Цукровий діабет визнано однією із найбільш загрозливих хвороб у світі. Про це свідчить резолюція ООН. В Черкаській області, як інформує прес-служба обласного Департаменту охорони здоров’я, протягом 2012 року зареєстровано 46946 хворих на цукровий діабет, за перший квартал 2013 року – 24883. Діабет посідає третє місце в Україні за поширеністю після серцево-судинних і онкологічних захворювань. Кожен 6-й хворих потребує інсулінозамісної терапії. Саме цій темі було присвячено черговий модуль Школи медичної журналістики, який відбувся в Києві для представників ЗМІ з усієї України.


Насправді хворих більше

– В Україні проживає 1 мільйон 303 тисячі хворих на цукровий діабет. Так говорить офіційна статистика. Та, на превеликий жаль, реальна цифра є удвічі більшою. Сьогодні багато людей живе з невиявленим діабетом, – розповів головний ендокринолог Міністерства охорони здоров’я України, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України Микола Гульчій під час прес-конференції в рамках Школи медичної журналістики. – Така ситуація пов’язана з рівнем діагностики хвороби в нашій країні та з недбалим ставленням самих людей до свого здоров’я, небажанням звертатися до лікаря при певних проблемах зі здоров’ям.

Темі діабету присвятили один з модулів Школи медичної журналістики

Темі діабету присвятили один з модулів Школи медичної журналістики


У наступні роки, за прогнозами лікаря, кількість хворих на діабет тільки збільшуватиметься. Це відбуватиметься за рахунок діабету другого типу. Уже нині можна спостерігати таку статистику: на діабет першого типу в Україні хворіє близько 84 тис. людей, а решта мають діагноз діабет другого типу. Відмінність, за словами Миколи Гульчія, полягає в тому, що при діабеті першого типу клітини підшлункової залози виробляють недостатньо або зовсім не виробляють інсулін.

– Такі пацієнти від самого початку лікуються інсуліном, який замінює їх власний. У більшості випадків проблема має спадкове походження. Причиною також можуть бути автоімунні захворювання. Зазвичай хворим ставлять діагноз ще в дитячому або досить молодому віці. Тому, прогнозують вчені, показники захворюваності на діабет першого типу не мають збільшуватися, – зауважує Микола Гульчій.


У разі ж діабету другого типу власний інсулін виробляється підшлунковою залозою, але він не може потрапити всередину клітини для утилізації глюкози. Тоді клітини починають працювати ще напруженіше, щоб виробити більше інсуліну. З часом клітини просто виснажуються і взагалі перестають виробляти інсулін. Тоді хворим потрібно призначати ліки.

«Починайте худнути вже зараз»

Прийнято вважати, що цукровий діабет другого типу з’являється переважно в людей літнього віку. Але сьогодні все частіше хворіють і молоді люди. На виникнення діабету другого типу можуть впливати цілком реальні зовнішні фактори, а зокрема наш спосіб життя. Спеціалісти називають такі фактори ризику: гіпертонічна хвороба (підвищений артеріальний тиск), паління, вживання алкоголю, гіподинамія (малорухливість, сидячий спосіб життя). Сильним провокуючим фактором є стрес. Так само як нездорове харчування та надмірна вага.


– Найбільший відсоток захворюваності спостерігається серед людей з ожирінням. Тому не потрібно чекати, поки ви захворієте на діабет, бережіть фігуру й терміново починайте худнути, – попереджає Микола Гульчій. – Велике значення має і те, що саме ми їмо.

Сьогодні діабет другого типу все частіше зустрічається в молодих людей, і в цьому «винне» сучасне харчування. Якщо у вашому раціоні – солодкі газовані напої, багато жирного та копченого, напівфабрикати, продукти з різними синтетичними харчовими добавками (підсилювачі смаку та аромату, барвники тощо), то знайте, що ви самі провокуєте виникнення діабету. Не меншу роль у цьому грає й фаст-фуд – ця їжа «швидка», але дуже шкідлива.


Хворі забезпечені вітчизняним інсуліном

У разі діабету першого типу хворому обов’язково призначають інсулін. При діабеті другого типу можливі різні методи лікування. Як свідчить офіційна статистика МОЗ України, 32% хворих лікуються тільки за допомогою дієти та фізичних навантажень. 57% хворих отримують таблетовані цукрознижуючі препарати. Комбіновану терапію (одночасно інсулін та цукрознижуючі таблетки) отримують чотири відсотки хворих. Моноінсулінову терапію – сім відсотків хворих.

Медики стверджують: з діабетом можна жити повноцінним життям.

– Однаково важливими є як забезпечення препаратами і організація системи лікування, так і питання поведінки пацієнта. Бо якщо пацієнт не змінює свого способу життя, то які б інсуліни не призначали, все одно будуть ускладнення. Важливо крім раннього виявлення захворювання навчити хворого правильній поведінці при діабеті, – каже радник Міністра охорони здоров’я України Дмитро Підтуркін.

За словами директора Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Миколи Хобзея, в Україні стовідсотково забезпечені інсуліном усі хворі, які його потребують. Більшість інсулінів – вітчизняного виробництва. Сорок відсотків потреб інсулінозалежних пацієнтів в Україні забезпечує Приватне акціонерне товариство «Індар». Це єдиний вітчизняний виробник інсуліну. Що не менш важливо, підприємство здійснює своє технологічне виробництво за повним циклом – від субстанції до готової лікарської форми.

Майже два місяці велика кількість фахівців трудяться над випуском однієї серії препаратів інсуліну

Майже два місяці велика кількість фахівців трудяться над випуском однієї серії препаратів інсуліну


За словами Миколи Хобзея, також в нашій державі розгалужена система надання допомоги хворим на цукровий діабет. Функціонує 87 кабінетів діабетичної стопи, працює школа соціальної адаптації та підтримки хворих, 2 науково-дослідні інститути. В Черкаській області, за інформацією прес-служби Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, постійно працює 14 «кабінетів самоконтролю» хворих на цукровий діабет, де лікарями та медичними сестрами проводяться групові та індивідуальні заняття з хворими, демонструються учбові відеофільми, проводяться лекції та бесіди з дієтотерапії, самоконтролю та профілактики судинних ускладнень (догляд за ногами, очима та ін.).

Однак особливу увагу, за словами медиків слід приділяти профілактиці.

– Цукровий діабет – це захворювання, яке не має клінічних проявів. Людина не відчуває, що вона хвора, а відчуває тільки коли з’являються наслідки. І чим раніше вона дізнається про те, що в неї діабет, тим довше проживе. Тож періодично потрібно обов’язково вимірювати рівень цукру в крові, – наголошує голова правління ПрАт «Індар» Любов Вишневська.

За словами Бориса Маньковського, за сучасними рекомендаціями, кожна людина після 45 років і віком до 45 років з надлишковою вагою повинні хоч один раз на рік перевіряти рівень глюкози в крові.

Інсулін для діабетиків 2-го типу також потрібен

Звертають медики увагу і на питання раннього призначення інсуліну.

Медики наголошують на необхідності регулярно вимірювати рівень цукру в крові

Медики наголошують на необхідності регулярно вимірювати рівень цукру в крові


– Якщо при діабеті першого типу не призначити людині інсулін, вона може померти. Тому вибору ні в лікарів, ні в пацієнтів немає. Що відбувається при діабеті другого типу? Інсулін уже потрібен, показники глюкози крові дуже високі, але безпосередньої загрози смерті сьогодні ще немає. Тому вмовити таких пацієнтів на інсулін достатньо складно. Через це призначення інсуліну найчастіше починається пізно, коли вже дійсно немає ніякого виходу. Ми ж – за раннє призначення інсуліну, – пояснює завідувач кафедри діабетології Національної академії післядипломної освіти імені П. Шупика, професор Борис Маньковський. – У пацієнтів часто виникає питання: чи не призводить раннє призначення інсуліну до того, що підшлункова залоза стає «лінивою», щоб виробляти його самостійно. Навпаки, залоза відпочиває, а потім знову починає працювати сама. Тому були такі випадки, коли прийом інсуліну після деякого періоду відміняли на кілька років. Хворим з діабетом першого типу інсулін не можна відміняти ніколи. При діабеті другого типу – можна інколи, при певних ситуаціях, коли досягнуто суворого контролю за діабетом.

Довідка

Школа медичної журналістики – проект Національної спілки журналістів, що  передбачає серію навчальних заходів для журналістів, які працюють над висвітленням медичної тематики. Проект реалізується за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та в партнерстві з Громадською Спілкою «Міжнародний Клуб лікарів і фармацевтів», Консорціумом «Менеджмент Консалтинг Груп», ПрАТ «Індар».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #3 Підприємець 07.09.2013 15:57
Цитую Крестоносец:
А сколько стоит несколько грамов фальшивой кортошки у ..дов в макдональдсе,!? А сколько стоит там фальшивая котлетка !? Давайте посчитаем себестоимость их "продуктов" и подумаем, как эти ..дяры спекулируют на здоровье Украинцев. Почему нельзя открыть Нормальную УКРАИНСКУЮ БЛИННУЮ или Пельменную и.т.д...Почему наших детей должны оманывать и травить эти грязные спекулянты !?? Кто дал дозвил грабить и отравлять народ Украины ? Надо спросить у главного врача г.Черкассы...

То хто ж тобі не дає відкрити твою блінную? Бери і відкривай собі кацапську блінную чи точку по продажу любимих щЄй. І сам визначай свою цінову політику. Думаю, що будиш дуже "успішним" конкуркнтом в МАКів. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Черкащанка 07.09.2013 13:52
Цитую Крестоносец:
А сколько стоит несколько грамов фальшивой кортошки у ..дов в макдональдсе,!? А сколько стоит там фальшивая котлетка !? Давайте посчитаем себестоимость их "продуктов" и подумаем, как эти ..дяры спекулируют на здоровье Украинцев. Почему нельзя открыть Нормальную УКРАИНСКУЮ БЛИННУЮ или Пельменную и.т.д...Почему наших детей должны оманывать и травить эти грязные спекулянты !?? Кто дал дозвил грабить и отравлять народ Украины ? Надо спросить у главного врача г.Черкассы...

на здоровье Украинцев. Почему нельзя открыть Нормальную УКРАИНСКУЮ БЛИННУЮ или Пельменную и.т.д...Почему наших детей должны оманывать и травить эти грязные спекулянты !?? Кто дал дозвил грабить и отравлять народ Украины ? Надо спросить у главного врача г.Черкассы...
А также у депутата Верховного совета Олейника Владимира Николаевича.Это же он открывал МакДОНАЛЬДЗ в Черкассах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Марат 06.09.2013 16:50
Есть данные. Россияне исследовали. В фастфудах всё, на самом деле, кчественное, кроме! хлеба (булочек). Они с аномальным содержанием сахара.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100