реклама

реклама

Минула виборча кампанія для ВО «Черкащани» була досить вдалою. В області партія взяла 28% голосів виборців і стала силою, навколо якої формується більшість в обласній раді. В результаті, об’єднавши зусилля з ЄС та Батьківщиною, «Черкащани» створили коаліцію, обрали свого голову облради (Анатолія Підгорного) та заступників від політичних партнерів (Роман Сущенко перший заступник від ЄС). В самих Черкасах, партія також показала дуже пристойний результат, прогнозовано увійшовши до нової провладної більшості з «За майбутнє» та «Батьківщиною», які орієнтовані на Анатолія Бондаренка.

1b052e0ae68ababbab32982f306f8a5f

Це великий успіх та водночас велика відповідальність для регіональної партії. Адже участь у владі – це необхідність приймати непопулярні рішення.

Про підсумки виборчої кампанії та про плани на майбутнє говоримо з одним із найбільш яскравих та досвідчених політиків від ВО «Черкащани» Олегом Петренком.

- Олеже, спочатку про підсумки виборів – задоволені? Чи немає якихось незавершених виборчих проектів?

- В цілому – задоволений. Мало хто прогнозував такий результат нашої партії. Політологи, соціологи, наші опоненти не вірили навіть у подолання виборчого бар’єру. Щоправда ми всередині команди не те що вірили, ми знали і прораховували такий результат. Що стосується незавершеності, то напевно варто було б більш активно вкластися в мерську кампанію. У нас був сильний кандидат – Влад Пустовар. Думаю, він ще продемонструє свій потенціал у міській раді та на політичній арені в цілому.

- В другому турі ви не висловили публічну позицію щодо підтримки конкретного кандидата. Але за діями було зрозуміло, що робите ставку на Анатолія Бондаренка. Чим пояснюється така ваша позиція?

- Це дуже непросте запитання, але напевно дуже влучне. Так, у нас не було єдності щодо підтримки кандидатів на посаду міського голови. Багатьом був незрозумілий Віктор Євпак, тому вони з пересторогою сприймали його кандидатуру. Але не менше членів команди «Черкащан» мали критичне ставлення до кандидатури Анатолія Бондаренка за результатами його роботи у попередній каденції. Врешті найвпливовіші люди партії виявились не готовими до радикальних управлінських експериментів містом, тому схилялися до підтримки та співпраці з командою Анатолія Бондаренка. І я тут мушу сказати, що пишаюся тим рівнем плюралізму думок в партії, який ми продемонстрували на цих виборах.

- Сьогодні сформовано коаліції і в обласній і в міській радах, партія вже вийшла із виборчого процесу. Як розцінюєте результати цієї стадії переговорного процесу?

- В обласній раді наші позиції досить потужні. Ми є лідерами формування більшості. Голова облради – представник ВО «Черкащани». Але ми на це дивимося не як на перемогу, а як на відповідальність. Справді, вибори закінчилися, тепер потрібно реалізовувати все те, з чим ми йшли до людей.

- Скажіть, чому в облраді пропрезидентська партія «Слуга народу» не стала частиною більшості, а в міській раді позиція партії розмита і малозрозуміла? Невже не було переговорів, як себе поводила влада?

- Це цікавий момент. Ви ж розумієте, я не можу розкривати всі нюанси переговорного процесу. Скажу тільки, що переговорна позиція влади була неефективною та неконструктивною.

А інколи взагалі було незрозуміло з ким вести діалог, хто має повноваження, хто активний учасник, а хто сторонній спостерігач. Одразу після виборів обласна влада була абсолютно інертною, просто спостерігаючи з боку, як ініціативу в свої руки беруть інші політичні сили. А періодично Черкащину відвідували «смотрящіє» від «Слуг народу», заходили в процес перемовин ситуативно, а потім разом з ними зникала внятна позиція Слуг.

Але справді, якщо говорити про результати виборів та про кількість голосів, яких набрала та ж «Слуга народу», дуже дивно було спостерігати за їх пасивністю. Можливо це така стратегія – не брати відповідальність за владу, створити такі умови, за яких цю політичну силу просто вимушені були не враховувати при формуванні коаліції.

Якщо говорити конкретно, то дуже показова остання сесія облради, де ми знову побачили відверто деструктивну позицію «губернатора» та його представників від «Слуги народу». Фактично, завдяки непослідовності слів та дій губернаторської вертикалі, відбулася спроба паралізувати роботу облраду. Там думка змінюється три рази на день. Ми заходимо в зал з одними домовленостями, а за півгодини ситуація змінюється. І так може бути декілька разів. Там не вміють ані слухати, ані чути. Скажу більше, впевнений, що без втручання зовнішніх факторів, ми змогли б знайти спільну мову з депутатами від СН – адже їм, як і нам, важливо, як буде жити та розвиватися Черкащина.

- До речі про питання влади, владних повноважень, адмінресурсу. Скажіть, на цих виборах був задіяний адмінресурс, взагалі ви очікували цього.

- На кожних виборах ми очікуємо застосування адмінресурсу. І він таки застосовується. Питання тільки в ступені критичності. Цього разу справді адмінресурсу ми майже не спостерігали. Не знаю чим це пояснити – слабкістю влади чи стійкістю демократичних традицій на Черкащині, але влада не змогла суттєво вплинути на результат виборів. Думаю, що адмінресурс нікуди не дівся, просто ним не ефективно користувалися. З мого досвіду, кожен новий голова ОДА призначається з таємними вказівками найти чарівну паличку від цього ресурсу. Просто не кожен здатен це зробити. Не даремно ж новий «губернатор» був призначений саме в переддень виборів. Якраз тоді, коли офіс Президента, не приховуючи, вів війну на знищення із черкаським міським головою Анатолієм Бондаренком. Думаю, плани були різні. Просто у них це не вийшло. Врешті решт центральна влада капітулювала, пішовши на мирову з міським головою, але виставивши умову формального публічного вибачення. Черкащина в принципі особливий регіон, край козацької слави та вольності. Не можна бути слабким, але і не можна через коліно. Потрібно вміти слухати і чути місцевих жителів, місцевих лідерів суспільної думки.

- Ви вважаєте, що нинішня влада не вміє слухати і не готова до діалогу з черкаською політичною елітою?

- Важко сказати однозначно. Нинішній голова ОДА занадто непомітний, намагається триматися в тіні, і іноді виникає таке враження, що у нас просто немає керівника області. Все настільки невпевнено, не яскраво та непослідовно. Інколи здається, що команда Зеленського просто змирилася з тим, що вона втрачає Черкащину. Тому і призначають людей за принципом «аби чогось не сталося». Тобто немає якихось супер завдань, які потрібно реалізовувати, немає стратегічних цілей, які потрібно досягати. Виключно ситуативна рефлексія на те, що відбувається. Ви звернули увагу, що навіть проекти так званого «Великого будівництва» на Черкащині гальмуються просто по традиції. А той факт, що під час виборчої кампанії Зеленський навіть не заїхав до Черкас, перебуваючи поряд, – говорить тільки про те, що владній команді банально немає чого продемонструвати місту та громаді. Нещодавно, на одній із експертних ФБ-груп було проведено опитування щодо того, хто з керівників області за останні десятиліття був найбільш ефективним. Так цікаво, що в лідерах наш Юрій Ткаченко був. А нинішній «губернатор» Сергійчук був передостаннім. Навіть Тулуб його випередив. Коротше сумно все це.

- Про плани і зокрема про бюджетний процес. Наскільки в нинішніх умовах ми можемо говорити про бюджети розвитку і взагалі про глобальні плани розвитку?

Справді нинішній бюджетний процес буде дуже складним. По-перше, ми виходимо дуже пізно із виборчого процесу і та ж облрада досі недієздатна, не сформована президія і не утворені депутатські комісії. Хоча прямо зараз депутати б мали працювати в комісіях над проектом бюджету. По-друге, зараз відбувається активний процес децентралізації. Це означає, що місцеві громади тільки починають по-новому оцінювати свої повноваження та функції. По-третє, знову ж таки – та сама деструктивна позиція «Слуг народу» та Голови ОДА.

Всі ці качєлі у їх виконанні вже привели до затримки процесу прийняття бюджету і є великий ризик його зриву. То їм формат більшості не подобається, то Сущенко не такий на посаді першого заступника. Ми ж розуміємо, що Сергій Сергійчук фактично за крок від жорстких рішень з Офісу Президента. І по суті зараз йде ва банк і піднімає ставки, створюючи штучну політичну кризу в обласній раді заради досягнення примарної цілі переформатувати більшість під керівництво облради своїм представником. От і запускається такий дитячий деструктив. Найбільша фракція «Черкащани» неодноразово готова була до співпраці і спільної відповідальності разом зі Слугами навіть попри те, що чудово розуміли, хто саме кожного пленарного засідання організовує неявку певної кількості депутатів нашої фракції.

ВО «Черкащани» не опускалися до дитячих образ на такі дії і надалі готові до конструктивну, розуміючи відповідальність моменту. Причому реально важко говорити про довгострокову співпрацю і партнерство після такої гри без правил.

А тут ще й депутати Верховної Ради дуже сильно затягнули з бюджетним процесом. І наскільки я можу оцінювати цей процес зі свого власного депутатського досвіду, про бюджет розвитку говорити дуже важко. Абсолютна більшість бюджетних коштів будуть спрямовані на захищені статті бюджету та антиковідні заходи. Але і тут я не бачу системної роботи. Тільки якісь хаотичні рішення та рухи. Але ми на місцях спробуємо максимально впорядкувати бюджетний процес та все таки вийти на елементи стратегічного розвитку регіону. Хоча в умовах дедлайнів та наявної політичної кризи ще важче розраховувати на максимальну якість бюджету.

- Ви були одним із найбільш ефективних депутатів парламенту, приносили чимало проектів для Черкас, і зокрема спортивних. Чи можемо очікувати, що і цього разу Ви зможете залучити додаткові кошти зокрема і на спортивну інфраструктуру?

- Секрет ефективної влади – робота в спайці. Депутат Верховної Ради, обласна рада, обласна державна адміністрація. Більшість моїх проектів були пролобійовані саме таким чином. Сьогодні дуже складно працювати з представниками Черкащини в парламенті та й з обласною адміністрацією. Незрозуміло де центр прийняття рішень: чи в кабінеті голови ОДА, чи десь в іншому місці. Тому, всі стратегічні проекти ми поки-що змушені задумувати та реалізовувати самостійно. Тож відповідаючи на ваше запитання, так, наша команда працюватиме в цьому напрямку. Ми будемо залучати ресурси на розвиток спортивної інфраструктури. Але боюсь чекати допомоги з боку центральної та обласної влади (по лінії Президента) – не доводиться. Але ми – романтики та патріоти. Ми все одно будемо стукати в ці двері. Можливо колись хтось і відкриє, чи замок поміняють. Побачимо.

Матеріал надано пресслужбою партії

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+6 #5 Ольга 24.12.2020 12:23
Ой да ладно! "Ставку он сделал"на Бондаренко!КТО "слушает местных жителей - Бондаренко??? Да он слепой и глухой! И ждать каких-то изменений к лучшему для людей - МИФ и САМООБМАН! Уже анонсировал повышение цен на проезд, на воду и это в такой трудный для людей период! Ни в одной стране мира не занимаются вопросами поднятия тарифов, только наши деби...ы.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 автор 24.12.2020 10:07
оце пика!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Явный аудиалист 22.12.2020 12:21
Черкасским визуалистам и кинестетикам его излияния до лампочки. Они его в упор не видят и не ощущают.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #2 стабилизец 19.12.2020 15:36
ищо один проффесор пачую кожнаго. :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #1 Клямка 19.12.2020 15:23
Прямо-таки титан мислі по партійно-рішаловських питаннях. А от як стримати повний розвал економіки і стрімке падіння життєвого рівня своїх земляків - мовчання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100