реклама

реклама

Ще кілька місяців тому навколо оптового ринку по вул. Пастерівській розгорталися справжні пристрасті. Підприємці обурювалися тим, що їх силою хочуть розігнати чи «переселити» на ринок «Фермерський». Мешканці будинків, що розташовані поблизу ринку, писали скарги в усі інстанції з вимогою припинити «стихійну торгівлю» під їхніми вікнами, котра позбавляє їх права на нормальне життя. Органами перевірки було видано не один припис про численні порушення санітарних, протипожежних, екологічних та інших вимог. А у листі прокуратури до міської влади взагалі було вказано про необхідність скасування рішень міської ради про виділення цієї земельної ділянки нинішнім власникам.

«Нічого там не помінялося», – кажуть мешканці «Пастерівки»

Утім, ринок як працював, так і  працює. Більшість контролюючих органів уже претензій не має. Дехто каже, що порушення на ринку усунуті, інші, як то кажуть, «перевірили й забули». А от, наприклад, управління ветеринарної медицини досі судиться з керівництвом ринку на Пастерівській. Останнє вирішило, що його звинуватили безпідставно, тож і подало на установу до суду.

Досить гучний конфлікт дивним чином затих. Чи, може, влада, котра наголошувала на необхідності упорядкування цієї території, раптово передумала? Чи, може, ринок таки дійсно упорядкували? Бо ж свого часу власники запевняли, що по вул. Пастерівській планують створити аналог відомого сільськогосподарського ринку центральної Європи Ковент-Гарден. Про це інформував Черкаський прес-клуб реформ. Мовляв, розробили план розвитку ринку з урахуванням усіх зауважень міської влади. Зокрема, планували створення критих галерей із рядами крамниць, встановлення душових кабінок та реконструкцію туалетів, озеленення за дендрологічним проектом території навколо ринку та асфальтування великої парковки для авто на місці прилеглого до ринку пустиря.

Поки що це тільки проекти. Принаймні особливих слідів благоустрою наші кореспонденти на Пастерівській не побачили. Від Ковент-Гардену – невеличкий озеленений шматочок території на вході з садовими фігурками. Далі – у два ряди – торгові павільйони та відкриті мікроавтобуси і вантажівки, з яких здійснюється торгівля. Подекуди стоять великі калюжі, що залишилися після дощу. Торгові місця заповнені не всі, а біля закритих автомобілів – чимало сміття. Поруч із молоком та медом, овочами та м’ясом продають і одяг на зразок «секонд-хенду». Біля стільчика, на якому розкладене сало (зауважте, без холодильника) – бабуся продає «беушне» взуття. Гарбузи, картопля, мед, риба, віники, валянки… тут є все. І все поруч. Та журналістів тут не чекають. Чоловік, що представився адміністратором ринку, однак жодних підтверджуючих документів не показав, почав звинувачувати у «проникненні на приватну територію».

У свою чергу, директор ринку на Пастерівській Олександр Островський запевняє, що порушення на ринку усунуті. А люди, мовляв, продовжують боятися.

– Не раз їм погрожували за шкірку перетягти на інший ринок. Ми нікого не тримаємо. Хто хоче, хай іде – то їхня справа. Людина шукає, де краще… – каже він.

Вимоги управління ветеринарної медицини Островський не визнає. Каже: вони безпідставні.

– У нас договір на водопостачання укладений з 2008 року, а мене звинувачують, що немає води, – зауважує.

На запитання, скільки зараз на ринку підприємців, директор усміхається:

– На той ринок не вистачить, доведеться ще один ламать, – каже. (Вочевидь, має на увазі «Фермерський», який також фігурував у конфлікті).

Деякі «торгові місця» пустують

Деякі «торгові місця» пустують


А ще запевняє, що скарги, які нібито надходили від людей на роботу ринку – підроблені.

– Ми зверталися до міліції, вона виявила, що ті люди скарг не писали, – запевняє.

Утім, у розмові з журналістом «Прочерку» скаржники свої слова підтверджують.

– Так, я дійсно підписувався під скаргою, бо так жити далі неможливо, – каже мешканець мікрорайону Сергій Андрєєв. – Нічого там не помінялося, хіба що дорогу зробили, однак її швидко розіб’ють тими вантажівками, що їдуть до ринку. Там і так скрізь одні ями. А навколо самого базару – звалища сміття. Машини бруд розвозять по всьому району. А проїхати – так взагалі неможливо. Я користуюсь громадським транспортом, але мене обурює така ситуація, бо там навіть пішки не пройдеш. У такому вигляді ринкові тут не місце!

Жителі навколишніх будинків скаржаться на сміття біля своїх помешкань: ринок дуже близько розташований

Жителі навколишніх будинків скаржаться на сміття біля своїх помешкань: ринок дуже близько розташований


Жителі продовжують наполягати на своїх скаргах. Ось що вони писали у своєму зверненні до багатьох інстанцій і навіть народного депутата Владислава Лук’янова: «Наш район знаходиться в повній антисанітарії, так, як і сам ринок. Звалище сміття по всьому району, неприємні запахи. Працівники та й самі покупці справляють нужду під вікнами наших будинків. Сміття притягує значну кількість бродячих собак, які створюють загрозу нам та нашим дітям. Через цілодобовий рух вантажного транспорту виникає значний шум, який особливо активізується в нічний час… Покупці, які приїжджають на своїх машинах до ринку, в зв’язку з відсутністю парковки, залишають машини біля наших будинків, блокують виїзд та заїзд до дворів нашим автомобілям, машинам аварійних служб та швидкої допомоги…»

За словами старшого інспектора зі зв’язків із громадськістю обласної Державтоінспекції Володимира Ліщенка, за спостереженнями ДАІ, з того часу, як тут функціонує ринок, дійсно побільшала кількість ДТП – щоправда, незначних, так званих «стукачів».

«Організована стихійна торгівля»

Свого часу, як уже говорилося, до ринку на Пастерівській було безліч претензій у контролюючих органів. От, наприклад, у листі до прокурора Черкаської області Миколи Лісового тодішній в.о. директора КП «ЧЕЛУАШ» Анатолій Зінченко пише: «… на сьогоднішній день в порушення норм ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень» на мережах зливової каналізації, які знаходяться в оперативному управлінні нашого підприємства, без будь-якого дозволу розташувалися близько 140 постійно завантажених автомобілів, з яких ведеться торгівля. Ділянки мережі зливової каналізації не можуть витримати таких постійних навантажень та потребують негайного ремонту. Просимо Вашого втручання щодо припинення здійснення постійного навантаження на мережі зливової каналізації по вул. Пастерівській на ділянці між вул. Поднєвича – вул. Чайковського, шляхом припинення торговельної діяльності з автомобілів на ринку «Пастерівський». Якщо залишити ситуацію в тому стані, як вона є, це призведе до знищення зливової каналізації, що, в свою чергу, призведе до підтоплення цілого району міста».

Нині, як повідомив новий директор КП «ЧЕЛУАШ» Олег Крощенко, як балансоутримувач підприємство не має претензій до ринку. Виходить, що зливовій каналізації вантажні автомобілі вже не загрожують.

З пожежною безпекою на ринку теж усе налагодилося. За словами начальника відділу державного пожежного нагляду Управління держтехногенбезпеки в Черкаській області Віталія Сербіна, порушення на ринку усунуті в повному обсязі.

– Там було багато питань і по шляхах евакуації, і по електриці, вогнегасників не було. Виходячи з недоліків, нами було видано постанову про закриття ринку. Але оскільки недоліки усунуто, постанову скасували. Керівництво ринку спрацювало на відмінно, – прокоментував він.

Можливо, це пожежний в’їзд? Але зараз він зайнятий

Можливо, це пожежний в’їзд? Але зараз він зайнятий


Чимало претензій було й у ДП «Черкасистандартметрологія». У коментарі одному з інтернет-видань директор ДП Віктор Білоусов писав, що в ході перевірки було встановлено 56 порушень вимог чинного законодавства з метрологічного забезпечення суб’єктами підприємницької діяльності. «Суть цих порушень полягала в тому, що усі 56-ть суб’єктів підприємницької діяльності незаконно використовували ваги торговельні китайського виробництва, які не внесені до Державного реєстру, а значить заборонені до використання. Крім того, і у самого розпорядника цього ринку були взагалі відсутні контрольні ваги, що є недопустимим».

Тепер у коментарі «Прочерку» Віктор Федорович каже: дійсно були такі факти. Після цього була ще й повторна перевірка. Частину порушень підприємці усунули, частину – ні. Тому було накладено штрафи. А от уже третій раз ринок не перевіряли.

– Це вже давно було. Вважаю, що на це повинна була бути реакція міської влади, обласної. Нам ніхто не ставив завдання про ще одну перевірку, – зазначає він.

Наполягати на тому, що ринок «Пастерівський» все ж таки не може існувати в тому вигляді, як є, продовжує управління ветеринарної медицини м. Черкас. Його начальник Василь Крук каже: це не що інше, як організована стихійна торгівля.

– Такі об’єкти підлягають обов’язковому санітарному контролю і нагляду. 5 квітня ми проводили перевірку, і в акті обстеження вказали наявні порушення. 19 квітня провели повторну перевірку з метою виявлення, чи усунуто ці порушення. Але цього зроблено не було, – каже Василь Павлович.

Зауважує: усі претензії, які було пред’явлено керівництву ринку, стосуються порушення статей законів.

Управління ветмедицини має чимало зауважень до лабораторії на ринку «Пастерівський»

Управління ветмедицини має чимало зауважень до лабораторії на ринку «Пастерівський»


– Ми ніяких особистих чи видуманих мотивів не застосовуємо. Якщо в законі вказано, що має бути гаряча вода в лабораторії, то вона має бути. Якщо вказано, що столи для продажу сільгосппродукції повинні мати спеціальне покриття, то це вимоги закону, – зауважує фахівець. – Взагалі цей ринок функціонує без погодження з ветслужбою.

Серед основних порушень називає те, що ринок належним чином не забезпечений водою, тут немає холодильників-ізоляторів, які потрібні для збереження продукції під час перевірки її на наявність збудників хвороб, не забезпечено реалізацію товарів у спеціально позначених зонах.

– Що є на ринку – це сумнівний туалет і збоку умивальник. Ми навіть казали, як вийти з положення – ставте бачки з водою. Але цього не було зроблено, – каже Василь Крук. – По-друге, якщо торгує людина м’ясом, а поруч – віниками, то це вже порушення закону. По-третє, столи мають бути накриті матеріалом, що допускається для цих цілей. А ми бачили, що стоїть якась розкладушка, зачовгана і стара, а на ній лежить м’ясо. То я взагалі не розумію, як покупець може щось тут купувати.

Товари продаються вперемішку

Товари продаються вперемішку


Також він вказує, що на ринку були зафіксовані факти антисанітарії.

– Ми видали припис про закриття лабораторії. Однак замість того, щоб прислухатися, обладнати належним чином ринок, власник подає позов до суду. Але ж суд не може відмінити закон, – каже начальник управління.

За словами ж директора департаменту муніципальної інспекції міськвиконкому Ольги Швець, із санітарним станом на ринку все в порядку. Щоправда, останнім часом перевірок там не було.

– Там 150 служб перевіряло цей ринок. З боку муніципальної інспекції – це санітарний стан. Контейнери в них є, договір на вивезення сміття є, територія прибирається, – сказала вона в коментарі «Прочерку».

Від автостоянки – до базару

У депутатів міської ради на ситуацію – свої погляди. Депутат із фракції «Вільних демократів» Денис Жмаєв не раз публічно виступав на захист підприємців з Пастерівської. Нині, як він каже, напругу навколо ринку «призупинено».

– На ринку почався благоустрій, зроблено певні ландшафтні моменти, розробляється проект реконструкції, відремонтовано дорогу спільними зусиллями підприємців і влади, – каже депутат.

Він переконує: ринок «Пастерівський» повинен існувати, бо тут набагато нижчі ціни, аніж скрізь по місту і навіть області. Насамперед – завдяки невеликій орендній платі, яку беруть з підприємців.

– У будь-якому мікрорайоні Черкас повинен бути ринок, де виробники реалізують свою продукцію, – переконаний депутат. – Це загальна міська програма, автором якої є міський голова Сергій Одарич. Ідея її полягає у створенні невеличких ринків в кожному мікрорайоні міста Черкаси з метою здешевлення продукції та можливості її реалізації «з перших рук».

Натомість його колега по міськраді, депутат Нарек Казарян неодноразово наголошував на необхідності створення спеціальної комісії, яка б вивчила законність існування цього ринку та вивчила суть конфлікту. Адже, відповідно до рішення міської ради ще 2004 року, яким підприємцю Олександру Островському надавали в користування земельну ділянку, спершу вона призначалася під розташування автостоянки. А потім у 2005 році було надано дозвіл на розміщення торгових павільйонів з продажу сільськогосподарської продукції. Дозволу ж торгівлі з вантажівок ніхто не давав.

Утім, як каже в коментарі «Прочерку» Нарек Казарян, комісію так і не було створено.

Не побачила міська влада і обіцяних проектів «Конвент-Гардену».

– Ніяких проектів не було. Я нічого не бачив навіть у ескізному вигляді, – коментує «Прочерку» перший заступник міського голови Черкас Віктор Беззубенко. – Я з великою повагою ставлюся до підприємців, які створюють додаткові робочі місця. Нехай це буде ринок, нехай це будуть малі архітектурні форми, але це повинно бути виключно в рамках чинного законодавства. У проекті чітко прописано все, що повинно бути створено на цьому ринку. Там не повинні стояти вантажні автомобілі, тому що вони стоять на інженерних мережах. Там є чітко прописана кількість легких палаток, яка може там стояти, всі вимоги щодо пожежної безпеки, санітарії, огородження. Такий ринок має право на існування. Але влада повинна бути послідовною. Якщо було надано дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки, якщо затверджено проект, то немає підстав стверджувати, що ринку там не повинно бути. Ринок повинен працювати, однак згідно з проектом. А що ми бачимо? Ми бачимо важкі 20-тонні автомобілі, які знаходяться на нашому міському колекторі. Хто буде нести відповідальність, якщо сьогодні ця машина продавить колектор? – коментує Віктор Анатолійович.

У мерії запевняють, що дозволу на торгівлю з автомобілів ринок немає. Але вона все таки здійснюється

У мерії запевняють, що дозволу на торгівлю з автомобілів ринок немає. Але вона все таки здійснюється


За його словами, відповідним чином реагувати на порушення, які є на ринку «Пастерівський», має муніципальна інспекція та міська рада. Інспекція повинна періодично туди виїжджати і перевіряти дотримання всіх вимог і норм закону.

– Якщо там офіційно задокументовані порушення, інспекція повинна зробити подання на сесію на розірвання договору про виділення земельної ділянки, і вже тоді депутати повинні ухвалити рішення. Але такого подання не було, – каже Віктор Анатолійович.

Утім, питання про те, чому нині контролюючим органам зовсім не цікаво, що ж діється на ринку «Пастерівський», залишається відкритим. А люди, котрі писали скарги, переконані: їх так ніхто і не почує.

– Та скільки можна вже про це говорити? Писали-писали і все без толку, – обурюється житель будинку № 160 по вул. Пастерівській пан Ракін, – в усі інстанції ходили, підписи збирали. Просили – приберіть ринок, бо це ж спальний район. Хіба йому тут місце. Та нас, простих людей, ніхто не чує!

Куди подітися фермерам?

Де торгувати, якщо на інших черкаських ринках усі місця зайняті? Ось що турбує підприємців. Адміністрація торговельно-закупівельної бази (відомої як база ОПС на Смілянській) запевняє: вільних місць для торгівлі – більше, ніж достатньо.

– Ми готові прийняти понад 1000 підприємців. Крім того, маємо неосвоєні площі на базі, де також можна облаштувати торговельні місця – розмістити і автотранспорт, і контейнери та павільйони, – каже заступник директора торговельно-закупівельної бази Микола Уровський.

Є місця для сільгоспвиробників і на ринку «Фермерський». Його директор Тамара Коваленко розповідає:

– Нам не цікаві орендатори з автомобілів на цитрусову та іншу імпортну продукцію, бо ми самі імпортуємо продукцію в Черкаси за набагато нижчими цінами, ніж пропонується в місті. А от для тих, хто торгує вітчизняною продукцією, для фермерів та сільгоспвиробників тут є близько 150 місць, спеціально облаштованих під торгівлю з автомобілів. Є місця і в приміщенні торговельного залу.

реклама

Коментарі  

 
+3 #11 ЛеБурже 13.12.2012 23:14
Ну сделали фермерский рынок - так такую аренду лупят что ни один торговец не выдержит мало того место тупиковое. На Пастеровской рынок стоит столько - сколько себя помню и вроде жалоб не было, публикаций, а тут рынок построился и началось.
Одарычу успокоится надо - половина города там тарится. Я конешн понимаю что у Одарыча дом далеко от Пастеровской, так это не повод убирать рынок :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #10 Віктор 07.12.2012 10:54
Яку владу вибираємо,таке і маємо!Всі землі порозбирали-ТАК НАМ І ТРЕБА!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #9 Гость 06.12.2012 20:25
Цитую Віктор:
Щоб неговорили.а там немісце для торгівлі.Непроїхать непройти.смітник.Його однозначно потрібно перенести.Я не хочу сказати що обовязково не "фермерський".можливо правильніше виділити землю під ринок в районі Епіцентру.і підїзд на авто і на міському транспорті-зручно.І кошти за місце від торгівлі в міську казну.Але мабудь в міську казну непотрібно.а до приватного карману лобіюють чомусь чиновники.мабудь непогано з цього мають.І незахищайте інтереси хазяїв ринку-той бардак пора припинять.А запитайте міського голову-чому міська рада небудує новий.щоб отримувати прибутки для міської громади.цеж так просто.
Вся земля возле Эпицэнтра уже роздана местным олигархам и депутатам, дерибан пршел.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #8 Віктор 06.12.2012 18:13
Щоб неговорили.а там немісце для торгівлі.Непроїхать непройти.смітник.Його однозначно потрібно перенести.Я не хочу сказати що обовязково не "фермерський".можливо правильніше виділити землю під ринок в районі Епіцентру.і підїзд на авто і на міському транспорті-зручно.І кошти за місце від торгівлі в міську казну.Але мабудь в міську казну непотрібно.а до приватного карману лобіюють чомусь чиновники.мабудь непогано з цього мають.І незахищайте інтереси хазяїв ринку-той бардак пора припинять.А запитайте міського голову-чому міська рада небудує новий.щоб отримувати прибутки для міської громади.цеж так просто.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #7 Н. 05.12.2012 22:13
Ти хто такой иди давай досвидания.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #6 Гость 04.12.2012 19:23
Нарик Козарян не украинец и не русский, мажор с папиными деньгами, ......тка но уже депутат гор. совета г. Черкассы. Одарыч дал ему земельки а тот построил фермерский рынок и хочет загнать людей туда силой что бы те платили ему оренду но для этого надо разогнать рынок на Пастеровской. Только вот людей не кто не спрашивал чего хотят они, вообщем как всегда, если бы этим людям предложили построить этот же рынок но за их деньги и быть собственниками и не кому не платить оренды, эта тема и выеденного яйца не стоила бы.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #5 Черкащанин 04.12.2012 18:33
Цитую 111:
кто такой нарик

....... с баблом
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 111 03.12.2012 21:18
кто такой нарик
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 Черкассы 03.12.2012 11:57
Цитую 111:
Рынок нужно убрать с Пастеровской.Одарыч харе тре...ть своим брехл**ым языком одни обещания сколько можна терпеть тебя с твоими прихво**ями.убери этот г.....ый базар под окна городск рады.Окаких нарушениях идет речь НА ЭТОМ МЕСТЕ НЕЛЬЗЯ СТАВИТЬ СТРОИТЬ ЧТО ЛИБО................. одарыч ДО ТРЕТЕГО КОЛЕНА
Нарик успокойся к тебе на оренду не пойдут люди.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Ш. 03.12.2012 11:48
А куда людям идти к Нарику в оренду, бред. Дайте возможность людям построить свой фермерский рынок рядом возле Нариковского и вся истерия денежных мешков проподет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100