Цими вихідними довелося виїхати в інший район до рідних. З пробудженням природи і наближенням літа, очевидно, що й інші черкащани все більше будуть їздити до своїх рідних у село або до себе на дачу. Повернувся втомленим не від роботи по господарству, а від дороги, ями якої витрусять з тебе всю душу. Що вже казати за тих людей, які щодня долають шлях до Черкас або інших міст на роботу? Доходить до того, що через стан доріг у деяких районах навіть шкільний автобус не може проїхати з учнями, що визнає сама влада.


– Я такого не пам’ятаю. Було всяке, були погані дороги, але щоб такі як цьогоріч… – бідкається водій мікроавтобусу, який підібрав мене, попутчика, на шляху Сміла-Черкаси. – Я їхав днями через Полтавську область, то там ситуація краща. А от як потрапляєш на Черкащину, то просто впріваєш за рулем, поки викручуєш його. Я не знаю, чим це все закінчиться… Може нам просто треба розігнати всіх цих дорожників, а найняти якусь іноземну фірму абощо… Бо це ж не дороги! Це напрямки! Он перекрита ділянка траси Черкаси-Сміла вже має кращий вигляд, ніж ця, що експлуатується.

Власне, питанню доріг була приділена увага на понеділковій нараді в Черкаській облдержадміністрації. У гарячих дискусіях було констатовано, що грошей на ремонт доріг немає. Чи буде? Питання відкрите…

Незадовільним називає стан доріг області після зими голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, тож критику людей з цього приводу називає цілком логічною. Та й не лише по кишені автовласників б’ють такі дороги через псування авто. Стан доріг в області створює реальну небезпеку для здоров’я і життя водіїв і пасажирів.

– І ми не можемо чекати літа-осені! Дороги потрібні зараз, щоб громадяни Черкащини могли добиратися до населених пунктів, – зазначив Юрій Ткаченко. – І важко зараз сказати, де дороги в кращому стані. У нас скрізь найгірші дороги.

Як доповів начальник Служби автомобільних доріг в Черкаській області Юрій Нестенко, на балансі Служби обліковується близько 6 тисяч 142,8 км автодоріг загального користування, до яких входять дороги державного і місцевого значення. Після осінньо-зимового періоду ямковістю вражено близько 50% доріг, що становить 335 тисяч квадратних метрів. Причин такого ганебного стану доріг декілька, та, найперше, низький рівень фінансування дорожнього господарства області, що протягом останніх років коливається в межах 15-20% від науково-обгрунтованої потреби.

– Разом з тим, за останні десятиліття зросла інтенсивність руху транспорту, насамперед, великовагового, а дороги, побудовані, переважно в 80-90-х роках, не розраховані на навантаження великовагових автомобілів, загальна вага яких досягає 60 тон, – зазначив Юрій Олександрович.

Він зауважив, що на сьогодні Кабміном не затверджений перелік ремонту доріг загального користування, тож Укравтодор не може довести плани ремонтних робіт на регіональні служби, а відсутність фінансових планів не дає можливості обласній Службі розпочати фінансування ремонтних робіт.

– З тієї інформації, яку я отримав, будучи днями в Києві, близько 83 мільйонів виділяється на ремонт доріг в області. Це дуже мало! З них цьогоріч вже виконано робіт по утриманню автодоріг генпідрядником ДП «Черкаський облавтодор» на загальну суму більше 20 мільйонів, 5 з яких – пішло на зимове утримання. Всього на ліквідацію ямковості на дорогах Черкащини треба близько 150-180 мільйонів. Щдня на сьогодні дороги руйнуються і це приносить 400-500 тисяч збитків… У разі фінансування за сприятливої погоди будуть задіяні всі ресурси для першочергових робіт. Проте варто наголосити, що виходячи з наявного рівня фінансування, забезпечити належний технічний стан автодоріг загального та місцевого значення у Служби автодоріг немає можливості. Тому необхідно на рівні райдержадміністрацій акумульовувати кошти на спрямовувати їх на ремонт автодоріг, визначивши Службу автодоріг замовником робіт, – зазначив Юрій Нестенко, подякувавши Золотоніській, Уманській і Городищенській владі за співпрацю в залученні коштів місцевого бюджету.

Сьогодні першочерговими об’єктами, які підлягатимуть ремонту, у разі виділення коштів з бюджету, стануть траси Черкаси–Сміла та Сміла–Кам’янка. Але це ще не підтверджено відповідним рішенням бюджетного комітету ВРУ.

Проте можна передбачити, що коштів на дороги державного значення бракуватиме, тож голова ОДА вже готується виходити на нардепів. А окремо звернув увагу на якість ремонтних робіт, наголосивши:

– Немає якості – немає доріг, і тоді таке відношення до влади і до всіх нас… – сказав Юрій Ткаченко.

Начальник Служби автомобільних доріг в Черкаській області пообіцяв контролювати якість робіт, проте нагадав, що ямковий ремонт доріг не вирішує проблему, бо дороги у вкрай поганому стані.

До речі, за прагнення сприяти ремонту доріг в нашій державі можна загриміти й за грати. Виною у всьому стало законодавство. Так, обговорюючи питання пошуку коштів для ремонту доріг місцевого значення, голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда зазначив, що завдяки акумуляції коштів за підтримки сільрад в районі зібрали близько 2 мільйонів коштів. Використати вдалося лише 850 тисяч, опісля в районі було порушено 8 кримінальних справ по тих сільрадах, де виділялися кошти, за нецільове використання коштів.

Тож присутні керівники районів, зокрема Чорнобаївського та Золотоніського, просили відповідну службу знайти алгоритм залучення коштів на ремонт доріг з місцевих бюджетів.

– Якщо вже в вас немає фінансового забезпечення належним чином, то налагоджуйте механізм співпраці, щоб була робота з конкретно взятим бюджетом, скільки і від якої сільради надходить, щоб не підставлялися голови районів і сільрад. Бачте, голови сільрад готові співпрацювати, проте немає чіткого механізму співпраці, через що і виникають проблеми! – обурювався голова облради Олександр Вельбівець.

Голова облради навіть порадив Юрію Нестенку виходити з загальноукраїнською ініціативою звітності перед центральним офісом, з можливістю залучення коштів місцевих бюджетів.

– От ми говоримо про фінансування дорожників і законність виділення коштів з бюджетів, а я хочу довести до вашого відома, що заборгованість перед працівниками 4,2 мільйони гривень. Люди практично готові виходити на страйки і перекривати вулиці! Тож нам потрібен пошук нормального шляху фінансування. Я так розумію, що в Кабміні немає особливої надії на Службу автодору і останні 4 роки фінансування ремонтних робіт відбувається з запізненням. В умовах децентралізації нам потрібен механізм вирішення ситуації, бо чи будуть в людей можливості працювати, навіть якщо кошти на ремонт доріг надійдуть? – запитав присутніх голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко.

Начальник Служби автомобільних доріг в Черкаській області визнав, що люди 4 місяці не отримують зарплату.

– Ми і звернення пишемо! І днями я був в Укравтодорі з проханням вирішити питання, але там розводять руками… – зазначив Юрій Нестенко.

Вислухавши всіх, голова ОДА запевнив, що влада готова закумулювати сили, кошти, однак від Служби автодоріг хотілося б відповідальності.

Чіткі кроки щодо вирішення питань присутні так і не почули...

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #32 Черкащанин 17.05.2016 09:48
Так. як крала та краде "ВЛАДА" Черкаської області - треба повчитись всій Україні!!!
Доріг в Черкаській області, НІКОЛИ не буде!!! Якщо, тільки, не розстріляюють "ВЛАДУ" Черкащини!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #31 Цинік 18.04.2016 09:30
Для того щоб щось робити треба мізки і бажання, і те і інше - в ціні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #30 Стурбований 17.04.2016 21:45
Я, канєшна не спеціаліст, і тому маю митань:
Хто такі Служба автодоріг Черкащини ДП? Державна контора чи вже ні? Чому безапеляційно на засіданні ради заявляють про наступний підряд цього ДеПе? Чому антимонопольний комітет не втручається, якшо ДеПе один на всіх?За які діла отримують з/п 12міс на рік дяді і тьоті якщо працюють макс 1міс/рік?! По закону невиплата зепе - кримінал то ж в першу чергу з місцевих бюджетів виділили їм відпускні" за грудень-січень-лютий-березень(чи я чогось не пойняв?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #29 Стурбований 17.04.2016 21:26
Голова облради навіть порадив Юрію Нестенку виходити з загальноукраїнс ькою ініціативою звітності перед центральним офісом, з можливістю залучення коштів місцевих бюджетів? Сам голова ради порадив! Якшо ініціатива пройле, то іншої статті розходів у місцевих вже не буде...
Панове, може хто пам'ятає про податок "на дороги" з кожного ле бенза- 50ке, що замінив податок при техогляді??? То подать саме на місцеві дороги. В чому питання фінансування?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #28 Стурбований 17.04.2016 21:18
дороги, побудовані, переважно в 80-90-х роках, не розраховані на навантаження великовагових автомобілів, загальна вага яких досягає 60 тон, – зазначив Юрій Олександрович.

Юрій Олександрович не знає історію про зламані ваги на Нібулоні? - останнє,шо показали - 150 000 КеГе
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #27 Стурбований 17.04.2016 21:13
на балансі Служби обліковується близько 6 тисяч 142,8 км автодоріг загального користування"
,яка точна кількість?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #26 Эх дороги 29.03.2016 09:08
Скоро будут у Вас дороги.Гройсмэн станет прэмьером и потечет асвальт с его асвальтово-свечного заводика по всей UKR.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #25 бульба 27.03.2016 12:55
Цитую Яценюк:
Это вранье,дураки и дороги это проблема России! У нас европейцев таких проблем нет!

Точно. Тож журналістська утка. То фото з Росії. У нас все Евро. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #24 бульба 26.03.2016 01:35
Цитую Олена:
"Вислухавши всіх, голова ОДА запевнив, що влада готова закумулювати сили, кошти, однак від Служби автодоріг хотілося б відповідальност і".Ну это полный писец ткаченко.А не хотелось ли тебе ткаченко, отвечать за ремонт автомобилей,кот орые пострадали на этих "дорогах".А нам бы хотелось,чтобы ты покинул кабинет головы ода и так спрятался,чтобы искать тебя небыло никакого сенса.

Дивіться в корінь. Поки куля в лоб з любими "браттями" грузинами та пастором за ланим рвуть Україну ми паклюжемо одне одного. І це вони таки й хотіли, запроданці що поставлені нас у европу вести. Ну тіпа вести.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #23 бульба 26.03.2016 01:32
Цитую водій:
Цитую Олекса:
Спецiалiсти дорожники й асфальт на черкащинi нiкудишнi...

А чи буде нормальний спеціалість працювати за 1,5 - 2 тис.грн. з/п та затримкою у виплаті на 4-5 міс.? Риба гниє з голови - Кабмін заморозив видатки на утримання доріг Черкащини, а Ви звинувачуєте в цьому простих "стрілочників"... Дивіться в корінь!

А кому він треба той корінь, головне скакати та присідати на радість Путіну і Обамі. А чим більше ми скакаєм тим ближче кінець України. Пацани що справили нас одне з одним вже давно поділили нашу територію, як колись Германію і всю европу. А ми все скачемо, боремось з собою.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100