реклама

реклама

Громадська «служба тилу» діє ефективніше за військову. В цьому переконаний досвідчений волонтер Андрій Габров, який опікувався постачанням усього необхідного для революціонерів Майдану, а зараз продовжує свою справу в добровольчих підрозділах АТО.


До початку революції Андрій Володимирович вів життя звичайного київського бізнесмена. Отримав економічну освіту, завів кілька магазинчиків дитячого одягу, одружився. Всього себе віддавав сім’ї – дружині та двом донькам. Події минулої зими радикально змінили стиль життя Андрія Габрова. Він прийшов на Майдан, і відтоді його життя тісно пов’язане з Революцією Гідності.

На Майдані Андрій Габровпевний час був заступником сотника, потім – сотником. Брав участь у подіях на вулиці Грушевського, в Маріїнському парку. Незабаром став «правою рукою» коменданта Майдану Андрія Парубія. Але головним завданням Габровабуло забезпечення революціонерів усім необхідним для нормальної життєдіяльності – водою, їжею, одягом, дровами. Займався також міжнародними зв’язками. Загалом – організовував допомогу, яка звідусіль надходила для Майдану.

Від перемоги Майдану минуло більше ніж півроку, але допомога надходить досі.

– Днями я у складі делегації лідерів Майдану (Віталій Кличко, Руслана, Андрій Парубій та інші) повернувся із Польщі, де ми отримали з рук Леха Валенси премію в розмірі 100 тисяч доларів на підтримку ідей українського Євромайдану, – розповів Габров.

Уже під час Революції Гідності Андрій Володимирович відчув, наскільки по-різному будується світогляд людей і наскільки по-різному вони ставляться до громадської діяльності.

– Вже тоді дехто питав мене: «А що ти там робиш? Що ти з того маєш?» Я відповідав, що для свого бюджету отримую лише мінуси, проте маю надію, що мої діти житимуть краще, що я зможу змінити країну! – каже Андрій Габров. – У так званий «чорний четвер» (20 лютого, - ред.) я на руках виніс дуже багато вбитих побратимів – і поранених, і мертвих. У мене стріляли. Я дивився смерті в очі. Після цього я не можу мріяти ні про що інше, тільки про те, щоб Україна була вільною європейською державою.

Коли закінчилася Революція Гідності й розпочалися бойові дії на сході країни, при Самообороні Майдану в Києві було створено Центр підтримки добровольців. Волонтери телефонували командирам добровольчих батальйонів (а саме на них звертали увагу в першу чергу, адже армійців мали забезпечувати військові служби тилу) й розпитували, що потрібно.

– З черкаською самообороною я тривалий час кожні десять днів виїжджав у зону АТО. Зараз я балотуюся у народні депутати і змушений приділяти більше уваги виборчим питанням. Але це – тимчасово. При найпершій нагоді я знов буду в зоні АТО.

Поступово добровольчі батальйони було забезпечено практично всім необхідним. На жаль, цього не можна сказати про частини регулярної армії.

– Міністерство оборони, маючи на рахунках величезні кошти, чомусь їх не витрачає, військових не забезпечує, – знизає плечима Андрій Габров. – Коли ми приїжджали, щоб привезти добровольцям, наприклад, берци, ми бачили солдатів Збройних сил, що стояли поруч. Вони були в розірваному, перев’язаному скотчем взутті. Розуміючи, що й вони – також наші, ми привозили допомогу і їм теж.

Андрій Володимирович, який ще з часів Майдану «іде пліч-о-пліч» з Андрієм Парубієм, покладає великі надії на політичну силу, до якої ввійшов колишній комендант Майдану, – Народний фронт. Для себе завданням номер один Габров вважає усунення законодавчих обмежень, які тільки шкодять нормальному розвиткові суспільства. Зараз, під час воєнних дій, дурниці нашого законодавства стають особливо помітними.

– Я домовився у Польші про безкоштовне постачання великої кількості бронежилетів і кевларових касок, а в Україну їх завезти не зміг, – дивується Габров. – Наша держава, на жаль, вимагала такий перелік документів, наче я купляв танки, а не бронежилети. У Європі нас не розуміють: «У вас війна, а ви самі собі труднощі створюєте!»

Були й ще більш промовисті випадки. Один поляк хотів безкоштовно передати Україні 300 бронежилетів. Від нашої держави було потрібне одне: написати офіційного листа. Але в Міністерстві оборони заявили, що армія всім необхідним забезпечена й нічого не потребує...

– Поки в цьому міністерстві не зміниться керівництво, тут усе залишатиметься по-старому, – переконаний Андрій Габров. – На місці міністра оборони потрібен фахівець. Такий фахівець яким у своїй справі є Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, котрий робить усе можливе, щоб забезпечити військовиків необхідним.

Волонтерство – рух підтримки не тільки військових чи вимушених переселенців. Це – благородні акції підтримки всіх, хто потребує допомоги співгромадян. Андрій Володимирович сподівається, що нова українська влада, в тому числі й парламент, зовсім по-новому підходитимуть до соціальної політики.

– Це не має бути бездумною роздачею державних коштів, – вважає Андрій Габров. – Має бути чітке, справедливе, законодавчо встановлене визначення, хто в Україні має пільговий статус. Не повинно бути «афганців», які бували в Афганістані лише проїздом, чорнобильців, які навіть не знають, в якому місці планети є цей Чорнобиль, учасників бойових дій, які спеціально виїжджали в зону АТО на два тижні, щоб отримати пільги. Це – не справедливо по відношенню до тих хлопців, які з весни захищають інтереси держави зі зброєю в руках.

ЧОМУ В УКРАЇНІ ПОШИРИВСЯ ВОЛОНТЕРСЬКИЙ РУХ?

Оксана Циганок, волонтер, голова ГО «Громадський Блокпост»:

– Немає чужої війни. Не можна думати, ніби ця війна – «не моя», якщо там гинуть мої друзі, товариші, знайомі, однодумці, земляки. Це – одна спільна справа. Якщо хлопці-воїни більше користі приносятьна фронті, захищаючи нас, я розумію, що більше користі принесу, доставляючи те, що їм необхідне. Тим більше, що наша держава, армія, на жаль, цього централізовано не роблять.

На БТРах, на зенітних установках, на щитах я бачила написи: «Ніхто крім нас!» Якщо люди гинуть, я що, можу сидіти на дивані? Якщо я сидітиму на дивані, завтра війна прийде не тільки в мою країну, а й у мій дім! Я чула, що в Росії формують спеціальні диверсійні групи для боротьби з волонтерами. Тож вони зрозуміли, в чому наша сила! Наша сила в тому, що ми єдині – армія, народ, і це – не просто слова, це реально так!

Інна Кукуленко-Лук’янець, доцент психології у ЧНУ ім. Богдана Хмельницького:

–Революція, яка відбулася всередині країни, та загрозливі дії зовнішніх агресорів об’єднали українську націю, спричинили відродження її глибинної духовності, актуалізували архаїчні пласти національної самосвідомості. У найтяжчі часи для людини з альтруїстичними мотивами загострюється потреба надавати допомогу іншим людям, оскільки люди, все-таки, –соціальні істоти. Тому, я думаю,в основі сучасного українського волонтерства лежать саме такі глибинно-патріотичні фактори, з орієнтацією на загальнолюдські цінності: допомога, людяність, підтримка, співчуття, навітьжертовність.

реклама

Коментарі  

 
+1 #8 Максім 21.04.2018 14:37
Андрій Габров обманщик
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #7 Loki 12.10.2014 20:09
Между прочим, волёнтаризм и добровольчество , не тех, кто ляпится во власть и кто геройствует подложно, одни из нескольких генеральных ошибок мелко-ботоксного приапа, где он поддался логике, а не смыслу. Почему у него так и пошло всё косяком в первую фазу имперской ответки. Тогда то и вспомнили о человеческих слабостях, начав дуть в медные трубы, ветер из которых, другой своей стороной, начал отделять зёрна от плевел. В будущий распад империи, в рашке не будет такого явления, они учтут, да и контингент не тот. Гордитесь настоящие украинские волонтёры и добровольцы, вы были чуть ли не первыми такими в современном мире и уже вошли в довыборную историю своими буйными всходами. Но тогда, ужаснувшись, властьпридержащ ие вспомнили Медею! И бросили камень власти в средину ваших рядов((.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #6 Американский Патрiот 11.10.2014 11:44
довго згадував де я бачив цю гарну тiтку Інну,а потIм згадав
у об'явах газети "Акцент" ,шось таке:
"Баба Iнна знiме порчу,вилiкує хворобу,поверне коханого.........."
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #5 Часник 09.10.2014 17:15
Тю! Чого ти злякався? Нормальний на вид мужик. Дуже на мого кума із Шполи похожий
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 Дід МаЗай 09.10.2014 08:09
Такого на вулиці зустрінеш - сам гаманця віддаш.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Американский Патрiот 08.10.2014 18:25
«Ніхто крім нас!»-а це гасло ще з СРСР було у ДШБ ПДВ.Сам багато раз чув у ДРА,
коли вони дуже напивались або гашишували, потiм у пiдроздiлiв ГРУ Росiї.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 я за! 07.10.2014 14:02
нам такі люди треба!!!!! парубій правильно сказав - хто на майдані боровся, той в раді не підведе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #1 АМЕРИКАНСЬКИЙ ПАТРIОТ 06.10.2014 15:45
Якi гарнi дiвчатка i такi кумеднi:
"Я чула, що в Росії формують спеціальні диверсійні групи для боротьби з волонтерами."
Так Путiн кожен день запитує у голови Служби Зовнiшньої Розвiдки,а де там волонтерка Циганок "а подать ее сюда" i цікавлять його тільки волонтерки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100