Територіальні громади під час підготовки до осінньо-зимового періоду мають досягти чотирьох головних цілей: максимально зменшити витрати тепла в комунальних закладах при мінімальних затратах, забезпечити будівлі альтернативними джерелами енергії під час аварійних ситуацій, а також допомогти населенню в підготовці до зими та розробити план пошуку майбутніх ресурсів на опалення. Про це повідомив експерт з енергоменеджменту, енергоефективності та відновлювальних джерел енергії U-LEAD Дмитро Сакалюк.

cooling-tower


За його словами, ОМС мають крім активної підготовки до опалювального сезону, мають бути готовими й до складних та непередбачуваних ситуацій. Наприклад, що стосується опорних та тилових громад, вони мають можуть зіштовхнутися із навмисним пошкодженням тепло, газо та водорозподільних мереж. Для пошуку виходу з таких ситуацій, підкреслює Сакалюк, є певний перелік рекомендацій:

«Таким громадам потрібно розпочати з формування та розуміння спроможності ремонтних робіт та заготовити запаси ремонтних матеріалів. Далі – ОМС мають бути готовими до розгортання пунктів обігріву, мати план його розташування, визначити потужність, закупити необхідне обладнання. І ще одним важливим пунктом – є робота з населенням щодо економії енергетичних ресурсів та формування запасів та інформування місцевих щодо дій у випадку навмисного пошкодження мереж», - коментує Дмитро Сакалюк.

Зазначена тема була обговорена під час інформаційної сесії з питань енергетичної безпеки, яку для громад Черкащини організувала Програма U-LEAD.

На думку радниці із питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Черкаській області Юлії Поліщук, з наближенням цьогорічного, важкого осінньо-зимового періоду на плечі ОМС лягає відповідальність щодо планування та реалізації заходів з енергоефективності під час війни:

«Враховуючи воєнний стан на громади очікує важкий осінньо-зимового період, готуватися до якого – є одним з пріоритетних питань наразі для ОМС. Саме тому, ми запросили до роботи з громадами провідного експерта в галузі енергобезпеки, щоб ознайомити громади з можливостями із створення умов для зменшення споживання енергоносіїв, надати їм рекомендації по плануванню та реалізації заходів з енергетичної безпеки», - повідомила Поліщук.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100