реклама

реклама

Бурхливо й емоційно проходило в Черкасах засідання міської народної ради, на яке значна частина присутніх ішла, щоб «підтримати Сашу». Після 3-годинного обговорення народна рада вирішила рекомендувати депутата Черкаської міської ради з групи «Черкащани» Олександра Радуцького на посаду секретаря, а також поставила перед ним свої вимоги.

На останній сесії Черкаської міської ради депутат Олександр Радуцький сидів в оточенні регіоналів

На останній сесії Черкаської міської ради депутат Олександр Радуцький сидів в оточенні регіоналів


Зібрання народної ради заплановане на 19:00 в мерії в кабінеті зі встановленими веб-камерами. Близько 18:40 в міськвиконком заходять перші депутати, громадські діячі й інші члени ради.

Народну раду скликав депутат міської ради з групи «Черкащани» Олександр Радуцький, тому що висунув свою кандидатуру на посаду секретаря. Він просить, щоби на засіданні його «люстрували».

На засідання ради не з’являється частина депутатів з фракції «Батьківщина», зокрема, Наталія Коваленко та Максим Булатецький. У цієї фракції свій кандидат – Микола Добровольський, щоправда, на минулій сесії депутати його кандидатуру не підтримали.

Натомість у зал заходять представники депутатської групи «Черкащани», попри те, що вони не є членами народної ради.

– Почему мы пришли? Сашу поддержать! – пояснює колишня «вільна демократка», а з минулого року – член групи «Черкащани» Тамара Вороніна. Біля неї сідає голова групи, директор департаменту архітектури та містобудування Артур Савін.

«Підтримати Сашу» також прийшли представники кількох громадських організацій.

Із запізненням на кілька хвилин починається засідання ради. Його, вже традиційно, веде Юрій Сас. Після реєстрації присутніх з’ясовується, що з 37 членів ради на засідання прийшло 22. Згодом у зал заходять ще двоє, серед них – позафракційний депутат міської ради Микола Булатецький. Також уперше за останні кілька місяців на публічний захід з’являється екс-заступник міського голови Павло Карась.

Попри те, що засідання планували лише з одного питання, члени ради починають вносити свої пропозиції. Депутат від «Батьківщини» Роман Діскант пропонує обговорити виконані народною радою завдання, Павло Карась виносить на обговорення питання люстрації та ставлення до підприємств, власниками чи засновниками яких є росіяни.

Члени народної ради сиділи вперемішку з простими слухачами

Члени народної ради сиділи вперемішку з простими слухачами


Після тривалих дискусій питання щодо кандидатури Радуцького на посаду секретаря вирішують розглядати третім. Першим – короткий звіт про виконану роботу, другим – обговорення принципів формування нового виконавчого комітету. Радуцький обурюється: на його думку, так на народній раді вирішили «заговорити» питання щодо його кандидатури на посаду секретаря.

– Вони просто бояться обговорювати мою кандидатуру, – закидає членам народної ради депутат.

Слово бере Микола Булатецький. Каже: робив усе, щоб секретарем не став його колишній однопартієць, «батьківщинівець» Микола Добровольський.

– Я як позафракційний депутат, виключений Діскантом і йому подібними, заявляю: я вів наполегливу роботу серед депутатів, щоб не дай Бог не обрав депутатський корпус депутата Добровольського… – емоційно повідомляє Булатецький.

– Кулуарно чи відкрито? – іронічно уточнює Діскант.

– Відкрито й закрито, в усі способи… Кричав, просив, щоб не дай Бог… – відповідає Булатецький. – Відставивши Одарича, партія «Батьківщина» і Регіони здійснили переворот: Шабанов, пенсіонер, зайняв посаду. Слуцька – теж. Добровольський (усі це знають) – його кандидатура була узгоджена на голову Фонду майна міста. Просто він не встиг, тому що Тулуба ухлопнули, слава Богу. Ось така ситуація.

За словами Булатецького, йогу синові Максиму погрожували виключенням з партії, якщо той буде претендувати на посаду секретаря.

– Максим сказав: «Батьку, я не хочу грати в ці ваші підлі ігри», – додає Микола Іванович.

На кінець виступу Булатецький пропонує конструктив: усі призначення мають проходити через Майдан.

– Сашо, хочеш бути секретарем міськради? Нема питань. Збираємо 5 тисяч тих, хто активно працює. Оголошуємо: Радуцький – класний пацан. З іншого боку скажуть, що Радуцький не такий… Треба це обговорити. І так буде по кожному: по губернатору, начальнику УМВС, прокурору й по інших… – пояснює «принцип Майдану» Булатецький.

На народній раді Майдан визнали нелегітимним

На народній раді Майдан визнали нелегітимним


Утім присутні до такої ідеї ставляться скептично. Мовляв, зараз будь-хто може організувати свій мітинг, назвавши його Майданом, привезти «потрібних» людей і узгодити з ними будь-яке кадрове призначення. Голосів на пропозицію Булатецького не вистачає.

Опісля слово бере Павло Карась. Він пригадує таємні перемовини «батьківщинівців» із регіоналами.

– Мене вразило, що ви говорили під час цих переговорів! Як ви говорили, що вас Білоусов влаштовує… Це мене вразило! Це – подонок, людина, яка робила все, щоб у цьому місті творився безлад. Я йому в очі це готовий сказати. Він мене зараз бачить… Вікторе Федоровичу, ти – подонок! – звернувся онлайн Карась до свого колишнього начальника.

Побачивши на народній раді Карася, колеги вітали його «з приїздом»

Побачивши на народній раді Карася, колеги вітали його «з приїздом»


Інші члени ради намагаються його заспокоїти і просять поводитися коректно. Втім Карась продовжує свою думку до кінця, перераховуючи всі «діяння» Білоусова.

За годину членам народної ради нарешті вдається сформувати вимоги до майбутніх працівників виконкому.

Зокрема, Павло Карась пропонує заборонити всім членам Комуністичної партії та Партії регіонів обіймати керівні посади в мерії, якщо ті не вийшли з партій до 19 лютого. Таку ідею тут підтримують одноголосно.

Представник «Демократичного Альянсу» Костянтин Долецький вносить пропозицію кожному члену майбутнього виконавчого комітету публічно прозвітувати про свої статки, а також про майно членів сімї. Думку Долецького члени народної ради теж підтримують.

Також Павло Карась пропонує заборонити обіймати керівні посади людям із судимістю, навіть «погашеною».

Така пропозиція обурює кандидата на секретаря міської ради Олександра Радуцького.

– Після пропозиції Павла Миколайовича немає сенсу обговорювати мою кандидатуру. Ні для кого не є секретом, що в 1993-1994 я мав судимості. Я про це казав відкрито. Перша – це «хуліганка» (за дівчину заступився), друга – спротив ДАІ. У в’язниці не сидів, у мене було «умовно». Це «битовуха» була… В мене на той час не було батьків, яку могли б заплатити, щоб «відмазати», працювали на «Азоті»… – зазначає Радуцький.

На такі слова відразу реагує Булатецький:

– Якщо Саша Радуцький приховував, що він – судимий, а сьогодні зізнався… Чим ти відрізняєшся від Януковича? – запитує він «в лоб» Радуцького.

Зрештою пропозицію Карася члени народної ради не підтримують.

Член команди екс-мера Черкас Одарича Василь Соломаха пропонує всіх кандидатів на високі посади в мерії також перевіряти на політичну та «злочинну» співпрацю з колишнім губернатором Сергієм Тулубом. Таку думку підтримують одноголосно.

– У Бондаренка (голова обласної організації «Батьківщина», – ред.) є відео з кабінету Тулуба за півроку. От воно й покаже, хто туди ходив… – коментує депутат міськради Роман Діскант. – У нас майорів Мельниченків багато. Люди з досвідом, вміють підслуховувати, піддивлятися. Якщо є факти – надавайте. На Бондаренка – давайте, на Дісканта – показуйте, на Карася – теж…

Під час обговорення цього питання між Булатецьким та Діскантом виникає конфлікт. Микола Іванович заявляє, що йому двічі погрожували.

– Ви ще мало каші з’їли! Запам’ятайте: хер*во закінчите! Ви зробили, скоти, два замовлення на вбивство моє! Будете за це відповідати! Я відповідально заявляю перед камерами, і всім покажу, як це робилося! Братки... – звернувся до Дісканта Булатецький.

Микола Булатецький цікавиться в Олександра Радуцького, чим він відрізняється від Януковича

Микола Булатецький цікавиться в Олександра Радуцького, чим він відрізняється від Януковича


– Я бы вас сдал в психбольницу! Может быть бы помогло… – відповідає Діскант.

– Не поможе!!! – обурюється Микола Іванович. – Я пройшов школу таку, шо вимені до одного місця…

– Вам би по тому місцю... Знять штани та надавать.. Та ви вже просто (тут Роман Діскант переходить на російську, – ред.) сильно взрослый человек!

Один із представників громадськості не стримується:

– Швидше б вас усіх розігнали! Це єдиний принцип, який має бути. Щоб більше цих людей не було в раді, – каже він.

Зрештою до вимог додається також перевірка освітнього рівня і досвіду роботи кандидата на посаду.

– Головне, щоб ми зараз не висунули стільки вимог, що з’ясується, що нам на посаду секретаря треба Ісус Христос! – жартома підкреслює Юрій Сас.

Уже традиційно захід проводив Юрій Сас

Уже традиційно захід проводив Юрій Сас


Член народної ради Василь Соломаха також пропонує перед новообраним секретарем поставити вимогу, щоб той доклав зусиль, аби депутатів нарешті перестали працевлаштовувати в мерії. На сьогодні з 60 їх працює вже 22…

Таку пропозицію береться коментувати один із працевлаштованих у мерії депутатів Артур Савін.

– Якісь такі фарисейські заяви у вас… Після відставки мера ми взяли на себе відповідальність утримати місто від колапсу. Це було непросте завдання у тих складних умовах, коли не проходили платежі, була криза… Мій прихід на посаду викликаний тим, що якщо ми сказали «А», то мали сказати «Б».Я прийшов з бізнесу, за посаду не тримаюся. Якщо на моє місце прийде гідна людина, фахова, нема питань, я готовий поступитися місцем, – запевняє Савін.

– Тут є два шляхи. Ми ж не ставимо під сумнів ваші фахові якості. Ви можете скласти депутатський мандат… – пропонує Савіну Роман Діскант.

Зрештою на пропозицію про розділення повноважень голосують 20 членів ради, тобто майже всі.

– Або ти красивий, або розумний… – коментує голосування Василь Соломаха.

– Або ти виконуєш, або контролюєш, – додає хтось із залу.

Після формування вимог члени народної ради нарешті переходять до питання, заради якого зібралися: обговорення кандидатури Радуцького на посаду секретаря міської ради.

Утім першим слово надається не самому Радуцькому, а… представнику громадської організації «Садівник». Він усіляко хвалить від імені організації Радуцького. Також свою підтримку висловлює голова обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Олександр Рибченко.

Сам же Радуцький, вийшовши до трибуни, довго пояснює, навіщо зібралася рада.

– Я дуже задоволений тим, що тут зараз відбувається. Все прозоро, відкрито… – оцінює засідання Олександр Романович.

Після передмови він називає два принципи, яких обіцяє дотримуватися у разі обрання на посаду секретаря. По-перше, депутат буде рятувати комунальні підприємства від банкрутства, по-друге – збиратися щотижня на брифінгу з журналістами та представниками народних рад.

Також Радуцький запевняє, що віднині не буде жодних кулуарних переговорів.

Від імені Громадського люстраційного комітету Юрій Сас повідомляє, що інформації про причетність Радуцького до репресій щодо євромайданівців у ГЛК немає.

Опісля в залі тривають годинні суперечки. Депутати ставлять питання Радуцькому. На більшість із них він говорить, що «потрібно з’ясовувати» та запрошує народних обранців до співпраці.


Депутатка обласної ради, член народної ради Любов Майборода радить Радуцькому бути стриманим.

– Я вітаю твій принцип публічності. В мене порада: ти – прекрасний керівник, але стримуй свої емоції і не підвищуй свій голос. Коли ти говориш спокійно, ти виграєш, коли починаєш підвищувати голос, викликаєш агресію, – радить Любов Володимирівна.

Після ще кількох питань слово бере представник ВО «Свобода» Ярослав Нищик. За його словами, «Свобода» ані підтримує, ані заперечує кандидатуру Радуцького.

Насамкінець члени народної ради вимагають від Радуцького зробити заяву про те, що на їхню вимогу він звільниться, якщо не справлятиметься з повноваженнями. Вони просять зробити заяву «на камеру».

– Я дивлюся в камеру і кажу про те, що якщо мені висловить недовіру народна рада не за політичними мотивами, а за господарськими діями, які можуть завести місто Черкаси у стан колапсу, то я напишу заяву з посади секретаря міськради і звільнюся, – обіцяє Радуцький.

Після цього депутати голосують за його кандидатуру на секретаря міської ради. Його підтримують 9 осіб із 16, які досиділи до кінця засідання: заступник обласної організації КВУ Юрій Сас, місцевий громадський діяч Анатолій Курятник, депутатка з групи «Партія вільних демократів» Марина Волошенко, всі присутні представники партії «УДАР»: керівник міського осередку Андрій Кондратенко, Дмитро Личко, депутат міськради Сергій Кудактін, депутат із групи «Черкащани» Володимир Мамалига, депутатка обласної ради Любов Майборода, а також сам Олександр Радуцький.

О 22:00 депутати нарешті виходять із міськвиконкому.

Однак уже зранку народна рада ініціює переголосування щодо кандидатури Радуцького. Сам депутат уже встиг назвати цю процедуру «політичним замовленням»...

реклама

Коментарі  

 
+10 #19 ніщий 14.03.2014 18:46
вибачаюсь але говорили таке слово як люстрація. Чи вона просто для виховательок в дитячому садочку.щоб не била по ж...пинятку. А всіх кримінальних авторитетів до влади. Цеж уже нова влада. А хто протів той т...тушка і бітами по голові. Все просто. Міліція паралізована, прокуратура "Чесна" їм не до цього. а ми самих чесних людей до влади. супер. майже європа але далеко в африці.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #18 Мельник Христина 14.03.2014 17:17
Цитую Петро Б:
а на манеже все те же Отрешко, Гудзенко, Арсенюк, Дискант... Конвертаторы, б.....ки, х...пуги.. Одни честные лица

Вчепилися у крісла і не відірвати їх, до чого ж жадібні і брудні політики в нас..треба усіх розігнати. радуцький взагалі баран, не зможе керувати містом, нехай лікується. Влада повинна бути інлегігентною, мати обличчя. а тут самі розборки наглих морд
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #17 Богдан 14.03.2014 16:50
розігнати всих!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #16 Петро Б 14.03.2014 12:34
а на манеже все те же Отрешко, Гудзенко, Арсенюк, Дискант... Конвертаторы, б.....ки, х...пуги.. Одни честные лица
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #15 федор принципиальный 13.03.2014 08:45
Кто рвется в кресло-одни безд...ри,до чего мы докатились-ЖАХ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #14 совість 13.03.2014 04:06
У Карася шикарний загар...На майдані було +25. ? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #13 Богун 13.03.2014 00:06
Отак і в Києві ще не встиг "політичний тр...п остить", як почали нові пани портфелі ділить, одному за те що вухо собі надрізав міністерську посаду, другому за те що просто гарно говорив в мікрофон зі сцени теж міністерську посаду, а тепер маємо не то міністрів не то аферистів та ще якихось ...стів, не встигли до корита долізти, озернулися, а країна стоїть з піднятими до гори лапками, бо якийсь там гад Путін знав, що синдром хохляцької вдачі як завжди працює і поки пани чубилися він холопам голови пропагандою про прекрасне майбутнє задурив, про....ли ви Крим панове політики, про...те і країну якщо не схаменетеся і не почнете на посади призначати справжніх професіоналів яких у нашій країні вдосталь тільки з-за корита ви їх не бачите, як одні так і інші!!!!!!! Зробіть собі люстрацію одночасно, бо таких ......ю, як тут є на фото і завгоспами призначати соромно! 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #12 Мельник Христина 12.03.2014 20:14
Цитую Заріна:
А що, Нормальна тєма, я за Радіка. Хоч парки в місті привів до порядку,може й в раді буде норм, да і в місті теж будегаряча вода, нормальні дороги та чистота!!!! Радуцький, в отвєте!

Хіба це можна видержать?!! НАРОДНА РАДА, не допустіть нел..да до влади!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #11 Олександр 12.03.2014 18:26
Женемо вже 20 років... :P А кращих поки що не видно :P :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #10 Усіх гнать 12.03.2014 18:13
У мене таке враження, що більше половини коментарів було написано однією людиною, мабуть прессекретарем Білоусова Ю.Крапивою. Судима людина не повинна займати таку посаду, не зважаючи умовно чи не умовно вона була засуджена. І взагалі усіх у міськраді треба гнати, вони ніколи не пройдуть люстрацію. Особливо регіонали та колишні бізнесмени. Усі на волицю. Треба нові лиди, фахівці, які дійсно не будуть думати про корупцію а про черкащан. Особливо треба гнать В.Дядченка, хапуга.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100