жителі черкаського мікрорайону Дніпровський («району Д»).

429734b9d70fd7f2

Про це Суспільному розповіла голова комітету самоорганізації населення цього району Любов Здоровенко.

Через сморід від підприємств, що розташовані поруч із житловими будинками, жителі мікрорайону не можуть ані провітрювати квартиру, ані гуляти надворі.

Ангеліна Іванівна Танюк, яка мешкає у мікрорайоні Дніпровський, щодня відчуває запах диму: «Запах такий, якщо в цю сторону вітер, він настільки нудотний, що дихать не можна, стає недобре. Він зі сторони деревообробного комбінату».

Через те, що мешканцям мікрорайону набридло терпіти сморід, вони зібралися біля комітету самоорганізації населення. За словами голови організації Любові Здоровенко, люди написали звернення до депутата міської ради: «Зверталися до нас в комітет мешканці, вони за дві доби зібрали майже 600 підписів під зверненням до депутата міської ради. Просять, щоб розібралися зі смородом, димом, пилом».

Житель району Денис Маковійчук зауважив, що найбільше неприємний запах відчувається вночі: «Особливо в святкові дні, вихідні і коли вітер повертається на наш мікрорайон. Їдким димом формальдегідного складу. У нас тут є підприємство – деревообробний комбінат з якого неозброєним оком видно дим».

Жителька мікрорайону Наталія також скаржиться на неприємні запахи: «Нещодавно до трьох годин ночі дихать не було чим. Я так думаю, що це ДОК, тому що запах такий їдкий».

Валентина Преступа також живе у мікрорайоні Дніпровський, зауважила, що немає чим дихати під час прогулянок: «Цей запах не дає нам життя. Ми не можемо навіть вікна відкрить, щоб свіже повітря зайшло в дім. Просто на прогулянці задихаємося».

Дим із Черкаського заводу плитних матеріалів видно і вдень. Пояснювати ситуацію і говорити з журналістами керівництво підприємства відмовилося. Та повітря дійсно забруднене в цьому мікрорайоні, і це показали дослідження, пояснює метеорологиня Черкаського обласного гідрометцентру Діана Мовсесян: «Саме минулого тижня в Черкасах спостерігалися найвищі концентрації по діоксину азоту. І це було у Дніпровському мікрорайоні. Тоді зафіксували перевищення по формальдегіду до трьох ГДК. І по місту, крім формальдегіду і діоксиду азоту, були ще й перевищення по пилу».

17088fc29289ecbf

За словами начальниці відділу екоінспекції області Наталії Лисечко, за перевищення викидів в атмосферу установи платитимуть штраф: «Упродовж січня-квітня 21 року інспекція провела 103 перевірки, 48 осіб притягнули до відповідальності. 45 осіб сплатили штрафні санкції – 12 тисяч гривень, також інспекція розрахувала збитки на суму понад 150 тисяч, які вже стягнули».

Аміак, формальдегід, діоксид азоту та пил – те, чим дихають черкасці найбільше, розповіла начальниця відділу атмосферного повітря управління екології та природніх ресурсів облдержадміністрації Олена Рясик: «У нас по місту розташована значна кількість підприємств. Понад 600 підприємств, які мають дозволи на викиди по місту Черкаси. Значний вплив має також автотранспорт. Загалом астми, бронхіти – це все пов’язано з якістю повітря».

Екологиня Альона Голубєва розповіла, як можна вберегтися від забрудненого повітря: «За можливості перечікувати викиди або ж вдома із закритими вікнами, або десь далеко на природі в закритих районах. Ще немає кращого процесу як фотосинтез. І взагалі очищення повітря здійснюється в нашому місті і на планеті за рахунок дерев і рослин».

Втім, до збереження чистого повітря повинна долучитися і держава, говорить начальниця відділу управління екології. Нині до закону «Про охорону атмосферного повітря» вносять зміни.

«Зміни до термінів виконання заходів. Тобто, якщо ви їх не виконали, ви будете платити штрафи, відшкодовувати збитки, а краще будете закривати підприємство. Також йдеться про установлення приладів контролю на стаціонарні джерела викидів. Це будуть дуже суттєві зміни».

Контролювати забрудненість повітря можуть і жителі міста, зауважила Наталя Лисечко. Тож, якщо чути неприємний запах від підприємств, звертатися потрібно до екологічної інспекції установи.

Тетяна Рева

реклама

Коментарі  

 
+2 #3 Марго 29.05.2021 02:03
І не забуваємо, що місту і меру це вигідно - поповнюється казна. Ці підприємці, що трують нас, сплачують екологічну компенсацію. Черкаси стало екологічно небезпечним містом, дихати нема чим. Хімпас, Літак задихаються - літом взагалі спати з відкритими вікнами неможливо. Це добре знають мешканці чотирнадцятипов ерхівок, особливо верхні поверхи. Там добре видно і чутно, як нас травлять. На всі дзвінки, одна відповідь - ніяких викидів не було, перевищень нема. Гидко дихати цим і переживати за здоров'я своїх дітей. Шкода, що все вирішують прибутки підприємців і відкати меру, а на черкащан з великої гори...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Степанич 27.05.2021 21:18
Автотранспорт потрібно жорстко перевіряти на норми викидів!
Кожна друга маршрутка в Черкасах димить як паровоз!
А це наше з вами здоров"я!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Свойство формальдегидов 27.05.2021 13:51
С течением времени приводить нюхателей к рассеяному склерозу. Статистики по нему для округи завода вам конечно никто не предоставит, но народная молва, если уже не сегодня, то совсем скоро начнёт замечать распространение по окрестностям этого недуга. Жилые округи заводов по производству различных ДСП и подобной муйни из стружки таким давно славятся. Потому их Европы и переносят от себя подальше, на дешёвую и непритязательну ю к своему здоровью периферию. Хотите - проверьте.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100