Поетапне підвищення заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати, збільшення обсягів введення житла в експлуатацію, залучення інвестицій та модернізація виробництва – такі подальші завдання на наступні шість місяців окреслила обласна влада під час підсумкової колегії за результатами роботи у першому півріччі.

У цілому голова Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Тулуб відзначив позитивну динаміку в місцевій економіці за більшістю показників. Так, темпи соціально-економічного прогресу в першому півріччі дещо уповільнені. Проте є приріст у промисловості та сільському господарстві. Навіть незначне збільшення криє за собою значний обсяг роботи. Її результатом можна вважати незначну, однак перемогу на шляху до захисту місцевого виробника.

– Черкащина впевнено долає непростий шлях перетворень. Вектор нашого руху – незмінний. Це – економічна стабільність і розвиток, – наголосив Сергій Борисович. – Цього року нам вдалося відновити роботу автомобільного заводу «Богдан». Це стало можливим завдяки схваленню урядом наших пропозицій щодо підтримки місцевого виробника. Завдяки сприятливій економічній ситуації з експортом продукції пожвавилося виробництво на ПАТ «Азот».

Зростання виробництва – запорука стабільних доходів та зайнятості черкащан

З травня Черкаською облдержадміністрацією розпочато інформаційну кампанію «Товар Черкащини».


Її основна мета – збільшення виробництва черкаських продуктів харчування і тим самим збереження робочих місць.  Разом із заходами по розвитку сільськогосподарського комплексу це дає свій результат.  Підприємства області виробили майже у 2,5 рази більше молока, в 1,8 разів більше масла. Майже на 4 відсотки зросло виробництво м’яса курятини. Найвагомішим досягненням у галузі сільського господарства заступник голови облдержадміністрації Анатолій Івашкевич назвав високу врожайність зернових.

– Нам уже вдалося зібрати більше 1,3 мільйона тонн зернових із рекордною урожайністю 50,4 центнера з гектара, – сказав Анатолій Григорович.

Обсяг валової сільськогосподарської продукції зріс на 1,5% у порівнянні з 1 півріччям 2012 року і становить 3,2 млрд грн.


Особлива увага в області приділяється розвитку тваринницької галузі. Тільки факти: з початку року поголів’я великої рогатої худоби зросло на 9,6% (+20,5 тис. голів), і становить 233,1 тисячу голів, у тому числі 95,3 тисяч корів. Поголів’я свиней зросло на 5,9% (+27,3 тис. голів), і склало 489,6 тис. голів. Виробництво м’яса зросло на 0,3% (+0,7 тис. тонн), і склало 214,6 тис. тонн.

Дещо покращилася ситуація з безробіттям в області. Як повідомив директор департаменту соціального захисту населення Михайло Скляров, за півроку вдалося працевлаштувати 15 тисяч безробітних, що більше у порівнянні з минулим роком на 2,2 тисяч осіб. Ще 250 людей за сприяння центру зайнятості розпочали свій бізнес. Завдяки цьому за 6 місяців до бюджетів усіх рівнів надійшло порівняно з аналогічним періодом минулого року більше на 15 %, а це майже 500 мільйонів гривень.

Поступово зростають і доходи черкащан. Так, протягом останнього півріччя середня заробітна плата зросла на 7,1% і становить 2584 гривень. Уже до кінця 2013 року вона має зрости до рівня 2800 гривень.

За словами Сергія Тулуба, такі показники сприяють відновленню капітального будівництва. Обсяг виконаних будівельних робіт в області сягає 263 мільйонів гривень.

Головне досягнення у першому півріччі на думку голови ОДА


У медичній та освітній галузях області теж відбулися зміни. Нещодавно стартувало будівництво обласного перинатального центру, з появою якого, за попередніми підрахунками фахівців, вдасться на 30% знизити рівень малюкової та материнської смертності. Відкриваються нові садочки та додаткові групи у дошкільних закладах, усе більше учнівської молоді охоплено позашкільною освітою.

Проте, як наголосив заступник голови ОДА Сергій Рябцев, декілька районів області пасуть задніх. Серед них – Драбівський, Звенигородський, Монастирищенський, Чорнобаївський, Канівський та Смілянський райони. Ці регіони не впорались із темпами зростання доходів місцевих бюджетів та мають порівняно низький рівень заробітної плати.

Врятовані дитячі життя в обласній дитячій лікарні, реалізовані мрії сільських педагогів отримати житло – це є результат діяльності влади для конкретної людини

Після колегії ми зібрали думки у представників засобів масової інформації з приводу їхньої оцінки ефективності роботи обласної влади.

Тетяна Калиновська, головний редактор обласної  газети «Черкаський край»

– Газета – це своєрідний місток між владою і громадою, що дозволяє не лише інформувати громадськість про діяльність органів влади, а й чути відгуки людей, бачити їхню реакцію на зроблене.

Перебуваючи з редакційними завданнями у сільській глибинці, містах і районах, ми чуємо позитивні відгуки людей, їхні прості історії. Хвилюють розповіді про врятовані дитячі життя в обласній дитячій лікарні, реалізовані мрії сільських педагогів отримати житло, ветеранів – уже навіть неочікуваний автомобіль.

Усе це – і є результат діяльності влади для конкретної людини.

Петро Жук, заслужений журналіст України, керівник редакційно-видавничої групи «Реабілітовані історією»

– У цьому році ми побачили відчутні зрушення області у видавничій діяльності. До ювілею Тараса Шевченка готується до друку унікальна книга – факсимільне видання «Кобзаря», видане 1860 року коштом нашого видатного земляка Платона Симиренка. Видаються спогади про Василя Симоненка, черкаського журналіста Миколи Сніжка, твори Василя Симоненка для дітей, а вони дуже необхідні для освітніх закладів. У черкаських видавництвах готуються до друку за державні кошти ювілейні книги до 60-річчя області, серед яких унікальні нариси про видатних черкащан краєзнавця Микола Борща, журналіста Андрія Беленя. Нинішній рік – це прорив у черкаському книговиданні. За всі попередні роки разом не було видано стільки книг, як готуються до друку в нинішньому році.

Василь Ходзіцький, редактор Катеринопільської районної газети «Катеринопільський вісник»

– Звичайно, мене як представника сільськогосподарського району радує цьогорічна урожайність. Попри погодні негаразди, у Катеринопільському районі зібрано більше 50 центнерів з гектара озимої пшениці, а в деяких господарствах цей показник сягав 70 центнерів з гектара! Я переконаний, що досягти таких результатів без підтримки вдали було б складно…

Юрій Горобець, редактор Маньківської районної газети «Маньківські новини»

– Примітно, що в розмовах зменшилась кількість загальних речей та побільшало конкретики. На жаль, у нашому районі є кілька проблем. Власники бізнесу реєструють його в обласних центрах, відповідно в районі не залишаються податки. З іншого боку, з’являються нові робочі місця... Та й самостійних підприємств у нашому районі практично не лишилось. Втім, вірю в те, що так буде не завжди! Адже позитивні речі, які відбувається на рівні області, накладають відбиток і на кожний район.

Сергій Радзівіл, редактор Жашківської районної газети «Жашківщина»

–  Вуличне освітлення, благоустрій населених пунктів, газифікація сіл, забезпечення населення жителів району питною водою, оновлення матеріально-технічної бази шкіл, дитячих садочків, ФАПів – це ті приємні зміни, які сьогодні відзначають більшість наших земляків.

На мою думку, досягти таких успіхів у поліпшенні інфраструктури району, вдалося завдяки запровадженню практики укладання соціальних угод між сільгосптоваровиробниками та сільськими радами.

Підбиваючи підсумки роботи обласної влади за перше півріччя цього року, голова Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Тулуб поспілкувався із журналістами районних і обласних ЗМІ та відповів на усі їхні запитання.

– Сергію Борисовичу, на якій стадії перебуває виконання звернень звернень черкащан, які надійшли Президенту  на  гарячу лінію «Діалог із країною»?

На черговій колегії у червні, я звертав увагу керівників відповідних структурних підрозділів на неприпустимо низький стан виконання цих звернень. На той момент позитивно було вирішено всього 4 звернення! За останній місяць нам вдалось підтягнути роботу в цьому напрямку. За останній місяць більшість зі 155 звернень жителів області, озвучених у прямому ефірі телевізійного проекту, позитивно вирішені вже 57 звернень і 22 з усієї кількості звернень – частково. Водночас, надано понад 60 роз’яснень чинного законодавства. Окрім того, у області вже створено Обласний контактний центр, з початку роботи якого вже оброблено більше тисячі звернень. Майже 80 відсотків із них уже вирішено.

– Президент України дав доручення охопити позашкільною освітою у 2013 році 50 відсотків дітей, у 2014 році – 70 відсотків. Чи виконає це завдання Черкащина?

– За останні три роки кількість школярів у позашкіллі зросла на 10 відсотків і на сьогодні становить понад 4 500 дітей. Втім, це ще не межа: вже за рік у таких закладах зможе навчатися до 70 відсотків від загальної кількості школярів. 5 років тому позашкільною освітою було охоплено всього 25 відсотків дітей. Нині ж ця цифра зросла до 40 відсотків. До речі, цього року ми планували збільшити кількість гуртків на 300, та вже у першому півріччі відкрили 429. До 1-ого вересня відкриємо ще 179 гуртків. Невдовзі у Черкасах з’явиться також і обласний Центр роботи з обдарованими дітьми

– Ви давали завдання усім головам РДА до 30 липня прозвітувати про стан виконання дорожніх робіт. Яка ситуація?

– Станом на 30 липня відремонтовано вже більше 200 тисяч квадратних метрів дорожнього покриття, в той час як необхідність була - 325 тисяч. З початку року в Черкаській області відремонтовано і проведено ямковий ремонт 204 тис. кв. метрів покриття. Це у 2,2 рази більше порівняно з минулим роком. У цілому вартість ремонтних робіт покриття автодоріг склала більше 51 мільйонів гривень.  Я розумію, що всім хочеться бачити гарний результат, а причини такого стану доріг, який так важко виправляти, нікого не цікавлять. Але на них потрібно зважати. Ми не можемо впливати на погодні умови - це тривала зима зі значними опадами та майже щоденними переходами температури. Значну частину доріг збудовано в 60-70 роках минулого століття за застарілими технологіями, і ці дороги не розраховані на теперішню інтенсивність руху транспорту. Сьогодні для ліквідації ямковості максимально залучено усі потужності. Щоденно на автошляхах працює до 30 ремонтних бригад.

В лютому-березні цього року відремонтовано під’їзди до міста Канів. Крім того, відремонтовано ділянки автодороги Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань на території Смілянського району, яка була практично зруйнована і на яку найбільше нарікали люди.

– Останнім часом усе більше експертів заявляють про те, що вже восени в Україні з’являться серйозні проблеми із забезпеченням виплати зарплат працівникам бюджетних підприємств, які фінансуються через місцеві бюджети. Чи мають підстави такі заяви?

– При затвердженні бюджетного розпису цього року дефіцит призначень сягав 203 мільйони гривень. Уже за перше півріччя цей показник скоротився до 100 мільйонів гривень. Я переконаний, що найближчими кількома місяцями дефіцит бюджетних призначень ми скоротимо на «нуль». Заборгованості по виплаті заробітної плати, лікарняних чи відпускних працівникам бюджетної сфери немає і не буде. Збільшення заробітної плати та недопущення її виплат в «конвертах» – це для мене пріоритет!

– Цього року в селі Набутів Корсунь-Шевченквського району закрили цукровий завод, люди, які там працювали залишились без роботи. Чи є перспективи розвитку цукрової галузі області?

– У минулому році в державі розраховували на те, що цукор буде експортуватися. Але, на жаль, світові тенденції виявились дещо іншими. У 2011 році у нас працювало 7 заводів. Щорічна потреба області в цукрі складає майже 83 тисяч тонн. Торік цукрові виробники виготовили 143,7 тисяч тонн продукту. Таким чином, область перевищила потребу в 1,7 рази. Цукрові заводи області приватні і ніхто з їх власників не працюватиме собі в збиток. У зв’язку з тим, що на залишках у підприємств-виробників знаходяться значні обсяги цукру, та з для недопущення збиткової роботи підприємств було прийняте рішення щодо призупинення роботи цукрових заводів. Мова про їх закриття не йшла. Втім, я переконаний у тому, що це тимчасове явище. Ми плануємо що в наступному році в нас буде працювати 6 цукрових заводів.

Прес-служба Черкаської облдержадміністрації

реклама

Коментарі  

 
+5 #20 васько 17.08.2013 16:09
Боже читаю и плакать хочется.лживый коммуняка популист,одна из самых отсталых областей Украины,дорог нет,экономика крах,открыли то,что строилось за часа царя Гороха,и этим хвастаються ,Тулуб иди в отставку,развал ил всю область и обобрал ее как липу.даже ничего и говорить нет желания про эту ахиненю возраждения,бре д.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #19 незнайка 13.08.2013 15:14
Бвлачки-балачками а килькисть населення ЗМЕНЬШУЕТЬСЯ Ото цина всим досягненням
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #18 Гога 13.08.2013 14:35
"Кожух" зовсім вже забрехався! Ще 3 роки назад ми в державній організації і не знали про борги із виплати зарплат, отримували допомогу на оздоровлення, премії. А з приходом "прахффесіаналів " - з/п затримують на 3-4 міс., про премії та виплати на оздоровлення давно забули, перейшли на неповний робочий час. "Пакращення" вже дістали! Тулуба - геть!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #17 незнайка 12.08.2013 14:33
Социальни карточки киян вже ввели Коли вже Червослобидьськ и почнуть в маршрутках платить а черкащани издимуть за безкоштовно? Киивськи пенсионери в метро не платять
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #16 Анжела 08.08.2013 19:46
Цитую Нестор Іванович:
Цитую Анжела:
Цікаво почути "мінусовальників " -хто з губернаторів на іх думку був краще Тулуба :-)


Мабуть у тебе, доця точно кращого ще не було.

У вас мабуть був :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #15 Овод 07.08.2013 20:05
Кого не спитаю всі кажуть що жити стало на букву х...тільки не хорошо...а у НИХ виходить все в ажурі..аномалія якась чи паперова чи із приватної золотокопальні та баблодоїльні по вул. Шевченка все так файно виглядає? Чи то вони про Бермуди написали де все кудись завжди зникає....Гумористи...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #14 Депутат 06.08.2013 16:13
О
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #13 Депутат 06.08.2013 16:11
Все і не про що! Візьміть Програму економічного і соціальног розвиткуЧеркась кої області на 2013рік. 80% заходів не виконано. Не вішайте лапшу на вуха пересічним черкащанам. Просто сором читати!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #12 ВВ 05.08.2013 10:40
Хорош лапшу на вуха людям натягувать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #11 Нестор Іванович 05.08.2013 09:03
Цитую Анжела:
Цікаво почути "мінусовальників " -хто з губернаторів на іх думку був краще Тулуба :-)


Мабуть у тебе, доця точно кращого ще не було.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100