реклама

реклама

На Смілянщині у селі Тернівка школярі та місцеві жителі висадили 260 дерев. 

На березі річки Гнилий Ташлик в Тернівці. Суспільне Черкаси/Тетяна Зозуля


Це зробили для того, щоб облаштувати місце для відпочинку у громаді, яке планують назвати "Панські тераси". Там протягом двох місяців розчищали територію від чагарників, кущів, прибирали сміття та висаджували квіти, розповів Суспільному голова Тернівської територіальної громади Юрій Кривда.

Про таке місце відпочинку мріяли давно, зазначила учениця 9 класу Каріна Шалигіна:

"Ми до цього приходили та прибирали. У нас тут дуже гарні місця. Ми посадили дерева і тепер тут будуть і дуби, і берези, і ясені".

Учень 10 класу Іван Хоменко результатом задоволений, хоч і роботи ще багато.

"Ми брали воду та підливали під дерева. Потім закопували та притоптували. Вже багато посадили. Потрібно прибирати, бо тут красива місцевість", — розповів десятикласник.

Місцеві жителі висаджують дерева. Суспільне Черкаси/Тетяна Зозуля


За словами вчительки географії Тетяна Ліщенко, школярів розділили на дві команди та роздали пляшки, в яких вони залишили своє побажання, а через рік мають дістати й прочитати, чи здійснилось:

"Свого часу, коли я була девʼятикласницею, то ми теж робили "капсулу часу". Адже це цікаво як і для дітей, так і для дорослих. Я думаю, що буде що згадати".

За історичними відомостями, як розповіла місцева жителька Тетяна Вовк, 400 років тому на скелястих берегах були панські маєтки, тому місце матиме назву "Панські тераси".

"Мені дуже приємно, що ми відроджуємо історію. У нас тут гарна локація, щоб відпочити від душі. Ще з осені почали думати як облаштувати таке місце. І уже з весни усі почали долучатися, навіть не з нашого села. Наприклад, люди поштою квіти надсилали, щоб посадили їх на терасах", — поділилася Тетяна Вовк.

Громада спільними зусиллями облаштовує місце для відпочинку. Суспільне Черкаси/Тетяна Зозуля


Ідея виникла рік тому, а реалізувати її допомагають нині всією областю, розповіла начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту громади Анна Танцюра:

"Написали звернення до всіх жителів, щоб долучалися. Хто чим зміг — допоміг. Прекрасно, що чимало людей відгукнулося, адже хотілося б відновити історію. Було б чудово мати місце для відпочинку, для проведення свят, змагань. Тут ми посадили багато різних квітів: ромашок, півоній тощо. Також зʼявилася горіхова алея".

Голова Тернівської тергромади Юрій Кривда розповів про історію обраного місця:

"Раніше тут, на околицях, жили заможні пани у своїх маєтках. І коли вони відпочивали, то мали гарні краєвиди, наприклад, на річку Гнилий Ташлик. Тому зʼявилася історична назва — "Панські тераси". На терасах росло чимало різних квітів, особливо багато було білих троянд. Минув час, усе змінилося, проте памʼять про гарні місця залишилася".

Громада спільними зусиллями облаштовує місце для відпочинку. Суспільне Черкаси/Тетяна Зозуля


Посадковий матеріал для облаштування надала громадська організація «Чужих бід не буває». Її директор Іван Полудень розповів як виникла ідея долучитися до такої ініціативи:

"Звернувся голова громади, що потрібно висадити дерева. Тому ми придбали посадковий матеріал, близько 260 дерев та допомогли з висадкою. Також організували ігри для дітей".

За словами Івана Полудня, таке місце робили для молоді, щоб вони і відпочивали, і долучалися до таких ініціатив.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100