реклама

реклама

За кордоном тато в «декреті» – не така екзотика, як в Україні, а досить поширена практика. Принаймні, так розповідають друзі та знайомі, які живуть і працюють або навчаються, зокрема, в країнах Європи. Наших чоловіків часто стримують стереотипи, мовляв, це ганьба, що скажуть люди? Та спершу роз’яснимо поняття, бо під розмовним словом «декрет» в Україні зазвичай уявляють перебування матері вдома з дитиною до досягненню малечею певного віку.

Авторка Марічка Юрчак, GenderГід


Російське вторгнення в Україну та оголошений воєнний стан внесли свої корективи. З 24 лютого кожен чоловік віком від 18 до 60 років, якого визнали придатним до військової служби, підлягає призову. Днями загальну мобілізацію в Україні продовжили. В умовах війни обрати – піти на фронт чи у відпустку по догляду за дитиною – можуть тільки чоловіки-військовослужбовці, дружини яких також є військовими, або ті чоловіки, які, згідно з законом, мають відстрочку від призову під час мобілізації, а це, зокрема, науковці й педагогічні працівники.


 У законодавстві відсутнє поняття «декретна відпустка». Відповідно до статті 179 Кодексу законів про працю України, на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 календарних днів. А після її завершення будь-хто із подружжя чи інших родичівможе оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Зрозуміло, що через неможливість чоловіком народити у відпустку у зв’язку з вагітністю на певний період йде лише жінка, а от далі родина може визначатися, хто буде у відпустці для догляду за дитиною.

У відпустці по догляду за дитиною після 2014 року перебував черкащанин, у минулому – працівник муніципального інформаційного агентства Валерій Воротник. Саме у той час він був депутатом Черкаської міськради. У родині вирішили, що більше можливостей і більше вільного часу для такої відпустки мав тоді саме чоловік. Дружина працювала на підприємстві і мала менше можливостей, їй було ефективніше працювати на роботі.

324309331_838713180525635_4200881893811717778_n – Той час припав на перші роки повномасштабного вторгнення, після 2014 року, коли ще й додалася економічна криза. Але закон дозволяв йти у таку відпустку і я її оформив. Кажуть, що чоловік не може йти у відпустку по догляду за дитиною, бо жінка годує груддю, та насправді все можна вирішити. Це той час, коли ти більше можеш удома зробити, більше доглядати дитину. Хоч, пригадую, приїздив на сесії міської ради і колеги тоді підсміювалися, тролили мене. До речі, це були колеги з політсил, як вони себе позиціонували демократично-патріотичних. Та я на це не зважав, займався тим, що вважав за потрібне, – каже Валерій Воротник. – А вже згодом віддали дитину в ясла. І тоді вже не треба було комусь з родини обов’язково бути вдома.

До речі, свого часу у «декреті» побував і інший представник влади – Віталій Дядченко. У відпустку по догляду він пішов з посади начальника управління вуличної інфраструктури й транспорту Черкас.

Свою позицію щодо участі чоловіків-батьків у вихованні висловив Володимир Мамалига – психолог, а ще багатодітний батько. Він був на війні, а згодом став психологом, здобув відповідну освіту.

– І як громадянин, і як психолог, і як чоловік вважаю, що в нас мають місце наслідки нав’язаного патріархального суспільства, яке було привнесене частково християнством, частково багаторічною окупацією, а частково совком. Зокрема, совок був сильно патріархальним. Якщо жінка могла воювати, то чому чоловік не міг виховувати дитину? – каже Володимир Мамалига.

296078106_5376285495786943_7121540383544499135_n

Свого часу чоловік працював в дитячому садку психологом. Розповідає, що ефект роботи чоловіка-психолога з дітьми надзвичайно великий.

323438605_547970000573576_410581272349569991_n – Відчувається, що дітям не вистачає спілкування з батьком. І це я кажу не про нинішній час повномасштабного вторгнення, коли багато чоловіків зараз на війні захищають Україну, а це я кажу за попередні роки. І засуджувати явище, коли чоловіки йдуть в «декрет» – це наслідки того стереотипного мислення. Сьогодні деякі жінки заробляють більше за чоловіків. Родина – це мала соціальна група, яка сама вирішує, кому краще займатися домашнім господарством, а кому заробляти кошти. Вони можуть взаємодоповнювати одне одного. Отоді це нормальна родина. І слід відмовлятися від стереотипів, що жінки не мають забивати цвяхи, керувати машиною, бути командиром в армії. Нині йде вирівнювання у цьому. Хоча є деякі моменти. Так, чоловік ніколи не пізнає щастя материнства, але, відповідно, поки жінка народжує і годує дитину, то в чоловіка має бути первинна функція захисту родини. Далі, коли дитинка підростає, всі функції взаємодоповнюються, – зауважує Володимир Мамалига.

Також він каже, що у нинішніх українських реаліях можна припустити, що хтось з чоловіків виходом у відпустку по догляду за дитиною спробує «відмазатися» від мобілізації. Водночас, якщо є закони, їх слід дотримуватися, а незадоволеним просто треба змінювати закони. А зловживання будуть завжди в будь-чому.

Сам Володимир Мамалига, який має п’ятьох дітей, зауважує, що у його родині в відпустці по догляду за дитиною була дружина. Так було зручно родині.

– У цілому, вважаю, попри сімейні обставини ідеально, коли дитина спілкується із батьками. Якщо дитина не може взяти те, що треба, в родині, то бере це на вулиці, в соціальних мережах, у школах. У кращому випадку бере це від бабусів та дідусів, – каже Володимир Мамалига.

Законодавчі новації по темі відпусток  по догляду за дитиною

Трохи офіціозу. Відповідно до статті 179 Кодексу законів про працю України, за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Підприємства, установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати одному з батьків дитини частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості, поінформували «Прочерк» у Головному управлінні пенсійного фонду України в Черкаській області.

При цьому, стаж жінкам або чоловікам час догляду за дитиною зараховується. Мовою законів, загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, при усиновленні дитини.

7679

Важливо чи ні працював чоловік чи жінка до виходу в декретну відпустку? Заступник начальника Головного управління пенсійного фонду України в Черкаській області Віталій Таран пояснює: розмір виплат у зв’язку з вагітністю та пологами має компенсувати 100 % середньої заробітної плати жінки і не залежить від тривалості страхового стажу. Що стосується непрацюючих жінок, то для отримання такої допомоги їм необхідно звернутися до органу соціального захисту населення.

У департаменті соцполітики Черкаської міськради «Прочерку» роз’яснили механізм надання допомоги при народженні дитини. Він визначений Порядком призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751 (далі - Порядок).

Відповідно до пункту 10 Порядку, допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини, опікуну, які постійно проживають разом з дитиною, з метою створення належних умов для її повноцінного утримання та виховання.

Допомога при народженні дитини призначається за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пізніше ніж через 12 календарних місяців після народження дитини.

Допомога при народженні дитини надається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

Для призначення допомоги при народженні дитини за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, до органу соціального захисту населення подається:

1) заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

2) копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу).

3) реквізити банку (рахунок на соціальні виплати).

7679

До слова, у 2021 році Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект №3695 «Про рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною», який має на меті підтримати татусів у декреті та усунути безліч бар’єрів до отримання відпустки по догляду за дитиною.

За статистикою до 2021 року лише 4% сімейних пар із немовлятами оформлювали відпусткупо догляду за дитиною на чоловіків. Завдяки прийнятому законопроекту № 3695, кількість батьків у «декреті» може суттєво зрости у найближчі роки. Документ надає рівні можливості отримання відпустки для догляду за дитиною до 3 років, як матері, так і батькові.

Назарій ВІВЧАРИК

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Митрополлітра в декрет! 20.02.2023 13:23
Метра на два. Під землю! А то те пітарелло ще до родів лусне од переймів за руським міром.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100