реклама

реклама

Васютинці - село Золотоніського (раніше - Чорнобаївського) району Черкаської області, відоме з кінця 16 століття. У роки будівництва Кременчуцької ГЕС і водосховища потрапило у зону затоплення. 1959 року було переселене вище, на нинішнє місце. А родзинкою села є Васютинський дендрологічний парк, офіційно закладений 1977 року.

Фото Прочерку

Фото Прочерку



Дендропарк створений у результаті копіткої роботи місцевого жителя, колишнього вчителя біології Івана Сиволапа (1912-2011). Саджанці для створення парку Іван Пилипович збирав у багатьох установах України, Узбекистану та Далекого Сходу.

З 1982 року парк занесений до заповідних об'єктів області.

Виявляється, крім відомого на всю Україну дендропарку "Софіївка", в нашій області є ще один прекрасний пам'ятник садово-паркового мистецтва.

Парк невеликий, але рослин у ньому можливо навіть більше, ніж у знаменитій "Софіївці". Сьогодні тут можна знайти сотні видів трав'янистих рослин і понад 300 видів дерев і чагарників.

Фото: Mandrivnic Cherkasy

Фото: Mandrivnic Cherkasy


Парк існує завдяки родині Душейків, які, як меценати, сьогодні повністю опікуються ним. Нещодавно парк навіть збільшив площу за рахунок прилеглої території.

І сьогодні тут є як стара частина, так і нова, якій всього 4 роки. Тут у будь-яку пору року є що побачити, бо тут є і хвойні, і листяні породи рослин. Відповідно, взимку парк не стоїть голий, а деякі хвойні рослини взагалі унікальні як для нашого краю.

Фото: Mandrivnic Cherkasy

Фото: Mandrivnic Cherkasy


Серед рослин, занесених до Червоної книги України, тут росте тис ягідний, ліщина деревоподібна, кизильник блискучий, мікробіота тощо. Родзинкою парку є фігурні живоплоти із самшиту вічнозеленого. Їх загальна протяжність близько 2000 метрів...


реклама

Коментарі  

 
-1 #3 Інна 06.07.2023 13:16
Васютинський дендропарк це неповторне місце де можна відпочити душею, насолодитися красою і дізнатися багато корисного й цікавого.Дякуючи фінасовій підтримці родини Душейків парк "живе" і процвітає
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Гриша 02.07.2023 20:42
Дуже красиво
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 іван 02.07.2023 16:33
гарний парк
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100