Виставка авіатехніки, показові та пробні польоти і дитяча авіамайстерня у Ротмістрівці на Черкащині втретє організували фестиваль малої авіації "ЯСЛА". Головна новинка цьогорічного зльоту "Аеробачення" фінал конкурсу пісень на авіатематику, розповів Суспільному голова оргкомітету Володимир Осичнюк.

Назва фестивалю розшифровується як "Я люблю Саміт Любителів Авіації". Головна його мета — об'єднати пілотів, аматорів та людей, які самі будують, конструюють і модернізують літальні апарати, зазначив пан Володимир, пише Суспільне

Хоча техніки на "ЯСЛАх" було достатньо, не вся вона може літати. В межах фестивалю організували виставку саморобних літальних апаратів. Ці моделі оглядала технічна комісія, яка давала свої рекомендації.

6665

Мета організаторів — дати можливість пілотам та конструктором поділитися досвідом, а ще — дізнатися як зробити так, щоб зареєструвати свої вироби та мати змогу "офіційно" на них літати, зазначив Володимир Осичнюк:

"Ми поставили собі за мету зробити тут, на Смілянщині, центр аматорської авіації. Учора, в перший день фестивалю, ми провели установчі збори та створили Федерацію експериментальної, аматорської авіації України. Значана кількість літаків, які всі бачать на виставці, не можуть легально підніматися в небо. Ми хочемо, щоб колись вони мали змогу літати. Щоб це було безпечно, законно та доступно".

Зі своїми літальними апартами на Уманщину з'їхалися учасники з усієї України, додав Володимир Осичнюк. Мали бути й з-за кордону, однак завадила пандемія: довелося обмежетися відеопривітаннями.

Усього, зазначив пан Володимир, разом із експериментальними моделями зібрали близько сотні апаратів. Однак підніматися в повітря дозволили виключно зареєстрованим літакам.

Гості фестивалю мали нагоду політати з досвідченими пілотами.

Дмитро з Черкас літав над Ротмістрівкою із малюком. За сім хвилин, розповів, встигли роздивитися околиці.

"Я літаю не вперше, тому "вау-ефекту" не було, але є на що подивитися. Бачили гарний кар'єр, поля. Я літав із дитиною, це більше для нього було, гадаю, йому теж сподобалося", — розповів чоловік.

778

Олександр Голубніченко з Тернополя привіз на Смілянщину літак "Макряк". Чоловік став пілотом у 1988-му році.

"У мене був літачок у 1991-му, Як-12. Він мені дуже подобався і в мене була мрія зробити такий самий, але вдвічі менший. І зробив", — розповів чоловік.

Додав: це п'ятий літак, який він змайстрував власноруч. Колір для "Макряка" підібрала дружина, а назва — від імені персонажа "Качиних історій" Зигзага МакКряка.

"Він був таким же веселим пілотом, як я", — зазначив пан Олександр.

Черкащанин Віктор Юзва в авіації із 1975-го року. Він став одним із ідейних натхненників фестивалю.

"Я коли був малим бачив великі літаки і хотів літати сам. Починав у аероклубі, потім вступив до льотного училища. Велику роль у становленні мене як пілота зіграв легендарний Іван Кожедуб", — розповів він.

На цьогорічних "ЯСЛАх" чоловік презентував свою "Синицю".

реклама

Коментарі  

 
-2 #2 Антон 10.08.2021 11:05
Зате фестиваль "Крутий заміс" в Мельниках (Чигиринського району) журналісти "Прочерку" обійшли чомусь стороною!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Цікаво 09.08.2021 10:48
"Зі своїми літальними апартами на Уманщину з'їхалися учасники з усієї України"

То де був фестиваль?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100