реклама

реклама

Восьмий щорічний фестиваль Тараса Шевченка пройшов у селі Моринці на Черкащині 26 та 27 серпня. Гаслом події стали слова «Шевченко чинить опір!», ключову цитату Ше.Fest-2023 обрали з рядків Кобзаря: «Свою Україну любіть, Любіть її… во врем’я люте…».

IMG_20230827_225006

Цьогоріч фестиваль уперше відбувається під час повномасштабного вторгнення. І це нові виклики.

- Довелося зіштовхнутися з новими проблемами: це укриття, які ми обладнали. Ми маємо припиняти програму і спускатися в укриття, а ще є комендантська година, і це на фоні довезення артистів, поселення у намети, - про це розповіла засновниця фестивалю Юлія Капшученко-Шумейко.

За словами засновниці, цього разу вони планують зібрати кошти на щось цінне для ЗСУ. За донати планують придбати, зокрема, дрони-камікадзе для потреб співорганізатора Ше.Fest Ігоря Двигала, який зараз захищає країну. Також додала, що захисникам із Моринської громади потрібні тепловізори.

– Відрізняється й програма фестивалю, його композиція, оскільки ми зробили затишний локальний фестиваль. Скасували велику музичну сцену, а маленьку, напівакустичну, перенесли з великого футбольного поля на алею, де місця набагато менше. Ще цього року виникла ідея зробити фестиваль аскетичним, за 0 гривень. Завдяки спільним зусиллям, нам надали безкоштовну сцену, абсолютно волонтерські виступи, навіть надали екопосуд, щоб ми могли прохарчувати волонтерів, – сказала Юлія Капшученко-Шумейко.

IMG_20230827_185621

Казкар, письменник Сашко Лірник також виступив цьогоріч на Ше.Fest. Він розповів, що відвідує кожен фестиваль, бо це таке місце, де збирається українська культурна еліта і сюди приїжджаєш поспілкуватися «на рівних».

– Для мене цей фестиваль – експериментальний. Я завжди пробую тут нові казки, п'єси… Якщо зайде, значить правильне і класне. Ще є можливість побути зі своїм народом, «насититися» цим духом, особливо під час війни. Важливо відчути, що ти не відірвався від свого народу. Сьогодні тут «пробуються» твори на тему війни, культури. Головне, що реакція людей дає змогу надихнутися, отримати заряд, а згодом написати на новий рік щось нове. На час війни ми не можемо стушуватися, заткатися, розплакатися, здохнути, навпаки – маємо розквітати, – запевнив Сашко Лірник.

Організатори повідомили, що вже традиційною стравою Ше.Fest став борщ із карасями – улюблена страва Тараса Шевченка.

Цьогоріч шеф-кухар – Ігор Двигало, військовий ЗСУ. Він приїхав на кілька днів з «нуля», щоб зварити для учасників борщ. Страву розливали біля фольк-сцени, скуштувати її можна було за донат.

На заході виступив військовий оркестр 40-ї Окремої артилерійської бригади імені Великого князя Вітовта «Art military Band». Диригент оркестру майор Володимир Кісюк сказав:

– Наше завдання було: подарувати людям позитивні емоції, радість, показати людям, що народ та армія – єдині, а в єдності – сила. У часи війни потрібен кожен. На Ше.Fest сподобалася атмосфера, тут панує шевченківський дух – це люди, які об'єднані творчістю великого Кобзаря.

49B982D1-C7EE-4DA1-992E-7F20E1F52A0A

Приїхав на фестиваль гурт Kozak System. Лідер гурту Іван Леньо розповів, що у 2015 році ми програли інформаційну війну.

– Сьогодні 98% готові забити цвях у труну російської імперії, такого не було ніколи, протягом 350 років цієї війни. Цей момент ми не можемо втратити. Ми сьогодні в Моринцях, на батьківщині Тараса Григоровича. Я впевнений, що Тарас Григорович зараз дивиться на нас із небес, каже: «Українці, дорогі, дотисніть, не проморгайте». Воює не тільки Зеленський, не тільки Залужний, сьогодні воює кожен із вас. Не вмієш стріляти – плети сітки, не можеш плести сітки – розвантажуй гуманітарну допомогу. Сьогодні роботи – безкінечний край, і повинна бути єдність, – підсумував Іван Леньо.

27 серпня, на другий день фесту, відбувся виступ черкаського музичного гурту SHUFFLE. Учасник гурту, вокаліст Роман Чуприна розповів про новий формат, у якому на фестивалі був представлений твір Тараса Шевченка «Тарасова ніч». Слова поеми поклали на музику, а автором цієї ідеї став гітарист гурту Сергій.

–  Ми ніколи не робили нічого подібного в такому театральному форматі. Підготували номер спеціально для Ше.Fest, вчили його два тижні, – поділився Роман Чуприна.

Продекламувати свої вірші охочі мали змогу під час поетичного батлу, щоб визначити «найкращого Ше.Поета фестивалю». Фіналістами стали двоє військових, перемогу виборов поет Рубік.

20230827121221

Своїми враженнями від фестивалю поділилася глядачка з міста Богуслав, Київської області Оксана Адрющенкова:

– Я приїхала на два дні, завжди намагаюся так приїжджати. На Ше.Fest не вперше, напевно лише двічі пропустила його. Тут неординарно висвітлюють Шевченка, по-сучасному, завдяки цьому можуть достукатися як до більш свідомого, так і молодшого покоління. Завжди, коли їду сюди, найбільше цікавить просвітницька галявина. На ній можна почути щось нове для себе, паралельно розвиватися, отримати інформацію, яка виховує українців.

Як повідомляють організатори, Ше.Fest створений під час війни у 2014 році, бо саме Шевченко – іскра, якої запалав вогонь визвольних змагань.


Юлія Капуш

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100