Мала я багато років поспіль одну заповітну мрію, та все ніяк не випадало нагоди втілити її в життя: то обставини не складалися належним чином, то діти були маленькі, то коштів недосить чи потрібні на більш нагальні потреби. А цього року вирішила: якщо не тепер, то коли?

зображення_viber_2023-07-11_19-31-39-371

Так, я приїхала до МОГО озера, найглибшого в Україні, перлини Шацьких озер, що збагачена гліцерином та іонами срібла, - до озера Світязь.

зображення_viber_2023-07-09_20-47-38-837

Мені випало не так багато часу, щоб насолодитися його неповторною красою, пірнути у неглибокі (від берега мілко доволі довго, тому ідеально для дітей і таких плавчинь, як я) води, поніжитися під лагідним волинським сонцем на тепленькому пісочку. Тому, незважаючи на погоду (а часом дощило і було вітряно) кожен мій світанок та захід сонця - біля озера (добре, що звикла підійматися вдосвіта).

Але про все - по черзі.

Тож, насамперед - дорога. Подолала відстань у понад 700 км.  Вона в мене розтяглась на цілу добу і 4 пересадки. Доба туди/доба назад. Але ж недаремно живу за принципом: просто треба дуже  хотіти. Звісно, якщо є можливість, автомобілем зручніше, та й родину чи друзів можна прихопити з собою.

Подорожувати краще не під вихідні, бо в цей час автомобільна черга на під'їзді простягається на 10 км, та й на пляжу яблуку ніде впасти.

Про поселення теж варто подбати заздалегідь, щоб приїхати зі спокійним серцем і знати напевно, що буде дах над головою та нормальні умови перебування. З нашими технологіями - це не проблема. Щодо харчування, можна готувати на місці, можна харчуватися у кафе, ресторані (ціни доступні, тому суп/борщ раз на день - то дуже добре), а можна жити на пончиках/трубочках/біляшах/пиріжках (таке враження, що усі жителі села Світязь активно включені до цього процесу, їх пропонують від малого до великого з інтервалом кожні 15 хвилин) але я б не ризикнула обрати такий спосіб харчування!

зображення_viber_2023-07-11_07-53-13-791

Із цікавинок -  екскурсії Шацькими озерами: пішохідні, на байдарках, велосипедом, на човнах, на позашляховику та риболовля.

Це задоволення обійдеться в 400/600 грн., година прогулянки  на катамарані - 250. Для дітей є чимало різних розваг, тому треба бути готовими викласти кругленьку суму, адже вони неодмінно проситимуть - усе й одразу.

До речі, з приводу магазинів. Ціни безпосередньо біля озера та за 2 кілометри від нього ду/же відрізняються: приблизно вдвічі, тому на цьому можна заощадити.

зображення_viber_2023-07-11_07-46-33-744

А ще треба бути готовим до  говору волинянок: діалектизми плюс специфічне інтонування, тембр та темп мовлення - те, до чого доведеться звикнути. Я спочатку думала, що вони крикливі, але то просто така манера спілкування.

Якщо чесно, зі своєю літературною мовою, як і несхожою на них зовнішністю, почувалася по-особливому. І ця інакшість зовсім не напружувала, навпаки, навіть радувала.

зображення_viber_2023-07-10_06-58-54-099

Це більше про спостереження та досвід. А тепер - декілька штрихів про саме озеро.

Розповідають, що колись воду зі Світязя возили в Польщу, щоб багаті польки могли приймати косметичні ванни.

зображення_viber_2023-07-10_13-19-57-388

У озера є власна досить містична легенда. Старі люди подейкують, що на місці озера колись було велике місто. Одного разу на місто напало невідоме військо. Налякані мешканці кинулись за радою до князівської доньки, а та, за переказами, звела руки до неба і проказала такі слова: “Як оминути люту кару! Нас убережи від неї, Громовицею вразь з превисокої хмари, чи сховай під землею!” Кажуть, по тих словах, розступилася земля, а там, де було місто, розлилось велике озеро. Вороги всі по тому померли від страшної недуги.

зображення_viber_2023-07-11_19-31-33-658

Вода в озері прозора, а дно встелене м'яким піском. У вітряну погоду тут здіймаються півметрові хвилі.

Географічно тут  дуже близько до кордону з Білоруссю, але все відносно спокійно. А, враховуючи те, що наші моря сьогодні недоступні, то Світязь - ідеальний варіант для відпочинку.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100