реклама

реклама

Роботу 7 екскаваторів, які витягують з русла Сухої Згарі мул, продемонстрував журналістам голова Золотоніської райдержадміністрації Олександр Лісовий.


Багато років після виходу з ладу очисних споруд Золотоноші каналізаційні стоки міста без усілякої очистки текли в річку Суха Згар, а з неї – у річку Золотоношка і в Дніпро. Тепер, коли очисні відновлено, в обласній і районній адміністраціях вирішили організувати очистку річок від бруду, який у них накопичився і знищив усе живе.

Свого часу, після побудови Кременчуцького водосховища і проведення на Лівобережжі меліоративних робіт, русла тамтешніх річок було суттєво змінено, побудовано мережу каналів. Тож тепер очистки потребують не тільки Суха Згар і Золотоношка, а й усе це господарство. За словами Олександра Лісового, загалом для проведення робіт потрібно 14,9 млн грн. Торік восени за сприяння нардепа Владислава Голуба держава виділила на це 5 млн грн, які до кінця року було оперативно освоєно.

Конкурс на проведення робіт виграла столична компанія «Магік», яка наприкінці року отримала під акт виконаних робіт усі виділені кошти, а тепер продовжує ці роботи із залученням техніки субпідрядників. Те, що акт виконаних робіт передував завершенню самих робіт і те, що виконавець не має власної техніки, викликало здивування й обурення в деяких ЗМІ. Але, на думку влади Золотоніщини, «деталі» не мають великого значення, оскільки роботи ведуться, причому ведуться дуже інтенсивно.

– У мене є документи, що компанія «Магік» має все необхідне для здійснення робіт, – наголошує Олександр Лісовий.

На запитання, чому підрядником є «фірма-прокладка», а не, приміром, Лівобережне управління водних ресурсів, яке має техніку, голова РДА відповів, що отримав документ від цього управління, в якому сказано, що воно не може відповідати за виконання робіт через обмаль виділеного для цього часу.

– Ми – замовники. Нам потрібно, щоб роботи виконувалися, щоб були люди, які за ці роботи відповідали! – наголосив Олександр Лісовий. – Зараз ми маємо генпідрядника – компанію «Магік». Їхня це техніка чи вони її винаймають – це справа генпідрядника.

Тієї ж думки дотримується і президент компанії «Магік» Геннадій Мучник.

– Ми організовуємо роботу, слідкуємо за тим, щоб роботи виконувалися вчасно і відповідали проекту, – наголосив він у коментарі черкаським журналістам. – Ми маємо значний досвід у розчистці річок – розчищали Сіверку, Десну, Турію. На ринку ми 23 роки.

За словами Геннадія Аркадійовича, субпідрядниками «Магіка» виступають компанії «Крафт-сервіс», колишнє ПМК-216 і «ПБК-Стройтрейд». Саме їхню техніку і залучено для розчистки Сухої Згарі.

Олександр Лісовий наголошує, що його головне завдання – розв’язати багаторічну екологічну проблему Сухої Згарі.

– Коли я прийшов на посаду, до мене звернулися жителі довколишніх сіл і дачних кооперативів, які скаржилися на важкий екологічний стан річки і питної води в криницях. Завдяки народному депутату Владиславу Голубу ми таки отримали 5 мільйонів, завдяки бюджетам різних рівнів виготовили проектно-кошторисну документацію. Щоб заощадити час, замість тендерної процедури обрали переговорну. Було декілька пропозицій. Серед них – від ПрАТ «Магік» яке виконувало такі роботи в Київській області. Наші ж підприємства, нагадую, відмовилися, пославшись на те, що для виконання робіт обмаль часу. 9 грудня ми підписали договір з компанією «Магік», і роботи розпочалися. Вони триватимуть доти, доки Суху Згар не буде прочищено. Сподіваюся, до весни цю роботу буде завершено. Весняні води остаточно промиють річку.

Загалом потрібно почистити більше 17 кілометрів річки Суха Згар і більше 30 кілометрів Золотоношки. Наразі чистять Суху Згар та її обвідний канал довжиною майже 4 кілометри (він утворює ще одне русло Сухої Згарі, яке йде вздовж залізниці).

– Ми активно працюємо і, сподіваюся, це сприятиме виділенню нам решти коштів, необхідних для очистки річок Золотоніщини, – наголошує Олександр Лісовий.

Думка жителів сіл і дачних кооперативів, що розташовані на берегах Сухої Згарі та її каналів, розділилася: одні підтримують роботи, що проводяться, інші вважають їх марними.

– З осені (коли було введено в дію першу гілку третьої черги золотоніських очисних споруд, - ред.) багно стало текти річкою менш інтенсивно – не так, як раніше, коли нею практично текла каналізація, – розповідає голова садового товариства «Залісся» Микола Вергай. – Тепер уже цього немає. Так, бруд є. Є «сіро-буро-малинова» вода. Але такого, як раніше, коли річкою текли фекалії, вже немає. Я вперше бачу, що кошти вкладаються в роботу, а не в розкрадання, і це вже плюс.

Утім, на думку багатьох місцевих жителів, роботи з розчистки річок не дадуть нічого, оскільки нещодавно реконструйовані очисні споруди Золотоноші не працюють як слід, і періодично (особливо ввечері та вночі) річкою тече дуже забруднена вода.

– Сіль у тому, що потрібно спочатку закінчити очисні споруди! – наголошує житель одного з дачних кооперативів Валерій Нешенко. – А так усе багно й далі тече в Дніпро. Ось, зараз набігло багато людей, мовляв он яка велика робота робиться. Робота велика (хлопці працюють і у свята, і у вихідні дні, і в мороз, працюють багато і дуже акуратно), але це не зовсім та робота, що треба. Починати потрібно з очисних споруд.

Скептично налаштований і голова Золотоніської районної райради Валерій Саранча.

– Друга черга очисних споруд почала працювати, але на сьогодні її ефективність дуже низька, – переконаний пан Саранча. – Так, річку ми почистимо. Покращимо рух води до Дніпра – й таким чином трошки поділимося нечистотами з черкащанами. Але чи отримаємо ефект – я не впевнений, оскільки не розв’язано проблему, яка виникає на самому початку – на очисних. Думаю, проблема очисних – у їхніх технологіях. Багато спеціалістів кажуть, що ми заганяємо кошти в нікуди, бо сама технологія не забезпечує очистки... Про недостатню якість очистки води на очисних спорудах свідчать аналізи, які робить санітарно-епідеміологічна служба.

Із головою районної ради категорично не погоджуються золотоніські комунальники.

– Аналізи брали у вересні і, дійсно, у нас на той момент були перевищення в три рази по чотирьом показникам. І їх не могло не бути, адже очисні споруди ще не працювали на повну потужність, – цитує інтернет-ресурс «Золотоноша.ck.ua» директора КП «Міський водоканал» Сергія Кузнєцова.

За словами комунальника, якість очищених вод постійно поліпшується. Наприкінці січня відбудеться запуск другої лінії очисної системи, й цим реконструкційні роботи на очисних буде завершено. Але, на переконання міського голови Золотоноші Віталія Войцехівського, вода, яка виходить із очисних, і сьогодні відповідає екологічним вимогам, а жодних офіційних даних про неякісну очистку стічних вод на очисних спорудах немає. Бруд у річках накопичився до завершення будівництва очисних споруд. Наразі роботи з розчищення річок ще тривають, тому й не дивно, що вода в них іноді буває брудна.

– Я думаю, що найкращими «експертами» якості очистки стічних вод стали дикі качки й лебеді, які в грудні оселилися на ставках очисних споруд і нікуди не збираються перелітати, – підсумував міський голова.

реклама

Коментарі  

 
0 #11 Виктория 05.04.2017 13:28
Возле дачного кооператива ДИБРОВА вообще лужа болотная, воняет на весь кооператив. Раньше мы в ней и купались и рыбку ловили, мое детство там проходило, лес речка.. А сейчас и приезжать не охота вонь стоит и комаров роз велось еще больше из за болота этого.. МОЖЕТ ХВАТИТ НАС КОРМИТЬ ОБЕЩАНИЯМИ И СДЕЛАЕТЕ ХОТЬ ЧТО ТО???? У нас детки скоро будут и хотим на дачи ездить отдыхать!!!!!!! !! ОБЕСПЕЧИТЕ ДЕТЯМ НА ДАЧЕ ДЕТСТВО А НЕ ВОНЬ!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #10 Smart 12.02.2016 16:14
Дістали вже !!!!! В кого там дачі...просто кавйфують від каналізаціі золотоніськоі...Були часи...коли можна було відпочити на річці і рибку зловити....А зараз що?. Напоіть всю мерію золотоніську треба тою чистою водичкою,що в Згарі тече....Може поміняти керівництво Золотоноші,раз не можуть десятиліттями вирішити проблему?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #9 Гущик 21.01.2016 06:00
А звідки у ПБК Строй—Трейд техніка? У нихнемає навіть лопат нормальних. Всю техніку розпродав колишній директор ПМК—216 Калюжко Ігор Володимирович та головний інженер Каграманов Саша. А ті зламки що залишились належать ТОВ Черкаський Проект. Нас знову нахабним чином дурять.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #8 Ще той 20.01.2016 02:00
Ткаченка за таку політику - ГЕТЬ!! Він що не розуміє що робиться? якщо КОЖЕН пересічний більше розумієтсья на питаннях ніж органи влади?

Це прсото жесть. порахуйте 15 лімонів куди можна діти. обрахунки зашкалюють....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #7 Оса 18.01.2016 13:08
Про яку переговорну процедуру Лісовий говорить? Він що - за дурнів усіх тримає? Корупція очевидна- і до ворожки не ходи. Вміє ....................................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #6 Громада 17.01.2016 16:29
Цитую Геронимівка, АТК:
Роками напрацьована схема несплати податків !!! Кому, кому ,- а Лісовому вона давно знайома! Суперовий варіант для відмивки державних коштів! Ткаченко , буквально,- "пустив щуку у річку", свою, чергову.

Якщо і після цього губернатор залишить Лісового на посаді, тоді виникають питання і до нього.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 Олег 16.01.2016 18:03
Какой смысл чистить речку, если всю дрянь из нее выбрасывают тут же на берегу? Может лучше сделать нормальные очистные сооружения, тогда чистая вода сама вымоет со своего дна всю химию. А если и чистить, то надо вывозить все подальше, а не складивать возле дач.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #4 Геронимівка, АТК 16.01.2016 12:41
Роками напрацьована схема несплати податків !!! Кому, кому ,- а Лісовому вона давно знайома! Суперовий варіант для відмивки державних коштів! Ткаченко , буквально,- "пустив щуку у річку", свою, чергову.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #3   15.01.2016 22:39
Чистий сапропель!! Вже завтра, у всим відомих магазинах Черкащини!!! Дахнівській канаві - приготуватись. Про ціну мішка,- спитати цилюрника, що за нею.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #2 Ракурс 15.01.2016 18:06
Имитация бурной деятельности проходит в лучших традициях совдепии. Им осталось ещё организовать комиссию по проверке работы комиссии. Единственно, о чем молчат Лисовый и Саранча, почему акты на выполнение работ подписаны 30.12.2015, а работы ещё продолжаются.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100