реклама

реклама

Шполянська ОТГ розташована в географічному центрі України і є лідером серед громад регіону із ремонту доріг. Якщо в минулому році на приведення шляхів до ладу було залучено близько 8 млн. грн., то в 2018-ому на поточний капітальний ремонт доріг міська рада виділила вдвічі майже більше.

1_3
А ще Шполянська громада продемонструвала цьогоріч найкращі фінансові показники і її скарбниця на сьогодні вже має майже 20 млн. грн. перевиконана. Тож не дивно, що до Шполи, Кримок і Скотаревого, які в січні утворили ОТГ, прагнуть доєднатися сусідні села. Капустине вже проголосувало, Терешки і Бурти ведуть перемовини.

Бізнес – громада - влада

1_1

Про фактори успіху міський голова Шполянської ОТГ Сергій Кравченко говорить, що це схема „бізнес – громада – влада”, адже найбільше джерело додаткових надходжень у бюджет – це податок на доходи фізичних осіб.

„Упродовж 2018 року кожен місяць іде перевиконання бюджету і вже зараз порядка 20 млн. грн. додатково залучених коштів, які будуть витрачені на інфраструктуру громади – дороги, тротуари, вуличне освітлення, парки, сквери. Ці кошти – ПДФО підприємств, які в 2018 році були перереєстровані в Шполянській ОТГ, змінивши свої юридичні адреси. Їм було не все одно, куди витрачаються їхні кошти, тож намагаємося створити комфортні умови і не перешкоджати діяльності, - розповідає Сергій Кравченко журналістам, які завітали до громади на прес-тур, організований Черкаським центром розвитку місцевого самоврядування. – Із керівниками підприємств у нас діалог. От надійшло нам у бюджет додатково 5 млн. грн, сідаємо за стіл переговорів – і узгоджуємо плани. 90%  додаткових коштів, які не було затверджені бюджетом у грудні, це ПДФО, сплачений цими перереєстрованими підприємствами. І 90% цих додаткових грошей ми витрачаємо виключно на дороги, тротуари, вуличне освітлення, парки, дитячі майданчики”.

1_2

За словами міського голови, найбільше податку платять підприємства Групи компаній ЛНЗ, які з Києва і Звенигородського району перереєструвалися в громаді, „Шполянський елеватор”, ПраТ „Завод продтоварів”.

„Прозорий офіс” і „Шпола Арена”

До кінця жовтня в громаді відкриють повністю реконструйований ЦНАП, на що міськрада виділила 220 тис. грн. Це буде „прозорий офіс” - без стін, перегородок, безбар’єрний. Заплановані також віддалені робочі місця у Кримках і Скотаревому.

А на весну в громаді мають намір відкрити відновлений районний стадіон. У квітні колишній стадіон „Колос” відокремився від ДЮСШ і постав новий комунальний заклад - „Шпола Арена”. Робитимуть реконструкцію основного поля, міні-поля та запасного, разом із трибунами та адмінприміщеннями.

„Це не буде проект закритого типу. Плануємо проводити і районні змагання, спартакіади, чемпіонати району з футболу, - підкреслює Сергій Кравченко. – У нас є комунальна команда збірної Шполянської ОТГ. Граю сам особисто, щоб показати приклад і підтримати командний дух. Кістяк команди – хлопчики 15-16 років. Щоб ніде не курили папіроси і не пили пиво – вирішили їх об’єднати”.

Стадіон відкрито для охочих. Уранці і ввечері тут можна побачити уважних до свого здоров’я шполян. Його реконструкція обійдеться в десятки мільйонів гривень – і в Шполі до цього планують залучити міський бюджет, соціальних партнерів, а також Федерацію футболу України та державні установи.

Різнокольорові „крила” Шполянської школи

1_5

„Тут крило у нас персикове, а тут – бузкове. Створюємо креативний освітній простір для нової української школи!”, - директор Шполянського НВК загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2-ліцей Олександр Гончар проводить екскурсію оновленими приміщеннями. Каже, упродовж останніх 10 років таких масштабів ремонту не робили, винятково косметичний.

1_4

„На капітальний ремонт і оздоблення школи витратили  30 тис. грн., робили своїми силами. На кожен клас також надійшло по 3 тис. грн., чи не вперше за 30 років школи з 1987-ого. Все це гроші громади. З батьків кошти не збираються, це заборонено розпорядженням міського голови з 1 січня 2018 року. У школі поміняли вікна та капітально відремонтували санвузли за 700 тис. грн.”, - розповідає Олександр Гончар.

Школа-ліцей найбільше потребувала ремонту, то й коштів громади їй виділили найбільше – близько 1 млн. грн., зазначає начальник відділу освіти, у справах молоді і спорту, культури і туризму Шполянської міської ради ОТГ Ірина Каландирець. Загалом у громаді шість шкіл – чотири у Шполі і по дві в селах громади. На сільські школи з міського бюджету спрямували по 100 тис. грн.

Цікавою є традиція у школі-ліцеї №2, яка існує ось уже майже 19 років. Це дитяче самоврядування „ДЮМА” – держава юних мислителів і активістів.  Раз на рік обирається президент, він призначає міністрів. Є президент, обраний всіма учнями,  обирається раз на рік.

1_6

„Щороку в нас є день самоврядування, його діти чекають цілий рік  – це День учителя. Вчителі тоді в класі учні, а учні – вчителі. Діти повністю вирішують усі проблеми в школі, звісно, з підстраховкою вчителів”, - розповідає вчитель початкових класів Ольга Килимиста. Зауважує - батьки були приємно здивовані перетворенням навчального закладу. А дітям уже не терпиться переступити поріг оновленої школи.

Так само оновлюється школа у селі Скотарево. За кошти регіонального розвитку тут поміняли вікна, укріпили фундамент, замінили старий асфальт перед школою на плитку, влаштували пандус. За кошти громади зробили ремонти у класах та поміняли двері. Директор Валентина Ступка каже – хоч навчальний заклад і невеликий, та районний бюджет фінансування на ремонт не витягнув би. Школа самостійно, де навчається 84 дитини – тим паче. „Максимум, що в нас збирали всі батьки на ремонт – це 3 тис. грн. на всю школу. А зараз громада нам профінансувала по 3 тис. грн. на клас”, - зауважує директор.

Загалом, Шполянська ОТГ прийняла на своє балансоутримання і фінансування 16 комунальних закладів – все позашкілля, спортивні і музичні школи, будинки творчості.

„Ми могли їх і не приймать, але це наші діти. Я спитав у голови райради, скільки вони закладають у бюджет на фінансування цих установ. „Нуль на все, коштів нема і розраховуємо лише на перевиконання”, - зазначає Сергій Кравченко. - Додаткові кошти від об’єднання відразу розподілили в бюджеті на покращення матеріально-технічного стану об’єктів, які прийняли. У спортивній школі діти не мали своєї форми і виступали в беушній формі кіровоградської „Зірки”. Я прийшов на турнір нагороджувати наших за І місце, оголошують команду Шполянської ОТГ – а вона у формі „Зірки” з Кіровограду! М’ячів не було, в Будинку творчості давали на рік тисячу гривень, на школи по 500 гривень на рік виділяли”.

А що з медициною?

Буквально місяць тому у Шполянській амбулаторії загальної практики-сімейної медицини відкрили кабінет долікарського огляду для жінок.  Витратили понад 200 грн. з міського бюджету. Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Наталія Качан розповідає, що останнім часом головною проблемою у сфері охорони здоров’я стає підвищений рівень саме жіночих онкологічних захворювань. Аби ефективніше запобігати цій проблемі, хворобу потрібно виявляти на ранніх стадіях. Кабінет працює для всіх жінок Шполянщини і його послуги – безкоштовні, одноразові набори для огляду закуплено за бюджетні кошти. За цей час акушерка Ольга Зданевич оглянула 200 жінок.

„Ми єдині в Україні, де районний Центр передано на баланс найбільш чисельної і значимої ОТГ, аби зберегти заклад цілісним і організовувати роботу на умовах співфінансування, - зауважує Наталія Качан.- Відтоку медичних кадрів не відчуваємо. На сьогоднішній день від нас розрахувалася тільки одна пенсіонерка за станом здоров’я”.

1_7

„Основним питанням Стратегії розвитку громади до 2020 року стало проведення капітального ремонту всіх доріг у Шполянській ОТГ. Так само закладали підтримку медицини і освіти. Наша ОТГ прийняла на баланс всю первинну медицину – не лише ФАПи у Кримках і Скотаревому, а всю систему – всі ФАПи і амбулаторії району. Зробили це, коли вислухали думку самих керівників ФАПів, амбулаторій. Ламати ніколи не пізно, будувати набагато важче. Якщо ця система діє успішно, навіщо її руйнувать?”, - зауважує Сергій Кравченко.

У громаді усвідомлюють потреби молодих фахівців. 85 тис. грн. виділили для будинку фельдшера в Кримках, зараз чекають, коли він дасть згоду на переїзд. Дві квартири у комунальну власність ОТГ для молодих кадрів у сфері медицини також мають надати підприємці з Черкас, які придбали через аукціон 5-поверховий довгобуд у Шполі.

Як розвиваються Кримки і Скотареве?

„Кримки – єдине село на Шполянщині, де народжуваність перевищила смертність”, - хвалиться в.о. старости Микола Запорожець. Нині тут проживає 781 особа. Звісно, роботи в самому селі мало і молодь в основному на заробітках в Польщі, Чехії, Латвії. Втім, зізнається Микола Запорожець, життя в громаді налагоджується. Понад половини від 560 тис. грн. інфраструктурної субвенції тут витратять на те, аби доосвітлити село. Решту коштів спрямують на переобладнання зали сільського клубу під спортивну залу для місцевих школярів.

1_9

У Кримках, як і в Скотаревому після об’єднання бюджет зріс удвічі – з 650-700 тис. грн до 1,2 млн. Тож є за що фінансувати, скажімо, як у Скотаревому, ремонт доріг, де впродовж цього року приведено до ладу 80% шляхів. Державну субвенцію в 470 тис грн. тут витратили на майже 700-метрову доріжку через усе село. А ще оновили ФАП, дитячий майданчик перед школою, розповідає в.о. старости Скотаревого Андрій Запісецький.

1_8

Обидва сільські керівники констатують – з об’єднанням у громаду на краще змінилося культурне життя сіл. З’явилася змога закупити костюми для колективів, фінанси на проведення різних заходів і концертів, які тепер організовують не окремо, а всією громадою. У сільські школи зі Шполи приїжджають вчителі займатися з дітьми танцями.

„Діти стали розкутішими. Є такі, які за своє життя раз чи два були в райцентрі. Зараз на будь-які свята автобус зі Шполи приїжджає, забирає і привозить назад.  Малеча вже відчуває себе міською, - зазначає Андрій Запісецький. - 26 січня – день утворення громади. Святкуватимемо всі разом”.

Вікторія Мальована

реклама

Коментарі  

 
+3 #2 Ван Гог 23.08.2018 08:46
О,можуть же люди нормально працювати на благо громади!!!
А для цього треба лише зняти каструлі з голови і перестати стрибати...)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Думка 21.08.2018 13:43
Молодці шполяни!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100