реклама

реклама

image Громадяни, які мають право на одноразову грошову допомогу в розмірі 5 000 гривень внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, повинні подати відповідні документи не пізніше 31 серпня 2023 року. Які саме документи і куди подавати? Пояснює заступниця директора департаменту соціальної політики Катерина Бінусова.

Насамперед Катерина Бінусова нагадує, що згідно з постановою Уряду  постраждалими визнаються особи, які на момент виникнення надзвичайної ситуації:

– проживали/були зареєстровані/задекларовані у населених пунктах, що розташовані в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей. Перелік населених пунктів, що розташовані в районах підтоплень разом із переліком вулиць та адрес (за можливістю) затверджується Миколаївською та Херсонською обласними військовими адміністраціями;

– перемістилися після 6 червня 2023 року з тимчасово окупованих російською федерацією територій Миколаївської та Херсонської областей, які розташовані в районах підтоплень зазначених регіонів.

Розмір одноразової матеріальної грошової допомоги постраждалим від підриву Каховської ГЕС складає 5 тисяч гривень на кожну особу, в тому числі – на неповнолітніх дітей.

Люди, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС, повинні особисто (не онлайн!) подати необхідні документи до органів соціального захисту.

Окрім заяви подаються:

– документи, що посвідчують особу та реєстраційний номер облікової картки платника податків (або єДокументи);

– для дітей – свідоцтво про народження дитини (або е-свідоцтво про народження), інформація про неповнолітню дитину включається до заяви одного з батьків.

Катерина Бінусова наголошує, що звернутися із заявою до органів соцзахисту необхідно до 31 серпня 2023 року (включно).

Якщо документи були втрачені або зіпсовані, людина може пред’явити їхні скан- чи  фотокопії або використати відомості з Єдиного державного демографічного реєстру та інших державних інформаційних ресурсів.

Заяву про надання матеріальної грошової допомоги особі, яка визнана судом недієздатною, може подавати її законний представник (для недієздатних осіб, яким призначено опікуна) або уповноважена особа органу опіки та піклування (для недієздатних осіб, яким опікуна не призначено або втрачено з ним зв’язок під час дії надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях).

Якщо людина орендувала житло у підтопленому населеному пункті, але не має договору про оренду, вона теж має право на таку виплату. Але за умови іншого документального підтвердження  факту проживання у населеному пункті, що розташований в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей.

Таким документальним підтвердженням може бути:

- військовий квиток з відомостями щодо проходження військової служби;
- трудова книжка із записами про трудову діяльність;
- документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно;
- свідоцтво про базову загальну середню освіту;
- атестат про повну загальну середню освіту;
- документ про професійно-технічну освіту;
- документ про вищу освіту (науковий ступінь);
- довідка з місця навчання;
- рішення районної держадміністрації, виконавчого органу міської чи районної у місті ради про влаштування дитини до дитячого закладу, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, встановлення опіки чи піклування; документи закладів охорони здоров’я.

Звітувати, на що саме були витрачені кошти, не потрібно.

Також людина отримає допомогу, якщо проживала, скажімо, на 9-му поверсі будинку і її квартира не постраждала, але підтопило перший поверх. Однак у тому випадку, якщо цей будинок включений до Переліку населених пунктів, що розташовані в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей. Він затверджується Миколаївською та Херсонською обласними військовими адміністраціями.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС, спричинивши масштабне затоплення. Під водою опинилася низка населених пунктів Херсонської та Миколаївської областей.

Додатково: постанова Уряду № 626 від 19 червня 2023 р. «Деякі питання надання матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву Російською Федерацією греблі Каховської гідроелектростанції» https://bit.ly/3q1xBja

Про це пише сайт міськради

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100