реклама

реклама

cerkvasofr7 Він – один з не багатьох священників, хто не боїться говорити на політичні теми...

Спілкуючись із митрополитом Черкаським і Канівським Софронієм відзначаємо дві речі: відчувається його патріотизм і переконаність у правильності обраного шляху. Він говорить спокійно, виважено і прямо, не ухиляється від запитань. Сьогодні владика Софроній - один із найавторитетніших не лише на Черкащині, а й в Україні, духовних керівників.

Наголошує, що в розмові з політиками не говорить лишнього, нічого не просить і не переконує, а просто… ставить людину перед фактом – вказує рукою на збудований величний Свято-Михайлівський собор. Чи є сильніші аргументи?...

"Невже голови політиків розумніші за мою?"

"Невже голови політиків розумніші за мою?"

«Прочерк» зустрівся з владикою Софронієм у єпархії, в кабінеті архієпископа (Московський патріархат – ред.). У кімнаті стоїть акваріум, шафа з книгами, ікони, макет дзвіниці у вигляді голуба. Владика сидить за столом і підписує документи.

Родом владика Софроній з села Мнишин, що на Рівненщині. Та в Черкасах він вже 31 рік.

– Навчався в Москві. Там працював у музеї при академії. Але був неугодним владі, тож мене спершу відправили на Київщину, потім перевели у Черкаси. Далі послали у Городище, а тоді до Борисполя, де будував храм. А тоді знову повернувся до Черкас.

Початок розмови мав більш історичний напрямок. Нагадаємо, що як вже писав «Прочерк», митрополита Софронія в українських ЗМІ називають уособленням «проукраїнського» крила в московському патріархаті.  Це відчуваєш хоча б при розмові з владикою про «єдину помісну православну церкву».

«В одній державі – одна церква. Чи потрібна нам своя церква? От у нас є своя Конституція, усі норми якої за роки незалежності не можуть зафіксувати… То що вже говорити за другі закони. Немає коли над ними працювати. Те ж саме з законами про церкву, – міркує владика Софроній, зазначаючи, що готовий говорити на цю «надзвичайно складну тему», але наголошує, що це питання не політиків, це питання церковне: Я дивлюся на це питання з точки зору користі для людей, для моїх українців, якщо хочете. Я можу обґрунтувати свою думку, за необхідності, і канонічно, і історично. Але я готовий відповідати лише за себе... Раджу політикам, що порушують це питання, створити організацію і звернутися до кожного з нас, до представників церкви з запитанням: «Чи хочете ви об’єднання, чи ні?». Бо не політики повинні вирішувати це, і навіть не народ, а єпископат. Ось тоді і до мене не буде запитань. І ще запитаю стосовно об’єднання: «Де нас дівати?» (мається на увазі, Московський патріархат – ред.) Адже в нашій православній церкві усього в Україні близько 30 мільйонів людей. Ніхто з політиків до мене з цього питання не звертався. Але невже їхні голови розумніші за мою? Вони не богослови, історії не знають, канонів не знають. Зате вони створюють шум, щоб зіштовхнути український народ лоб в лоб».

– Якої думки щодо цього питання Ваш брат, отець Петро, що служить у Покровському соборі у Смілі?

– А він ніколи не піде проти мене і проти моєї думки. Ми часто про це з ним розмовляємо. Але в міру розумного, щоб нікому не нашкодити. От у разі об’єднання, що буде з нашою церквою? З 30 млн прихожан залишиться 10 млн… Чи корисно буде державі, щоб знову була в країні неприязнь між людьми? Це питання просто так не вирішується…

Митрополит Володимир в гостях у митрополита Софронія

Митрополит Володимир в гостях у митрополита Софронія

– До речі, а хто старший серед вас братів?

– Брат старший. Він з 38-го року, а я з 40-го, але так сталося, що менший керує старшим (посміхається).

– Може ви б краще могли свої погляди донести, будучи у владі? Це я повертаюся до того питання, яке ставив Вам перед виборами, стосовно Вашого можливого входження у першу п’ятірку Партії регіонів до обласної ради. Не жалкуєте, що не погодилися і не пішли в облраду?

– А що я зроблю в обласній раді? Які вона глобальні питання вирішує? Якщо в мене будуть гарні стосунки з працівниками облради, керівниками області, то я з ними завжди домовлюся, і вони мене послухають, якщо, звичайно, з моєї точки зору і з мого боку буде якась розумна пропозиція. А у партійні баталії я не входжу. Я ортодокс. І моя наука і моя церква не дозволяє мені переступати через лінію, яка не поєднується з церквою, з вченням церкви.

"Я лишнього не кажу, і ні в кого не прошу, нікого не переконую"

"Я лишнього не кажу, і ні в кого не прошу, нікого не переконую"

– А які у вас стосунки з губернатором Сергієм Тулубом?

– У мене, крім екс-губернатора Олександра Черевка, з усіма губернаторами були нормальні стосунки. Але з Черевком я теж не лаявся. Просто він не хотів мене знати і бачити… Але я йому казав: чи може вчорашній комуніст бути націоналістом? Щоб переродитися, треба 40 років. Націоналіст, з моєї точки зору, це той, хто любить своїх людей і завжди їм відданий, не дивлячись ні на що. Наведу приклад Чорновола. Його просто прибрали, але коли він ще був живий і його запитували, чи він в тюрмі не боявся, він відповів, що у нього з’явилася якась друга енергія, яка йому додавала сили, підкріпляла. Він був націоналістом, хоч часто це питання у нас намагаються не порушувати. Але що, росіяни не націоналісти? Дивіться, як вони себе захищають. Дивіться як вони б’ються за якусь навіщось непотрібну для України другу мову! Це в той час, коли в Україні є своя гарна мова. От зараз по телебаченню вибирали таланти, співали (мабуть, владика має на увазі шоу «Х-фактор» на телеканалі СТБ – Ред.). Ви там хоч одну українську пісню чули? І в комісії лише один українською мовою розмовляє. А у магазин зайдіть. Там ви чуєте українську мову?... А як тільки хтось хоче, щоб у його державі звучала своя мова, кажуть, що він націоналіст. Тут потрібно якісь конференції проводити, і не засуджувати тих, що ратують за себе, але й захищати своє.

– Свого часу в області були перепетії щодо питання утворення Уманської єпархії…

– Ніякого конфлікту по розділенню єпархії не було. До речі, вона старша за Черкаську. Тоді до мене прислухалися, чи я буду не проти. Я був не проти. Прошу вибачення, що так скажу, але Уманська єпархія – це моє досягнення. Я відкрив, організував, я зробив монастирі, я все що треба зробив. Тільки Богу б служити і людям. Коли я побачив, що все зроблено, задумався: за канонами я повинен у рік відвідати кожен приход, і як не служити, то хоч проїхати і подивитися. У мене стало 507 приходів. Я зможу в рік їх відвідати? Звичайно, ні. Тоді я сказав, які райони повинні перейти до моєї єпархії, які ні. Синод не пішов проти моєї волі, і так і зробили. Зараз до 300 приходів мені треба об’їхати.

"Синод не пішов проти моєї волі. Утворили Уманську єпархію"

"Синод не пішов проти моєї волі. Утворили Уманську єпархію

Робота є щодня. Просто я це не афішую у газетах. А ще ж мені треба дивитися за моїми батюшками. Між іншим, вважаю їх найбіднішими серед верств населення. Я один кричу, що треба державі зглянутися. Чому бюджетникам платять, а за мораль – ні?! Пенсіонери хоч і малу пенсію отримують, але ж отримують щось. А священники коли як прийдеться. Це проблема і немала. У них же теж є родина, діти.

"Категорія людей, що приходять до церкви, оновилася, переважно, у містах"

"Категорія людей, що приходять до церкви, оновилася, переважно, у містах"

Наскільки молодь зараз тягнеться до церкви?

– У нас у храмах немає старих людей. Зараз вік прихожан від 60 і молодше. Категорія людей, що приходять до церкви, оновилася, переважно, у містах. От батюшки мені докладали, що у нас у соборі минулими вихідними 82 діток причастили. А що, їх старці принесли? Ні, їхні мами. Це є якась необхідність у людей? Так! А ще у людей є знання. Тепер не той контингент віруючих, що був колись. Тепер люди освічені, вони багато читають, мають можливість читати. Люди не просто йдуть до церкви за звичкою, бо в них це в генах, а люди йдуть до церкви, бо мають знання. Вони взнали ціну церкви і самої віри. І в нас, слава Богу, у неділю менше тисячі ніколи не буває прихожан. Не кажу вже за великі свята… Коли я вивчав богословя, то ми розглядали один з доводів віри – через авторитета. Шевченко був віруючим, Гоголь був віруючим. Сковорода? Так! А що, я розумніше за них? Треба задумуватися, чого людина грамотна вірила, а я ні? І оце людей приводить до віри. Тепер можна з вченням багатьох людей познайомитися. От мені приносять все нові і нові книги. І це гарні книги.

Представники влади приходять на сповідь?

– Я б сказав так, але це не афішується, а ми цього не розповідаємо.

– А все-таки, чи була у Вас зустріч з новим губернатором?

– Була не один раз. Я вам так скажу, що я розумію його, а він мене. Принаймні, у нас при зустрічі не було ніяких непорозумінь. Що я йому казав, на те він не заперечував, а погоджувався. А я лишнього не кажу, і ні в кого не прошу, нікого не переконую. Я просто людину ставлю перед фактом. Ось побудований собор. Я їм кажу: Ви мені назвіть хоч одного спонсора, що вклав гроші в собор. А він побудований! А це не чудо? А якби будував хтось, це були б мільйони. А тут спонсором був народ, віруючі. А нині Черкаси мають не один собор, в кожному районі Черкас є невеличкий храм.

Владика коло макету нової величної будови - дзвіниці у вигляді голуба: "Спонсором - народ, віруючі"

Владика коло макету нової величної будови - дзвіниці у вигляді голуба: "Спонсором - народ, віруючі"


– Ви кажете про храми. Бачачи це, як доказ діяльності вашої – православної – церкви, влада все одно залучається підтримкою все-таки інших. Бере в список неправославного священника (за списком Партії регіонів депутатом облради став баптиський єпископ – Ред.). Вас це не зачіпає?

– Бачте, поки ще про це не було розмови… Думаю, все зміниться і все стане на свої місця. Не так все просто, як нам здається. Але хай там буде хто хоче, навіть сам Сандей приїде до Києва, але Україна – православна. Ну можливо до них хтось ще перейде з наших нерозумних православних. Бо вони нерозумні, вони не розібравшись в вірі, йдуть туди. Але ж це не тисячі людей, які у наш собор ідуть. І він заповнений! Тож мене це не лякає. А ті інші вербують одиниць, кого грошима, кого ставленням. До кожного свій підхід. Але в більшості люди, навіть якщо не живуть в православ’ї, кажуть, що вони православні і почувають себе такими. Де церкви тих – інших? А ви проїдьтеся попри парк по вул. Ільїна, поверніть голову направо і побачите справжній Храм.

Гордість Черкас і свого будівничого - найвеличніший православний собор

Гордість Черкас і свого будівничого - найвеличніший православний собор

реклама

Коментарі  

 
+1 #9 Максим 24.12.2010 21:08
Повністю погоджуюся, що найбільшу увагу треба приділяти суті, а не формі. Цитати з Шевченка і Гончара підходять до теми, що обговорюється, тільки за формою. Ясно ж, що владика Софроній не точить кров з отечества... А щоб будувати собори у душах, потрібні місця для соборної молитви. Саме такі місця і створює владика. Колись усі віруючі Черкас вміщалися у маленькій церковці Різдва Богородиці на Чехова... Владика будує храм за храмом, і всі вони наповнюються! Скільки душ спасається у цих храмах!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #8 Нестор Якович Котькалов 23.12.2010 20:14
Сафроний хороший человек, светлый, служит великому народу
Многи лета Сафроний!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #7 прихожанка 22.12.2010 16:31
"А той, щедрий та розкошний,
Все храми мурує;
Та отечество так любить,
Так за ним бідкує,
Так із його, сердешного,
Кров, як воду, точить!..
А братія мовчить собі,
Витріщивши очі!" - це -по -перше. А по -друге- "Собори своїх душ бережіть, собори душ!" На авторів не посилаюсь, товариство освічене. Занадто багато уваги приділяєте формі, панове! Зміст - ось що головне :)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-17 #6 Світлана 22.12.2010 10:27
Шановна Прихожанко! Аналізуючи період правління Ющенка, можна зробити висновок, що владика Софроній стовідсотково був правий!
Шановна Олено! Прихожани добровільно жертвують саме на будівництво храму та його інтер'єри. Храм став прикрасою нашого міста, його візитною карткою. Справжні прихожани пишаються своїм храмом і благословляють труди владики Софронія.
З приводу статті, на яку посилається Прихожанка: там же чітко сказано, що всі кошти підуть на будівництво кафедрального собору Воскресіння Христового, тобто постане ще один величний храм во Славу Божу та для спасіння людей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-15 #5 Максим 21.12.2010 23:01
Я був парафіянином Свято-Михайлівського собору в 2004 році і є зараз. Ніколи там з амвона не лунало політичної агітації. В інших церквах – очевидно, було, але в соборі – ні. Так, іноді хтось приносить пропагандистськ у літературу і викладає її - на столиках біля свічних кіосків, у інших місцях... Хотілося б, щоб пані Прихожанка розуміла, що церква - це не тільки владика Софроній, але й тисячі парафіян, сотні церковно- і священнослужите лів. Владика Софроній кожного не проконтролює, кожному свою думку не нав’яже. На нього як на "націоналіста" і так чимало скарг писали церковному керівництву. Що ж до патріарха Кирила, слова якого ви пропонуєте прокоментувати владиці... Розкажіть-но ви в інтерв’ю, що думаєте про ті чи інші вислови свого начальника! Хоч, як на мене, у висловах саме патр. Кирила, навіть про "русскій мір", нічого антиукраїнськог о немає. Це стає очевидно кожному, хто ставитися до них без ксенофобської упередженості, а, як і належить християнину, терпляче і з любов’ю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #4 прихожанка 20.12.2010 18:39
http://www.pravda.com.ua/articles/2010/12/20/5694649/ - от яку "політику" провадять в Україні святі отці Московського патріархату, до якого належить шановний владика Софроній.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 олена 20.12.2010 18:11
а з яких це часів в українському суспільстві поважають служителів Москви?хоча б посоромився показувати розкішні інтерєри, які будує за рахунок грошей прихожан.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+23 #2 прихожанка 20.12.2010 12:55
Честь і хвала Софронію як будівничому. Але... Ніколи не забуду, як під час напруженої Президентської кампанії 2004 р.в стінах славного собору, що названий в честь Архистратига Михаїла , великого воїна проти зла і нечисті, роздавалася брудна контрагітація проти Ющенка. Ще б пак, з Черевком стосунки погані були... І ще- треба було запитати в святого отця, якої він думки про непристойно часті візити до України свого колеги патріарха Кіріла та його заяви стосовно України. Софроній же , як пише ваше видання " один з не багатьох священників, хто не боїться говорити на політичні теми..." Було б цікаво почути
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #1 Світлана 20.12.2010 10:22
Многая лєта владикі Софронію!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100