реклама

реклама

1-3 грудня ГО «Поклик Яру» вже п’ятий рік поспіль проводив традиційний Зимовий похід Холодним Яром на честь Юрія Горліс-Горського – автора роману “Холодний Яр”.

403603328_315892041409752_6298822773427867267_n

Учасники з усієї України пройшли десятки кілометрів, розширивши свою зону комфорту та збагативши знання історією славетного краю Черкащини. Шлях складався з таких точок: Медведівка, старий млин, Семидубова гора, Головківка з краєвидами на Атаманський парк, місце останнього бою Василя Чучупаки, древній Мотрин монастир, Суботів та Іллінська церква.

Цілі походу: висвітлення персони Горліс-Горського та популяризація Холодного Яру не тільки, як місцевості з унікальним історичним спадком, а й зону особливої краси будь-якої пори року. Також в поході учасники мали можливість випробувати свої фізичні та моральні якості, адже прогулянка зимовим Холодним Яром — ще те випробуванням на міцність.

Про період боротьби повстанців Холодного Яру ми навряд чи дізналися б багато, якби не Юрій Горліс-Горський. Людина-воїн, чиї твори надихають не одне покоління борців за незалежність, а роман "Холодний Яр" став настільною Біблією для українців. Його життя – взірець суцільної боротьби в рядах Армії УНР, повстанців Холодного Яру, розвідника німецького Абверу. Його образ є прикладом, на який варто рівнятися.

403403518_346896591287884_2091969105317934938_n

Грудень 1919 поклав початок відомому Зимовому походу Армії УНР. За 5 місяців бійці пройшли 2500 км, провівши близько 50-ти успішних боїв з московськими окупантами. У цьому поході брав участь і Юрій Горліс-Горський, який лишився в Холодному Яру, щоб підлікуватись. Його вразила висока національна свідомість тутешніх селян, вміння захищати себе, традиція вітання "Слава Україні". У Холодному Яру він знайшов "клаптик української землі, який потрібно було відстояти або померти".

Зі слів організаторів:

«Існує проблема, що холодноярських героїв не визнають на державному рівні і тематика Холодноярського повстання слабо поширена в українському соціумі. Роки радянської пропаганди дали певні плоди в цьому плані, адже існує міф, що повстанці на цих теренах були звичайними анархістами і бандитами, але це не так. Холодноярська Організація мала свої програмні документи, в яких було зазначено, що їхня військова діяльність цілком підвладна законам УНР, яка на той час вела боротьбу проти більшовиків.

Варто зазначити, що з початком повномасштабної війни український соціум змінюється, відбувається повернення до джерел нашої культури та історії. Дуже надіємось, що в майбутньому герої Холодного Яру, і в тому ж числі сам Горліс-Горський, перестануть бути табуйованою темою в українському суспільстві і будуть визнані державою. Організація «Поклик Яру» прагне цього, підтвердженням чого є одна з цілей нашого Зимового походу – сприяти поширенню слави про забутих, але важливих героїв української історії, як Юрій Горліс-Горський

Холодний Яр не змінився. Він так само перевіряє кожного, хто ступить на його територію. 90 козаків та козачок пройшли випробування. І стали на щабель вище своєї зони комфорту

Дякуємо нашим захисникам за змогу проводити заходи і нести дух звитяги героїв української історії. Працюємо й далі для розвитку нашої Держави.

Захід проведено за підтримки міністерства молоді та спорту України»

393161940_893303539089024_1154755104365015570_n

ГО «Поклик Яру» займається культурно-освітніми та виховними заходами. Задекларована мета – виховання відповідальної молоді на засадах Побратимства, Дисципліни та Патріотизму. Одна з цілей організації – популяризація історичного регіону Холодного Яру, але в плани команди входить розширювати свою діяльність в інших регіонах України. «Поклик Яру» - аполітична і неприбуткова організація, яка більшість своєї діяльності присвячує роботі з молоддю.

Організація має власні соціальні мережі, де висвітлює власну діяльність і веде спілкування з підписниками.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #1 Вася 07.12.2023 00:12
Молодці, і я б пішов, якби знав раніше! Це гарна ініціатива
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100