реклама

реклама

13 серпня голова Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Тулуб відзначає 60-річний ювілей. На Черкащині його знають як губернатора, ставленика Президента, очільника обласної організації Партії регіонів. Його сприймають по-різному: підтримують, критикують, обговорюють. Але, в будь-якому випадку, його постать не залишає байдужим нікого. Герой України, депутат Верховної Ради двох скликань, керівник, який чотири рази обіймав міністерську посаду, ставши у 2010-му році губернатором Черкащини. Про Сергія Тулуба говорять його досягнення. Та люди, з якими зводила доля на життєвому шляху.
Відвідання шахти

Відвідання шахти

Олександр Брюханов, директор Макіївського державного науково-дослідного інституту з безпеки робіт у гірничій промисловості:

– У Тулубі дивним чином поєднуються простота, доброта, висока порядність і суворість. Він не любить тих, хто слова не підтверджує справами. Варто один раз його підвести – і, вважай, твій авторитет загублений назавжди.

Юрій Михайлович Настуєв, керівник трудових колективів вугільної промисловості про час роботи Сергія Тулуба на посаді керівника міста Харцизька:

– Сказати, що працювати з Сергієм Борисовичем важко, – це нічого не сказати. Треба визнати, жорсткий контроль за виконанням доручень, постійні розповіді працівників шахти про стиль системної роботи Сергія Борисовича переконали мене в неординарності, а точніше – в складності характеру і принциповості керівника міста.

Підписання договору з Російською Федерацією

Підписання договору з Російською Федерацією


Микола Сергійович Панащенко, Генеральний директор Хмельницької АЕС:

– Коли ми дізналися, що людина з іншої галузі очолила НАЕК «Енергоатом», природно, був обмін думками: складно йому доведеться – не знає нашої технології, обладнання. Очікували, які ж дії будуть? Поки, не відійшовши від 1990-х, коли треба було виживати, ми не почули від нового керівника НАЕК «Енергоатом» завдання добудувати два енергоблоки – на Хмельницькій і на Рівненській АЕС. Сергій Борисович Тулуб відразу переламав «настрій плинності, яка заїдає»…

Прем’єр-міністр Віктор Янукович перед запуском Хмельницької АЕС

Прем’єр-міністр Віктор Янукович перед запуском Хмельницької АЕС


Олександр Іванович Панішко, керівник трудових колективів вугільної галузі:

– Сергій Борисович і сам любив спорт, і  своїх підлеглих зобов'язував підтримувати фізичну форму. Однією з улюблених спортивних ігор був футбол. Тулуб практикував організацію футбольних турнірів серед виробничих колективів об'єднання. На кожній шахті була своя футбольна команда, а також і в апараті об'єднання, до якої входили і окремі керівники підприємств. Будучи «генералом» на виробництві, він також був і справжнім капітаном на футбольному полі.

Улюблений вид спорту

Улюблений вид спорту


Дмитро Михайлович Житльонко, генерального директора ПАТ «Дзержинськвугілля»:

– Гірник за професією і за духом – це про Тулуба. За його ініціативи в 2007 році було майже вдвічі збільшено рівень мінімальної заробітної плати для гірників і почалася розробка проекту Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці». До речі, накопичені в 90‑ті роки борги по зарплатах шахтарів були повністю виплачені урядом Віктора Януковича, в якому Міністром вугільної промисловості був Сергій Тулуб.

Анатолій Романович Вовченко, Заслужений шахтар України, автор проекту «Вугілля Донбасу – на вершинах світу»:

– Чи легко було з ним працювати? Ні, нелегко. Але якщо Вам під його керівництвом працювати цікаво, то це і є головним. І проблеми розв’язуються, і бачиш плідність зусиль, конкретні результати. Його рух – тільки вперед, поставив завдання – і домігся його здійснення на практиці. Я його тільки таким знаю і по-іншому не сприймаю.

Від гірничого майстра – до управлінця

Працювати Сергій Тулуб почав ще з 17 років – спершу такелажником на шахті «Кіровська» комбінату «Донецьквугілля», пізніше – на вугільних підприємствах Донецька і Харцизька. Від гірничого майстра зріс до посад генерального директора, голови правління державної холдингової компанії, заступника голови Донецької облдержадміністрації, та, зрештою, міністра вугільної промисловості, а згодом – палива та енергетики. У 2004 році за заслуги у цій галузі Сергій Борисович отримав зірку Героя України.

Шахтарське минуле не завадило Сергію Тулубу очолити Черкаську область – аграрний край, в якому, до речі, зростали ще його діди-прадіди.

І незважаючи на скептицизм і критику, проекти стратегічного розвитку області є: добудовано двадцятирічний довгобуд – обласну дитячу лікарню, якої на той час не було лише на Черкащині; зібрано рекордні врожаї; відновлено навігацію по Дніпру; збудовано сорок шість газопроводів; введено в експлуатацію понад тисячу об’єктів.

Торік Черкаська область посіла перше місце у державі за результатами комплексної оцінки міністерства аграрної політики та продовольства. В області відреставровано історичні пам’ятки, пов’язані з ім’ям Тараса Шевченка; зведено обласний діагностично-консультативний центр; розпочато будівництво регіонального перинатального центру...

Інша справа – ставлення черкащан до роботи нової команди. Для прикладу, незважаючи на критику щодо доцільності використання коштів на будівництво такого дороговартісного об’єкту як діагностично-консультативний центр, консультацію лікарів уже отримали понад 35 тисяч черкащан.

Вчинки і управлінські рішення Сергія Тулуба переконують: він мислить глобально, завжди бачить перспективу навіть не на кілька, а на десятки кроків наперед.

Невідоме про Сергія Тулуба

У дитинстві мріяв стати футболістом, розвідником, льотчиком.

З 1961 року почав грати в дитячій команді підготовки «Шахтаря» під номером «7», займався східними єдиноборствами.

Батько – Борис Іванович Тулуб – родом із села Богуславець Золотоніського району в 1948-му подався на заробітки до Донбасу.

Брати Сергій та Ігор із батьком

Брати Сергій та Ігор із батьком


Предки Тулубів належали до козацької старшини. Були серед них і писарі Війська Запорозького. Є відомості, що Андрій Тулуб мав звання полковника. А ще один із Тулубів був одружений із сестрою знаменитого Кочубея… При Петрі I один із Тулубів дістав дворянський титул, офіцерський чин і став власником фамільного герба. Володів землями й хуторами на Полтавщині. Пращур Сергія Тулуба – Олександр Данилович Тулуб належав до складу Кирило-Мефодіївського Братства, підтримував зв’язки з учителем гімназії в Черкасах Пантелеймоном Кулішем (майбутнім класиком української літератури), зустрічався з Т. Г. Шевченком, був заарештований навесні 1847-го в рамках розправи над учасниками Братства.

1986 рік. З дочкою Владиславою

1986 рік. З дочкою Владиславою


Дитинство Сергія Тулуба пройшло на Черкащині, допомагав бабусі Меланії Тулуб сапати рядки кукурудзи коло берега, корови пас, підвозив воду полільницям, лопатив зерно на току, супроводжував його на хлібоприймальний пункт.

Майбутню дружину Галину Олегівну зустрів у студентські роки, коли студзагоном працювали в колгоспі.

2012 рік. У селі Богуславець

2012 рік. У селі Богуславець


Перший день роботи Міністром вугільної промисловості (1998 рік) провів, спілкуючись з шахтарями-страйкарями, які пішою ходою йшли на Київ.

Любить подорожувати. Говорить: «Неділя – день зміцнення сім’ї».

Матеріал та фото з особистого архіву С.Б.Тулуба надано прес-службою Черкаської ОДА


реклама

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100