реклама

реклама

Днями черкаський політикум «взірвали» документи з характеристикою голів райдержадміністрацій та міських голів. З текстів можна зрозуміти, що керівники на місцях таки впливали на вибори-2012. Опубліковані на сайті «Дзвін» документи привідкрили завісу технологічної кухні, де, як ми побачили з результатів виборів, не досить вправно куховарили. Та все ж, кухня продовжує свою роботу. Адже два округи на Черкащині очікують перевиборів…


Для деяких голів черкаських райдержадміністрацій подібний аналіз їх діяльності став несподіванкою. Принаймні, саме від «Прочерку» вони дізнавалися про існування таких характеристик, ставлячи їх правдивість під сумнів. Проте, не для них же, очевидно, готувалися ці характеристики, то чому б їм і не бути необізнаними?..

– Перший раз чую про якусь характеристику на мене. Моїм завданням було забезпечити виборчий процес у відповідності до норм закону, чим я і займався, – запевнив «Прочерк» голова Драбівської райдержадміністрації Володимир Бут.

Він вважає подібні характеристики вигадкою. Мовляв, хтось вирішив «зі стелі» взяти та й написати щось.

 


– Підсумки виборів по партійній лінії ми підбивали ще торік, одразу після оприлюднення результатів виборів. Стосовно ж розвитку районів, то рейтинги голів РДА вже також сформовані і розіслані усім нам. Я оце буду саме з ними ознайомлюватися. Там кожен керівник знає недоліки і досягнення району. Думаю, найближчим часом подібні рейтинги будуть опубліковані і в ЗМІ. Тож не знаю, навіщо якісь додаткові характеристики робити? – міркує Володимир Андрійович.

«Вигадкою» називає подібний документ і голова Смілянської РДА Сергій Зайцев.

– Та вигадки все це. Бо в нас є нормальна вертикаль. І немає такого, щоб на відкритих засіданнях говорили одне, а поза очі інше. Наш Смілянський район зайняв шосте рейтингове місце щодо кількості голосів за Партію регіонів. Ми додали в голосах, а «Батьківщина» втратила – близько тисячі голосів у порівнянні з минулими парламентськими виборами, – зазначив Сергій Зайцев. – І я гордий з того, що ми ніде не застосовували адмінресурс.

 


Одним з найцікавіших моментів в оприлюднених характеристиках є такий собі проект «Депутатська піраміда». Він особливо зацікавив представників організацій, що спостерігають за дотриманням законів під час виборів.

Навпроти прізвища багатьох керівників районів написано, що реалізація цього проекту проходила «інертно».

– Не знаю. Таких речей я не робив. Я працював в межах закону. Для мене головне, щоб люди жили краще! Головна піраміда для мене – добробут громадян! – гаслами відповів «Прочерку» голова Канівської РДА Олексій Гика.

 

 

У свою чергу, голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб поширені опозицією матеріали з інформацією на діяльність голів РДА під час виборів називає «піаром». Про це повідомила прес-служба губернатора.

– Ми вже не раз переконувалися в тому, що черкаська опозиція робить гучні заяви на підставі чуток або недостовірних фактів. І цей раз не виняток. – сказав Сергій Тулуб. – На документах немає підписів або інших реквізитів, які б свідчили, що вони створені у обласній державній адміністрації. Подібний матеріал міг вигадати, надрукувати і опублікувати будь-хто.

Керівник області зауважив, що публічна людина, перед тим як робити подібні заяви, мала б перевірити джерела інформації та її достовірність, аби не виглядати в очах громадськості базікалом.

Таку реакцію влади на опубліковані матеріали координатор Ради опозиційних сил Черкащини і невизнаний переможець парламентських виборів в окрузі №197 Леонід Даценко назвав очікуваною.

– Думаю, влада зараз в пошуках тих, хто злив інформацію. А голови райдержадміністрацій, припускаю, десь в глибині душі вдячні опозиції за оприлюднену інформацію. Бо це ж стосується них, але не писалося не для них. Стосовно ж деяких припущень, що все це вигадки опозиції, то скажу, що опозиція могла тільки здогадуватися про дії влади, але так скрупульозно знати про всі дії керівників районів ми не могли, – зазначив Леонід Даценко.


Деякі учасники виборчого процесу допускають, що оприлюднені опозицією документи таки можуть бути справжніми.

– Голови РДА на парламентських виборах неформально очолювали районні штаби Партії регіонів і допомагали провладним кандидатам, тиснули на сільських голів. Я про це говорив і раніше, – зазначає у коментарі «Прочерку» кандидат-мажоритарник від партії «УДАР» по округу №195 Олександр Чуприна. – Згадування в характеристиках соціальних працівників невипадкове. Сам можу навести приклад, що мені розповідали виборці: в деяких селах соціальні працівники приходили до людей похилого віку і просили проголосувати за кого треба. Пояснення було таке: «Бо мене ж з роботи виженуть»…

 


Стурбовані оприлюдненням подібних документів і в черкаському осередку Комітету виборців України.

– Судячи з усього, оприлюднені в ЗМІ документи є неофіційною доповіддю партійному і владному керівництву області (що одне й те саме) від аналітичної служби. Це явно має не адміністративний чи службовий, а політичний характер, – говорить у коментарі «Прочерку» заступник голови черкаської обласної організації КВУ Юрій Сас. – Якщо дані правдиві, то це відкриває нам технологічну кухню парламентських виборів і показує розбір польотів вже після політичних баталій.

За словами фахівця, такі висловлювання в характеристиках, як «залучення соціальних працівників» та «проект «Піраміда» свідчать про певні порушення під час виборів. Особливо вражає перше формулювання, адже влада за законом не повинна використовувати працівників бюджетної сфери як агітаторів.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100