Майдан не досяг тієї мети, заради чого гинули люди, бо жодна вимога Майдану не виконана. Таку думку в коментарі «Прочерку» висловив учасник тих подій, а нині депутат Черкаської міськради Павло Карась.

Нагадаємо, тоді, на перетині 2013-2014-их років Павло Карась поряд з багатьма іншими черкащанами висловлював протест проти режиму Януковича. Через участь у піднятті прапора ЄС у Черкасах проти нього порушували кримінальну справу. Згодом, через цькування з боку тодішнього режиму за нібито організацію штурму органів влади змушений був переховуватися за кордоном.

– Жодне з завдань, яке ставилося перед суспільством, не реалізоване в повній мірі, навіть частково не реалізоване. Єдиний прогрес – це, можливо, певні зміни в поліції. У народу, який виходив на Майдан, були чіткі вимоги. І ці вимоги об’єднали мільйони різних людей з різною національністю, різного віку, з різним світоглядом і матеріальним станом! Чого хотіли люди? Справедливого суду, міліції, яка охороняє, а не карає і обслуговує чиїсь інтереси, справедливих податків і справедливого механізму розподілу коштів. Все це разом і є уособленням європейських цінностей, цінностей, які бережуться в Євросоюзі, –зазначив Павло Карась.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як черкаська громада прапор ЄС піднімала (ВІДЕОРЕПОРТАЖ)

Поряд з тим, він зауважив, що практично нічого в Україні після Революції Гідності не реалізовано.

– У судовій системі не відбулося ніяких змін! Досі вершать правосуддя, чи скоріше, кривосуддя, судді, які забороняли в Черкасах мирні зібрання начебто через грип. Досі працює суддею людина, яка підписувала протизаконну постанову про мій арешт. Тобто, нічого не змінилося. І абсолютно нормально почуває себе суддя, який виніс постанову про те, що я маю сплатити моральну шкоду комуністу Костогризу, який публічно заперечує Голодомор в Україні, – обурюється Павло Карась.

Такої ж думки Павло Карась і про зміни в системі оподаткування. Каже: «Не змінилося нічого. Ні справедливих податків, ні прозорої системи використання цих коштів».

Поряд з тим, він визнає, що певні зрушення відбулися в правоохоронній системі, де міліцію перейменували в поліцію. Але і тут Карась бачить недопрацювання.

– Начебто в цій системі проводяться якісь реформи, поліція вже ніби не схожа на караючий орган. Але що ми маємо натомість? Чи є прогрес? Поліція перестала бути караючим органом, але вона й перестала будь-кого захищати. Рівень злочинності зашкалює, орган практично нівельований, захисту громадяни не відчувають, у той же час організована злочинність прийшла у владу, що бачимо і по Черкасах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карась закликає не пробачати розгону майдану і їхати на Київ

Разом з тим, учасник Майдану не вважає себе розчарованим, бо, мовляв, і не зачаровувався.

– Немає і бути не може розчарування. Думаю, що, мабуть, значна частина суспільства такої думки. Зачарованими, у свій час, були Ющенком. Отоді, після Помаранчевої революції було розчарування. А зараз ситуація інша. Люди вийшли на Майдан заради захисту своїх безпосередніх прав. І коли ці права не надаються суспільству, то припускаю, що може бут наступний Майдан. У якому він буде вигляді, що це буде сказати важко, – міркує Павло Карась.

Чого очікувати тепер? Карась недвозначно зауважує: слід очікувати на… весну.

– От познімали портрети в облдержадміністрації. Так, можливо це добре, але чи цього насправді зараз хоче суспільство? Чи не є така показова діяльність підміною понять? Адже суспільство хоче не зміни портретів, а справедливості, не самооборон, а чесно працюючої поліції. Ми ж натомість, незважаючи на декомунізацію, досі живемо в Українській радянській соціалістичній республіці. Тож хорошого мало, проте немає сумніву, що весна обов’язково прийде. І якщо в прямому сенсі ми можемо сказати, коли це буде, то щодо переносного значення… Я думаю, якщо влада так нічого і не зробить, то суспільство спробує ще раз досягти своєї мети, – зазначив Павло Карась.

Довідка. В Україні починають вшановувати героїв Небесної сотні. 21 лютого відзначається друга річниця Майдану, коли громадяни України відстоювали свої права. Нагадаємо, все почалося тоді, коли люди з надією на те, що їх почує влада, і Україна стане ближчою до Європи, зібралися на Майдані Незалежності. Режим Януковича відреагував на мирну акцію протесту блискавично, жорстоко, скоївши злочини проти народу. Україна не стала зволікати з відповіддю - Майдан обріс барикадами, протестувальники озброїлися «коктейлями Молотова» і бруківкою, а Київ отримав підтримку всіх регіонів країни, зокрема і Черкащини. В ім'я майбутнього люди жертвували своїми життями…

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100