реклама

реклама

До переліку 22 об’єктів, які Міністерство культури та інформаційної політики відібрало для реставрації в 2021 році в рамках проєкту «Велика реставрація», ввійшла і пам’ятка історії місцевого значення «Будинок музею Т.Г. Шевченка», що в канівському Шевченківському національному заповіднику.

будинок-музей-Шевченка

Як повідомляють в ОДА із посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики, будинок музею Тараса Шевченка – це пам’ятка місцевого значення, взята на державний облік рішенням Черкаської облради народних депутатів № 76 від 19.04.1990, державний реєстраційний № 89.

Приміщення музею Шевченка будували в 1935–1937 роках за проєктом архітектора Василя Кричевського. Серед найбільших проблем будівлі – неякісно виконана гідроізоляція в цокольній частині музею Тараса Шевченка. В приміщеннях виставкових залів № 1 та № 2, приміщенні кав’ярні, підземних технологічних приміщеннях теплопункту та холодильних машин інтенсивно проникають поверхневі води через стелю та стіни, тому відшаровується штукатурне покриття, накопичується вода на підлозі.

Роботи: влаштування гідроізоляції підземних споруд будинку музею, капітальний ремонт та реставрація піддашшя будівлі (відновлення кесонованого піддашшя та його художніх розписів); оформлення фасаду – фронтону, глухих площин ризалітів та підвіконня майоліковим орнаментом згідно із задумом архітекторів-авторів первісного проєкту 1930-х років; заміна сіро-чорної гранітної підлоги у вестибюлі на орнаментовану, а в експозиційних залах і на балконі – на дубовий паркет; відновлення художніх розписів в експозиційних залах, зокрема орнаментів на колонах та стелях.

«Наша культурна спадщина поступово руйнується і не може чекати вічно. Вагатись і затягувати процес немає часу. Вже цього року завдяки “Великій Реставрації” проведуться роботи над 22 об’єктами. Впевнений, це дозволить їм привернути увагу ще більшої кількості туристів і стати точками атракції, що сприятимуть економічному піднесенню відповідного міста чи регіону», – сказав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Перелік проєктів, рекомендований експертною групою, був визначений з урахуванням:

- об’єктивності та повноти інформації, наданої у заявках, враховуючи розроблену науково-проєктну документацію із кошторисом видатків;

- дотримання принципу територіальності розташування пам’яток культурної спадщини;

- об’єктів – пам’яток культурної спадщини, на яких уже розпочато роботи з реставрації, консервації, ремонту, а також фінансування на поточний рік.

Наразі Міністерство культури та інформаційної політики працює над внесенням змін до законодавства, що дасть можливість об’єктам комунальної форми власності взяти участь у програмі «Велика Реставрація».

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Вчера же уже обьяснили 02.06.2021 16:58
На новый флешмоб медикам отдадут.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100