Фахівець з соціальної роботи Марина Литвинова показує в Умані місце компактного проживання переселенців на території, де розміщувалася колись станція переливання крові. Тут також проживає дехто з постраждалих унаслідок влучання в Умані ракети, ці люди чекають на відбудову їхнього житла.

В Умані для місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території цих громад, розпочинається нова ініціатива Міністерства соціальної політики – послуга з формування життєстійкості

В Умані для місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території цих громад, розпочинається нова ініціатива Міністерства соціальної політики – послуга з формування життєстійкості


– Тут є ліфт на другий поверх, якщо людина маломобільна. Місце неподалік центру. В принципі усе для проживання є. І бойлери для теплої води, і мікрохвильовки, холодильники. Поряд блок, де роблять ремонт, там теж проживатимуть люди, – показує Марина Анатоліївна.

Уманська міська громада утворена 2020 року зі складу Уманської міської та Полянецької сільської рад. Громада фактично міська, а село розташоване не так і далеко, від центру міста до нього всього 7 кілометрів.

Понад 14 тисяч переселенців на 83 тисячі населення громади

Ми зустрічаємося з Наталією Сиротюк -  секретарем виконавчого комітету Уманської міськради, яка є куратором соціальної сфери.

– Під час повномасштабного вторгнення через наше місто проїхало близько 128 тисяч переселенців. Це люди, що спинялися на добу, дві та більше. З початку війни у нас відразу ж розгорнули гуманітарний штаб на базі другого ліцею. Ми почали співпрацювати з молодіжними організаціями, з волонтерськими і міжнародними центрами. Кожен переселенець мав можливість отримати соціальну та психологічну допомогу, продукти, гаряче харчування, засоби гігієни, одяг, взуття. Такий штаб діяв майже півроку. В Уманській міській територіальній громаді було організовано більше 8 тис. місць для тимчасового перебування вимушених переселенців у соціальних закладах, закладах вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти, спортивних залах, готелях, у приватних будинках та квартирах мешканців міста. Найбільша добова кількість поселених для ночівлі становила від 10,0 до 12,0 тис. осіб, – пригадує Наталія Сиротюк.

Нині в Уманській громаді лишилося 14,2 тисячі переселенців (при цьому в Умані близько 83 тисяч населення), з них 5236 – це особи працездатного віку.

В Уманській міській територіальній громаді діють 70 загальноміських програм, ухвалено Програму інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Уманській міській територіальні громаді на 2023-2025 роки.

Всі міські програми розраховані як на місцеве населення, так і на внутрішньо переміщених осіб. В управлінні праці створено відділ з роботи з ВПО. Є хаби, створені громадські організації щодо допомоги ВПО.

Відповідно до розпорядження Черкаської обласної військової адміністрації до Переліку місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб в області увійшли 7 закладів управління праці та соціального захисту населення Уманської міськради. Протягом 2023 року проживало у закладах соціального захисту населення 465 ВПО.

Колись центр переливання крові, а нині облаштовані кімнати для переселенців та інших громадян


На сьогодні в 7 закладах міста створено 412 місць для тимчасового (транзитного) розміщення внутрішньо переміщених осіб, з них 325 зайняті в закладах соціального захисту, вільно 87 місць для транзитного перебування.

– В рамках укладеного Меморандуму з Авдіївською міською військовою адміністрацією та з БФ «Восток-СОС» проходить евакуація одиноких людей пенсійного віку до Уманської міської територіальної громади, які проживають в Будинку ветеранів. До нас привозять осіб з інвалідністю, літніх людей, немічних. А перед цим проробили велику роботу, підготували місця. Ми мали, звісно, у громаді будинки ветеранів, престарілих, де проживало до ста уманчан. Але тепер побачили, що треба розширювати сферу послуг. Наразі у відділеннях стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Будинку ветеранів мешкає 320 осіб, з них 285 ВПО. Це все було зроблено за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, – зазначає Наталія Сиротюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Уманська громада передала гуманітарну допомогу для Авдіївської лікарні

– Приймаючи переселенців, слід думати і про їх адаптацію до нових місць проживання. Одне з основних питань – інтеграція через працевлаштування. ВПО отримують допомогу у пошуку роботи через спеціальні програми, консультації та навчання від територіальних громад та служби зайнятості. Ще одним важливим кроком на шляху інтеграції є громадське життя. Громади області заохочують ВПО до активної участі в ньому через різноманітні заходи та програми, спрямовані на їхню соціальну адаптацію, – каже керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області Сергій Слинько.

До речі, З січня 2024 року в Умані для місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території цих громад, розпочинається нова ініціатива Міністерства соціальної політики – послуга з формування життєстійкості. Деталі тут.

Безпека

Вранці 28 квітня 2023 року російська ракета влучила в Умані в житловий будинок. У будинку жили мирні мешканці, дехто з постраждалих – переселенці.

Вибуховою хвилею навіть повибивало вікна і балкони іншим будинкам, які стоять віддалік від місця потрапляння. Загинуло 23 особи, серед них 6 дітей.

– Людям, які вижили, але втратили житло, ми запропонували соціальні готелі. Дехто пішов в інше власне житло. Є родини, що орендують квартири. Всі ці сім’ї отримали допомогу від міського і обласного бюджету, від гуманітарних і правових організацій. Є у нас і  багато міст-побратимів за кордоном, від яких отримали чимало гуманітарної та благодійної допомоги, – каже Наталія Сиротюк.

На сьогодні 7 мільйонів було перераховано громадою до обласного бюджету в фонд, який акумулює кошти на відбудову зруйнованого під’їзду.

Заступник очільника області Антон Царюк зустрівся із підрядником, який працює над реконструкцією зруйнованого російською ракетою будинку в Умані. Забудовник відзвітував про вже проведені роботи й окреслив найближчі плани з відбудови.

Роботи з відновлення цього об’єкта переходять в активну фазу. Проводять їх в обох під’їздах. Зокрема, ремонтники працюють над демонтажем комунікацій для заміни, залили фундамент під зруйнованою частиною будинку, готуються до монтажу вікон. Також підрядник уже замовив плити. Їх виготовляють за індивідуальними параметрами.

images – Цей проект складний до виконання, адже необхідно враховувати чимало факторів: від будівельно-проектних до особистісних, оскільки йдеться про відновлення житла, – відзначив заступник голови ОДА Антон Царюк. – Минулого тижня ми мали ґрунтовну зустріч із мешканцями будинку. Зауваження, які отримали, врахували та беремо в роботу. Зокрема і щодо підрядника.

Проте щодо процесу відбудови будинку – тривають досі обговорення.

– Дітей не було в будинку, коли ракета влучила. Поїхали в Київ, а молодша донька забрала внучку і евакуювалася до Ірландії. Ми ж не так давно і отримали квартиру. Спершу я працювала вихователькою, потім на рембазі, потім отримали квартиру, а ракета цю квартиру знищила, – каже Галина Чаркіна. – Слава Богу, живі, чоловіку здалося, що землетрус, а виявилося -  ракета. Ми деякий час після цього удару жили в хасидському готелі, потім переїхали в одне з місць компактного проживання громадян, що надала міськрада. Сьогодні у міськраді нарада щодо відбудови нашої багатоповерхівки. Туди чоловік пішов, я не можу, бо лікуюся досі після вибуху.

В Умані сьогодні облаштовують укриття. Ними забезпечені всі школи та садочки, які працюють. Також облаштовано укриття в медичних закладах та в багатоквартирних будинках. Роботи тривають. У центральній частині міста знаходиться міськрада, яка також має обладнане торік бомбосховище, яким в разі повітряної тривоги можуть користуватися містяни.

409486523_7659954290683273_3470561759853130993_n

Перебуваємо в одному з укриттів. Воно розташоване у освітньому закладі. Тут під землею є навіть спортзал.

Директор Уманської гімназії №11 Володимир Сокирський каже, що два роки заклад повноцінно проводить заняття.

– У нас багато учнів, тому вирішили навчатися в дві зміни, щоб розвантажити перехід учнів з класних кімнат до сховища. Тобто щоб учні швидше переходили і не створювали затримок, хоча укриття могло би прийняти і всіх, – роз’яснює директор.

Працевлаштування і бюджет

Серед тих, хто приїхав в Уманську громаду, є люди різних професій.

– Вони працевлаштовуються, проте після деокупації повертаються додому. Тож знову з’являються вакансії. Наприклад, зараз в лікарні  бракує невропатологів. Працюють переселенці і в міськраді, наприклад, архітектор з Херсона. Є також фахівці з числа переселенців в управлінні праці, у школах  працевлаштовано 5 вчителів переселенців, - каже заступниця мера Світлана Волошенюк. – Очікуємо на лікаря-анестезіолога. Вона саме переїздить з родиною з дітьми до Умані зі сходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Умань працює над залученням корейських інвестицій, освіти та розвитком експортно-імпортної сфери

Згідно з даними Уманської філії Черкаського обласного центру зайнятості найпростіших вакансій на сьогодні 24,4 %, для працівників сфери торгівлі – 26,5%, кваліфікованих робітників – 20,3 %, є потреба в працівниках сільського господарства.

Серед вакансій з високим рівнем оплати праці – це лікарі-наркологи (20 тисяч) начальники дільниць (більше 21 тисячі), трактористи (15 тисяч), водії (16,5 тисяч).

Обсяг доходів бюджету громади на 2024 рік заплановано в сумі 954,0 млн грн. У 2024 році близько 220,0 млн грн. податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу («військовий» ПДФО) вилучено до держбюджету.

Без назви – На чому доводиться економити? – запитуємо у міської голови Ірини Плетньової.

– Насамперед зменшуємо видатки на придбання необхідного обладнання і капітальні ремонти наших закладів освіти, охорони здоров’я, культури та спорту, капітальний ремонт доріг. Також немає можливості завершити соціальні будівництва і ремонти, розпочаті у попередні роки. Крім того, зменшується фінансова підтримка нашим комунальним підприємствам (Уманьводоканал, Уманьтеплокомуненерго, РЕУ-3), скорочуються витрати на поточне утримання доріг, благоустрій міста, затверджені раніше місцеві програми -  наприклад, фінансової підтримки для ОСББ, кооперативів, ремонту житлового фонду, придбання службового та соціального житла, молодіжне кредитування та і багато інших, - каже мер Умані у коментарі виданню.

Назарій Вівчарик, Юлія Капуш

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

В Уманській тергромаді відкрили меморіальний комплекс «Герої України славою повиті»

Про те, як живуть громади Черкащини у час війни і з якими викликами зіштовхуються, показуємо у серії матеріалів проекту «Дія громад». Нині готується матеріал про Степанківську громаду.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100