реклама

реклама

Найбільшу підтримку виборців з Черкащини має Володимир Зеленський – він набрав 30,06% голосів, що зробило гострішою інтригу щодо парламентських виборів в області. Нині оглядачі не обіцяють чинним мажоритарникам легкого переобрання. Нові рейтинги політичних сил можуть вивести несподіваних кандидатів. Деякі кандидати вже приглядаються до округів та готують платформу для старту до ВРУ, хоч відкрито говорити про це ніхто не хоче через невизначеність з президентськими виборами.

10423862_1013962685285058_211291848256768908_n

«Подзвоніть нам в травні. Тоді будемо говорити», - кажуть в одній з виборчих команд, кандидат від якої вже більш ніж прозоро дає розуміння, що балотуватиметься до парламенту.

«Звісно йтимемо на вибори, але поки не пройде другий тур, не питайте нас про це», - каже команда одного з лідируючих кандидатів у президенти, який, щоправда не втрапив до другого туру.

Завдання в штабах: Підвищити впізнаваність, максимально мобілізувати наявний базовий електорат

Верховна Рада проводить перший сесійний тиждень після першого туру президентських виборів. На погоджувальній раді голови фракцій мали б формувати порядок денний, але їхні виступи більше нагадували чергову політагітацію, йшлося у випуску ТСН.

Вибори президента України, перший тур яких відбувся 31 березня, а другий пройде 21 квітня, – лише початкові етапи переформатування влади, очікуваного за підсумками 2019 року. 27 жовтня мають відбутися парламентські вибори. Практично всі експерти вважають, що "третім туром" президентських виборів стануть вибори парламентські, зазначають політологи в матеріалі видання «Сегодня».

Підвищити впізнаваність, максимально мобілізувати наявний базовий електорат із тим, щоб до осені його зберегти і примножити, – ключові завдання, які ставили перед собою політики. Не обійшлося і без промацування електорального поля в регіонах. Хоча, хто вже поклав оком на ті чи інші округи, ті працюють давно. Навіть незважаючи на можливу виборчу реформу.

zagruzhennoe_108-220x281 – Я налаштований песимістично, бо не бачу шансів, щоб прийняли Виборчий кодекс. Єдине, можливо, Порошенко захоче заробити балів до другого туру і таки попрацювати, щоб його схвалили. Або це може бути вигідно Зеленському, щоб потім сформувати більшість у парламенті, бо мажоритарки в нього не буде. Я думаю, що у другому читанні Виборчий кодекс не приймуть, і нинішня змішана система залишиться. Хіба спробують погратися з відсотковим бар’єром і можуть дозволити створювати блоки. Тому що тому ж Гриценку може бути вигідно йти блоком ,а Садовий, наприклад, ітиме сам, – каже в коментарі «Прочерку» керівник ГО “Академія стратегічних досліджень” Сергій Пасічник.

За словами аналітика, Порошенку вигідно залишити все як є, бо той-таки Труханов чи Кернес можуть піти по мажоритарці і однозначно виграти.

– Таким чином, по мажоритарці буде вигідно заводити контрольованих людей. Та чи спрацює це скрізь? Ні, тому що сірі конячки можуть пройти, а тоді почнуть гнути свою лінію, а мажоритарника не виключиш через партійну лінію тощо. Тобто інша сторона – навпаки – неконтрольованість мажоритарників. Ось і нюанси. Так чи інакше, до другого туру президентських виборів ще визначатимуться, а вже тоді стане ясно, – каже Сергій Пасічник.

Старі відомі всім обличчя, а ще «горілчана королева» і полковник

Попри те, в Черкасах та області вже помітно багато постатей, які активно починають включатися в роботу з виборцем. Так, політолог Володимир Цибулько виділяє серед нинішніх нардепів-мажоритарників Сергія Рудика, який не дає забути про себе на окрузі №198. Якщо перехід на пропорційну систему з відкритими списками на парламентських виборах не відбудеться, то ми можемо отримати ті самі сім округів, де змагатимуться кандидати-мажоритарники. І Сергій Рудик всіляко намагається показати, що він готовий до парламентських виборах у цьому окрузі.

– Активно працював і Владислав Голуб, проте сьогодні його активність дещо зменшилася. Також, очевидно, що Черкащиною цікавиться Ірина Ванникова, екс-прес-секретар Президента України, людина з орбіти Косюка. Вона торік допомагала АТОвцям у земельному протистоянні з Держгеокадастром. Виборами в області може цікавитись і Людмила Русаліна. Скажу, що при збереженні мажоритарної складової партії будуть зацікавлені в жінках. Коли партія і фракція мають отримувати державні стимули, то гендерний склад важливий. Є спеціальна доплата партії з бюджету на утримання парламентських партій. Вони ж з бюджету фінансуються. Єдина витримала квоту «Самопоміч». От вона і має спеціальну доплату, - каже Цибулько.

56757375_1035725739948352_6516332614943506432_n

Так само, як і Рудик, активно працює в окрузі №200 Антон Яценко. У коментарі «Прочерку» він самовпевнено каже, що конкурентів собі не бачить, та переконує, що працює давно, і тому має підтримку людей.

– Якщо не буде мажоритарки, будемо дивитися, що робити. Поки не готовий сказати. – каже Антон Яценко.

Звісно, будуть на виборах і нові обличчя. Так, білборди вже згаданої Русаліної можна побачити і в Черкасах. Видання «Главред» називає її «горілчаною королевою». Вона – президент холдингової компанії «Петрус», що займається виробництвом алкогольних напоїв, кондитерських і бісквітних виробів, дистрибуцією лікеро-горілчаних виробів, косметики, продуктів харчування, транспортних засобів, веде інвестиційні проекти в сфері будівництва комерційної і житлової нерухомості, надає митно-складські послуги тощо. Серед іншого, імпортує в Україну коньяки та коньячні купажі з Франції.

Достукатися до самої пані Русаліної нам не вдалося, але в її оточенні пообіцяли журналісту, що при нагоді запитають про політичні плани. Проте наголосили, що рішення щодо участі у виборах наразі немає.

Dushejko Petr Grigorevich-1-29302

Отже, якщо по округах №198 і №200 так чи інакше можна назвати фаворитів – Рудика і Яценка відповідно, то на інших округах все не так однозначно. Нагадаємо, від округу №195 в парламенті працює Володимир Зубик, від округу №196 – Геннадій Бобов, від округу №197 – Владислав Голуб, від округу №199 – Валентин Ничипоренко. І на ці округи зараз зазіхає чи не найбільше як місцевих, так і заїжджих осіб.

Аналітик Сергій Пасічник каже, що вибори можуть засвітити багато несподіваних осіб від військового комісара Євгенія Курбет до підприємця Араїка Мкртчяна.

Самі ж потенційні кандидати ще не зовсім готові відкривати карти.

– Рано ще говорити про мою участь у виборах. Ми створили громадську організацію (ГО «Лад» - ред). Допомагаємо АТОвцям. А щодо виборів… Це треба, щоб була віра і підтримка… Але, як кажуть, ніколи не кажи «ніколи», – ухиляється від прямої відповіді полковник Євгеній Курбет. – А хто хоче робити, допомагати, той хай до нашої громадської організації долучається.

Округ без спадкоємця з найбільшою інтригою

Водночас чи не найгарячішим може стати округ №194 з центром в Черкасах. Зараз від цього округу в парламенті працює нардеп Олег Петренко, і він єдиний, хто офіційно заявив, що вже не балотуватиметься. У коментарі «Прочерку» він так само підтвердив свій намір відпочити від політики.

– Хочу достойно та ефективно відпрацювати 5 років каденції мажоритарника і поки на паузу... – каже Олег Петренко журналісту видання.

Проте святе місце пустим не буває. У коментарі виданню свій намір іти на вибори підтвердив азовець Дмитро Кухарчук, який нині під домашнім арештом. Проте остаточно говорити про округ, місце в списку абощо обіцяє після виходу з-під домашнього арешту. До слова, Кухарчук називає ще одне прізвище – Роман Буданцев. Каже, що цей приїжджий на Черкащину депутат облради також цікавиться мажоритарними округами.

До слова, якщо брати Черкаси, то тут не виключають своєї участі у виборах і в Партії вільних демократів.

– Об’єктивно оцінюємо ситуацію, що може самі не потягнемо, а з кимсь разом може й підтримаємо достойну людину, як колись підтримували Олега Петренка. Зараз він від нас відхрещується, а скільки тоді ми разом зробили! Всією командою працювали тоді на результат, – згадує голова фракції Партії вільних демократів у Черкаській міській раді Олександр Згіблов. – Зараз можемо когось виокремити і зі своїх, а чому ні?

– Це може бути Сергій Одарич?

– Все може бути… Ще трохи є час. За місяць-півтора визначимось. Дуже все залежить від того, хто буде президентом, тоді й визначатимемо.

Остаточно ще не ухвалив рішення про участь у парламентських виборах депутат Черкаської міськради від «Батьківщини» Юрій Тренкін.

– Справа в тому, що, працюючи на громаду Черкас як депутат міської ради, я на практиці побачив, наскільки важлива взаємодія всіх органів влади і підтримка розвиткових ініціатив для конкретної території на центральному рівні. Якщо брати, приміром, інвестиційну сферу (а ми всі розуміємо, що інвестиції – це розвиток території, нові підприємства, нові робочі місця), то тут теж можна створювати сприятливі умови для залучення інвестицій у місто, але для максимального ефекту потрібні зміни на законодавчому рівні. І так по всіх сферах. Водночас, на мою думку, в самій системі управління країною потрібні докорінні, якісні зміни. Хоч у нас парламентсько-президентська республіка, однак Верховну Раду перетворили на виконувача забаганок Президента та наближених до нього. Із народних депутатів постійно намагаються зробити маріонеток. Якраз це не для мене, в такій Верховній Раді я себе не бачу. Вона повинна стати повноцінним законодавчим органом, – зазначає Юрій Тренкін в коментарі виданню.

Усі відкриють карти після виборів президента

Екс-нардеп Леонід Даценко, який уже вигравав свого часу в окрузі №197, знову хоче спробувати сили. Округ називає «рідним».

– На сьогодні по цьому округу може йти і аграрник Віктор Полозов, і мер Золотоноші Віталій Войцехівський, і та ж Людмила Русаліна. Кандидатів в політиці багато… Всіх передбачити не можна. На білбордах вже висить свободівець Вадим Стоянов, – каже Леонід Даценко.

Сам Полозов у публікаціях ЗМІ давав розуміти, що має інтерес до балотування в парламент.

Якщо брати команди, а не персоналії, то так само нарівні з ПВД включитися в роботу можуть і ВО «Черкащани», і партія Рабіновича «За життя», від якої часто «світиться» голова обласної організації Олег Кашко.

portret-1

Dushejko Petr Grigorevich-1-29302 Щодо ВО «Черкащани», то член ради Черкаської обласної організації Всеукраїнського об'єднання Петро Душейко не виключає участі політсили у виборах, але наразі утримується від деталізації. Мовляв, щоб не було фальстарту.

– Найвищий рейтинг на президентських виборах мала Юлія Тимошенко, але вона поспішила. Що ж до Петра Порошенка, то він, очевидно, трохи спізнився, бо йому кампанію треба було починати куди раніше. Тож ми й думаємо зараз також, наскільки зараз доречно розпочинати кампанію. Та й річ в тому, що зараз трохи інші реалії. Я був народним депутатом другого скликання, і мене дійсно обирав народ, мене не можна було купити. Перше скликання було найбільш освіченим. А друге найбільш порядним. А коли йдуть уже від політичних партій, то навіщо так багато депутатів? Зараз парламентська робота перетворюється на кнопкодавство. Я знявся з виборів у 2012 році, бо мене просили писати заяву, що після перемоги я вступлю в фракцію Партії регіонів, та я не пішов на це. Тож і міркуємо зараз, наскільки це доречно і необхідно для громади, щоб ми мали представництво в парламенті, – каже Петро Душейко.

Політичний консультант Юрій Сас зауважує, що характер і перебіг парламентських виборів буде напряму залежати від результату виборів президентських, який стане відомий вже 21 квітня. Але в будь-якому разі можна стверджувати, що накал кампанії буде безпрецедентним.

– Справа в тому, що в політикумі визріло розуміння того, що Конституція та характер політичної системи суттєво зміщує центр влади з Банкової на Грушевського. Великі шанси на перемогу Володимира Зеленського, якого вважають потенційно слабким президентом, робить бонус перемоги на осінніх парламентських виборах ще більш привабливим. На жаль, вибори будуть проводитись за морально і процедурно застарілим виборчим законом, який передбачає змішану виборчу систему, адже було зроблено все можливе і неможливе для гальмування прийняття Виборчого кодексу, який суттєво змінив би і характер самих виборів, і характер політичної системи в цілому. Прогнози на результат робити зарано, але всі основні гравці нинішніх президентських виборів в повній мірі себе проявлять і на парламентських. Слід очікувати відчутного реваншу проросійських сил, можлива реанімація комуністів. Буде також розігруватись популістська карта. Майбутній парламент буде значно гіршим за нинішній з точки зору реформаторських, державницьких та проєвропейських позицій. З депутатів, які представляють одномандатні виборчі округи Черкащини, ми маємо найбільші шанси побачити знову в сесійній залі Владислава Голуба та Антона Яценка. Так само мають високі шанси на переобрання Валентин Нечипоренко, Геннадій Бобов, Сергій Рудик. Головна інтрига зміститься в 194-й та 195-й виборчі округи. Центром цих округів є місто Черкаси. Саме тут буде точитися найбільш запекла боротьба за мандати, – підсумовує Юрій Сас.

Назарій ВІВЧАРИК

реклама

Коментарі  

 
-2 #13 Златокрай 14.05.2019 12:08
по нардепу Голубу незгодний. Його активність якраз зросла, принаймні на Золотоніщині та й на Канівщині. Просто про це знають тільки ті, для кого він щось робить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #12 Юрій Динамо 11.04.2019 05:58
Ось що трохи знайшов по Дмитру Разумкову-політтехнологу Зеленського,яки й за нього веде
спілкування з громадськістю(я кщо це можна назвати спілкуванням)
https://footwall.net/message.aspx?id=1559514

Повідомлення #1559514
scorpions-7800
Динамо Київ, Черкаси-яким я не потрібен 10.04.2019 в 09:44 № 1559514 | Додати у вибране
10 фактов из жизни Дмитрия Разумкова, главного политтехнолога Зеленского
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSMk1JX9mLnlsAH8oKEh2MUi-vgWYoNbj103tnd0AQVXlYv9TsF
#історія #VIVAVIVAУКРАЇН А #ригівські 3.14,(відозмінена назва хештегупід цензуру оригінал з посиланнями цього хештегупід та інших на гостьовій Динамо)

https://www.google.com/amp/s/www.uaportal.com/news/dmitrij-razumkov-kakoe-skandalnoe-zayavlenie-on-sdelal-i-ego-rol-v-shtabe-zelenskogo.htm
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #11 Юрій Динамо 11.04.2019 05:44
https://footwall.net/message.aspx?id=1559441

Повідомлення #1559441
scorpions-7800
Динамо Київ, Черкаси-яким я не потрібен 09.04.2019 в 21:17 № 1559441 | Додати у вибране
2Andron (09.04 в 18:08) № 1559424
https://www.facebook.com/Denis.Andrus/videos/1745649665536024/
----------------------------------------
Дякую за відео мітингу під штабом колаборанта Зеленського !
#раша #історія #VIVAVIVAУКРАЇН А #manowar723
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #10 Юрій Динамо 11.04.2019 05:40
https://footwall.net/message.aspx?id=1559505

Юрій Сас-мій одногрупник по історичному факультету нашого черкаського університету(сп очатку-педінституту)
#Черкаси #історія #manowar723
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #9 Юрій Динамо 11.04.2019 05:34
https://footwall.net/message.aspx?id=1559498

Ми боремся-допоки є в нас сили
Допоки серце б'ється в унісон
Цінуємо все те ,що виборювали всі роки
Незгасне наш вогонь та наша боротьба !

Я хочу вірити у краще
Й сподіватись ,що оберемо шлях
Не буде перед нами гола скеля
З якої буде шлях лише один

В часи лихії повинні гуртуватись
Й чути подих одне одного завжди
З тобою,Ненька Україна
З тобою разом і на всі віки !

Зроби свій вибір-не ножем у серце
А так,щоб відчули свободи подих ми
У вільній та квітучій Україні
Залиш і дітям шанс пожить !

Слава Україні !
10.04.2019
Мицик Юрій Миколайович (Черкаси)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #8 Юрій Динамо 11.04.2019 05:28
https://footwall.net/message.aspx?id=1559498

Маріонетки- співав про них Андрій Макаревич
Вже скільки років пісні ,а все як про нас
Я хочу жити у вільній Неньці Україні
А не гнити у рашенських в"язницях та таборах !

Не забуваємо про Олега Сєнцова
Та бгатьох наших політв'язнів там
Прокинься,наш український народе,
Ще є час й триває боротьба ,!

Ми боремся-допоки є в нас сили
Допоки серце б'ється в унісон
Цінуємо все те ,що виборювали всі роки
Незгасне наш вогонь та наша боротьба !(с)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #7 Юрій Динамо 11.04.2019 05:27
Оскільки мало хто буде йти за лінком ,а тут,нажаль,діє обмеження досить серйозне за об'ємом посту буду приводити уривками весь вчорашній вірш експромт:)

https://footwall.net/message.aspx?id=1559498

Чи хочеш ти ,щоб нас принижували та били
Забирали наше все майно
Розтоптували честь та гідність
Вєлікороси та путінське х-ло ?!

Подумай сам,якщо ще не забув як це робити
Що хочеш для себе та близких
І зрозумій ,що історія-циклічна
І все було подібне вже колись

Ти пригадай Задорнова в Росії
Як зомбували людей ,-все це вже було
Коли там "гумором" й не пахло
І подивись на "нинішній Квартал" (с)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 Юрій Динамо 11.04.2019 05:21
Соррі не те посилання привів-можна,звісно,бу ло знайти шляхом пошуку по моєму теперішньому ніку там ,але впевненний,що ніхто цього не зробив,а лишень замінували бувшого історика-студента істфаку Черкаського держуніверситет у
ім Богдана Хмельницького
Отже
Повідомлення #1559498
https://footwall.net/message.aspx?id=1559498
Вибір
Слава Україні !
10.04.2019
Мицик Юрій Миколайович (Черкаси)
#manowar723 #історія #VIVAVIVAУКРАЇН А #раша

Ім
ім
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #5 Олена 10.04.2019 23:34
Взагалі-тодо виборів парламенту лишилося півроку. А законодавство не змінюють менше, ніж за рік до чергових виборів
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #4 Юрій Динамо 10.04.2019 12:24
Вибір
10.04.2019
Мицик Юрій Миколайович (Черкаси)
http://footwall.net/message.aspx?id=1559522

Все менше часу залишилось
До дня,коли будеш вибір робити ти
Чи ти за нашу Неньку Україну
Чи преш до "рашенської чуми"?

Чи ти за волю та свободу
Які потом та кров'ю виборювали ми
Чи за" тєрпіл,понятія ,та мізкове рабство"
Де буде все за тебе вирішувати рашенський сусід ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100