реклама

реклама

Чинний депутат Черкаської міськради від ВО «Черкащани» Григорій Кузьменко опікувався і продовжує докладати зусилля, щоб містяни мали безперебійне постачання води, електроенергії, газу, тепла. Як заступникові директора КП «Черкасиводоканал» йому вдалося реалізувати ряд важливих проектів: спрямувати кошти з бюджету на ремонт колекторів, модернізувати систему водопостачання у школі та багато інших. З чим далі планує працювати, чи буде продовжувати діяльність депутата, він розповів у інтерв’ю.

DSC_3505

- Розкажіть, над якими саме проектами Ви працюєте у КП «Черкасиводоканал»?

- Нині я є заступником директора КП «Черкасиводоканал» з технічних питань. Все, що стосується технічної сторони роботи – моя пряма відповідальність. Це вузли обліку, реконструкція систем водопостачання та водовідведення, реконструкція нашої водозабірної станції тобто у підсумку - це є безперебійна подача якісної питної води і її відведення.

- Яка наразі у Черкасах ситуація з постачанням води?

- Основна проблема на водоканалі – це зношеність і аварійний стан багатьох ділянок каналізаційних колекторів. Вони відслужили свій термін експлуатації, їм близько 50 років. Газова корозія повністю руйнує і бетон і метал. Наприклад, така ситуація – по вулицях 30-річчя Перемоги, Сумгаїтській. Ми зараз проводимо заміну півкілометра пошкодженого колектору на новий. Кошти на ліквідацію цієї аварійної ситуації передбачені за моєю ініціативою. Виділені 6 млн. грн на матеріали.

- Але це ж лише дві вулиці. Що плануєте робити з рештою, як вирішувати проблему?

- Як перспектива -  ми взяли два кредити від Європейського банку розвитку: один на 10 млн. доларів, інший - на 12 млн. доларів. За ці кошти ми вже виконали реконструкцію частини каналізаційного колектору по вул. Чигиринській, але таких колекторів у нас близько 300 км і їх потрібно робити. Для цього потрібні кошти. Тому моє бачення -потрібна фінансова підтримка черкаському водоканалу і з міського бюджету.

Пригадуєте, як два роки тому ми залишилися без світла і місто три дні було без води. Це катастрофа місцевого рівня, такого допускати не можна. Наше завдання – зробити так, щоб усі були з водою цілодобово. Відповідно, належним чином має бути облаштована і система водовідведення.

- Назвіть найважливіші проекти, які вдалось реалізувати за каденцію депутатства?

- За мою каденцію в міській раді зроблено чимало. Це і ремонт доріг, і освітлення, і ремонт трас тепломереж. Зокрема, за пропозицією депутатів від ВО «Черкащани» було повністю оновлено теплотрасу по вул. Новопречистенська, 63, 65. Тобто в першу чергу я звертав увагу на те, щоб забезпечити життєдіяльність міста, тому що без тепла і води комфорту люди точно не відчуватимуть.

Крім того, встановлювалися дитячі майданчики, тренажери, ремонтувалися прибудинкові проїзди, робилося освітлення в багатьох дворах, встановлювалися нові системи водопостачання для будинків.

Окремий напрямок, по якому я працюю – це заклади освіти. Наприклад, садочок №81 і школа №12. У садочку зроблено кухонний блок, пральне відділення та ремонт коридору. Крім того, замінено парканчики та проведено низку інших робіт.

У 12-й школі проведено капітальний ремонт системи водопостачання та водовідведення, зроблено ремонт даху над спортивною залою і відповідно зроблено капітальний ремонт усередині, ремонт сходових клітин, музею, у вестибюлі. Крім того, основне -  встановлено автоматичну пожежну сигналізацію, яка виведена на центральний диспетчерський пункт. Єдина в навчальних закладах, яка реально працює.

- До міськради Ви балотуєтесь від ВО «Черкащани», чи все вдалося реалізувати за цей час депутатства?

- У мене наразі 26 округ, до якого входять 74 багатоповерхівки. Якщо на кожен будинок вкласти хоча б по 200-300 тисяч гривень, то вдалося б вирішити більшість проблем. Але порахуйте, скільки для цього треба коштів.  Тому я стараюсь зробити найнеобхідніше для всіх. Ну і багато загальноміських проблем теж потребують вирішення.

- Над якими проблемами далі плануєте працювати в міськраді?

- Загалом я виділив для себе кілька проблем, які буду відстоювати – це забезпечення надійного постачання життєво необхідних ресурсів населенню: вода, тепло електроенергія. Це підтримка ОСББ, транспортна реформа, і довести до кінця почату роботу по благоустрою доріг.

У нас є проблема з транспортною реформою, яка не втілюється в життя. Тролейбуси старі, Тролейбусний парк потребує оновлення. «АЗОТ» дав 15 машин, але цього недостатньо. Там старий транспорт ще 70-80-х років випуску. Це вже металобрухт, який всіма силами підтримують, аби він лише їздив. Щоб завершити транспортну реформу в Черкасах, не потрібно вигадувати велосипед – це єдині електронні квитки на всі види транспорту, маршрутизатори. Тобто чіткий графік руху по всіх видах транспорту. У нас унікальне місто, зроблені основні магістралі. Навіщо нам в центрі скільки автобусів? Автобуси мають підвозить до кінцевих або вузлових зупинок громадського транспорту.

А ще – черкаські учні повинні їздити до школи безкоштовно. Це не такі великі кошти. Ми лише цього року дали більше 100 млн грн. дотації на тролейбусний парк. Якщо туди додати ще 30 мільйонів,  усі мешканці міста зможуть їздити безкоштовно на комунальному транспорті.

- А ремонт доріг?

- Це, на жаль, вічна проблема нашого міста. Ремонт доріг зрештою потрібно завершити. Так, уже багато зроблено, зроблені магістральні вулиці, але ще дуже багато шляхів потребують ремонтів.

- Одна з нашумілих проблем міста – сміттєвий колапс з «Новою якістю». Як її плануєте вирішувати?

- Окрема тема – житлово-комунальний сектор. Вона стає дуже болючою, коли пересікається з «Новою якістю». Я вважаю, що вивезення сміття за 13,20 з однієї людини в місяць – це не правильне рішення. Не кожна людина робить ремонти, та і взагалі більшість лише раз у рік викидає «негабаритну» ялинку. І платити всім – від немовляти до пенсіонера таку суму щомісяця – це просто здирництво і заробляння коштів. Потрібно знизити в рази тарифи на цю послугу, аби вони було зрозумілими і доступними людям і не нагадували податок. А ще краще – відразу провести новий тендер із мінімум 2-3 учасниками, а не щоб один диктував свої умови.

- ВО «Черкащани» на кожному виконкомі та засіданні сесії піднімають питання про підтримку ОСББ. Які бачите шляхи подолання проблеми?

- По суті, держава кинула жителів, віддала  житловий  фонд, який в принципі треба було відремонтувати, але цього ніхто не робив. Багато чого віддали у стані розрухи, без теплоізоляції. Влада має підтримувати ОСББ, бо люди за свої кошти не потягнуть ці мільйонні витрати. ОСББ треба забезпечувати кредитами, але так,  щоб це було повноцінне фінансування – не часткове і не вибіркове. Фракція «Черкащани», маючи принципову позицію щодо цього питання, зможе добитися, аби забезпечити ОСББ фінансуванням. Ну і влада має здійснювати правильні управлінські рішення.

- Що саме маєте на увазі?

- Вже довгий час на слуху ситуація, коли минулої зими снігу не було, а ми списали мільйони на зимове утримання доріг. Це просто розбазарювання коштів, по суті просто «залізли в кишені» платникам податків.

Так само і влітку. Та ж амброзія: її треба скосити раз, поки вона ще молода. А потім тільки моніторити ситуацію і підтримувати в належному стані. Це мають робити як комунальники, так і ОСББ – на своїх територіях. Звісно, за рік це не зробиться, але при системному підході з часом усе вийде.

- Які для Вас найважливіші життєві пріоритети?

- Головне - залишатись патріотом своєї вулиці, міста, країни. Самостійно долучатись до облаштування території, де ти проживаєш, до перетворень свого міста. Тоді дійсно буде результат.

У нас чудове місто, екологічно чисте і якщо дбайливо за ним доглядати, зробити нормальні пляжі, набережну лінію, у нас вийде курортне місто, яким воно було років 25 тому.

Ольга Вітер

*Передвиборна агітація

реклама

Коментарі  

 
+2 #4 Дмитрий 16.10.2020 23:21
Политик сам не вьезжает какую чушь он несёт. Стыдно должно быть вобще с такой идеологией куда-то подаваться в политики
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Dmytro 11.10.2020 23:48
Мож твій портрет замість ікони, шоб в мене вода була в квартирі???
....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Чкалов 07.10.2020 20:08
за часів совка газ, світло, тепло та вода були звичайним явищем, а тепер це комфорт, отакої.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 стабилизец 06.10.2020 17:53
вах... раньше за гречку продавались. а теперь за право помыцца.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100