реклама

реклама

Черкаський учитель історії Микола Щербина видав книгу «Цікава топономіка Черкащини». Ця книжка в цікавій і невимушеній формі подає інформацію з географії, топоніміки, народної етимології та історії рідного краю.


Як повідомив «Прочерку» Микола Миколайович, розділи книжки сформовані за своєрідними значеннями основ назв поселень. І саме вони розповідають нам про географію та історію Черкащини. Це назви, в основі яких - найменування особливостей рельєфу, назви рік, рослин, тварин; це слова, які є свідками історії, суспільного життя нашого народу, розвитку виробництва, торгівлі, побуту та інше. За допомогою таких назв поселень створюється своєрідна, наче мозаїчна, картина життя наших предків, де кожен камінчик мозаїки зберігає в собі часточку минулого, далекого і близького.

Окрім назв поселень книжка дає пояснення і частини гідронімів (ставки, річки, криниці) та особливостей рельєфу (гори, урочища, яри). Всього автор - відомий на Черкащині педагог і краєзнавець Микола Щербина пояснив більше 360 топонімів Черкащини В кінці книжки вміщено алфавітний покажчик усіх згадуваних у ній назв.

Видання розраховане на педагогів та учнів загальноосвітніх і позашкільних закладів освіти, краєзнавців, широке коло читачів, що цікавляться історією та географією Черкащини.

Довідка:

Щербина Микола Миколайович – 1959 року народження, освіта вища. У 1981 році закінчив історичний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка. За фахом – історик, викладач історії та суспільствознавства. Нині працює вчителем історії та правознавства Черкаської ЗОШ № 32 та керівником гуртків «Історики-краєзнавці» ПНЗ м. Черкас «Центр туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді» (ЦТКЕСУМ). Вчитель вищої категорії, старший вчитель. Педагогічний стаж – 22 роки.

3 1993 року активно займається краєзнавчими пошуками. З 1995 – член Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців, а з 2003 – член Правління цієї організації. Був учасником всіх шести науково-краєзнавчих конференцій Черкащини, на яких виступав із доповідями. В 2011 році отримав свідоцтво про присвоєння звання «Почесний краєзнавець України».

У 1996 році на сторінках місцевої преси з’явилися його перші публікації. Це були замітки про шкільне життя, матеріали щодо методики викладання історії та правознавства, а також на історико-краєзнавчі теми. На сьогоднішній день має більше 370 публікацій в районних, міських, обласних і всеукраїнських виданнях (газетах, журналах, збірниках). Автор 10 самвидавних краєзнавчих брошур. В 2011 році виступив співупорядником краєзнавчого ілюстрованого видання «Городищина».

За час роботи і громадської діяльності неодноразово нагороджувався грамотами і дипломами Правління Черкаської обласної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців, міського і обласного управління освіти, Республіканського центру туризму і краєзнавства, міського і обласного комітетів профспілки працівників освіти і науки, обласної федерації профспілок.

Серед краєзнавчих пошуків М.М. Щербини провідне місце займають теми: історія культурно-мистецьких закладів м. Черкас, антропоніміка та топоніміка Черкащини, вивчення історії, природи та фольклору Городищенського краю.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Светлана Николаевна 27.06.2014 16:37
Добрый день! Не подскажете как можно связаться с Вашим преподавателем?
Спасибо.Цитую Дима:
НАш учитель Історії Крутой. Учіться......... в нього!!!! :lol: 8) 8) 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 Дима 13.12.2012 17:19
НАш учитель Історії Крутой. Учіться......... в нього!!!! :lol: 8) 8) 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 tcherkas 18.08.2012 22:28
Радий за пана Миколу і за земляків, що отримали таку книгу.
Де її можна придбать?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 НАТАЛКА АРТЕМЕНКО 18.08.2012 01:12
ДЯКУЮ ЗА ПРЕКРАСНУ РОБОТУ!!!!!!!!! !!!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Нудний 07.08.2012 16:08
Так книга називається "топонОміка" чи "топонІміка"?
-----------------------------
Від адміна: виправили. Дякую уважному читачу))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100