реклама

реклама

Артур Новіков – воїн-доброволець із Краматорська. У черкаському обласному музеї відкрилася його виставка «Рідні барви 4.5.0.», завдяки матері митця Наталії Корецькій. 62 роботи сина вона привезла в Черкаси, тут мешкає зараз через війну.

IMG_20231219_162108

Архітектура мирних міст, пейзажі, довоєнна Донеччина, військові будні та портрети полеглих у бою побратимів: спогади, які відбилися на полотнах.

– Я всім вам бажаю від щирого серця, щоб ви любили своє місто, цінували Черкаси, себе, й усе навколо. Щоб був час бачити красу в усьому, що вас оточує, – звернулася до присутніх на виставці Наталія Корецька.

IMG_20231219_161723

Мати Артура Новікова розповіла, що всі його представлені живописні роботи написані до 2022 року. Під час війни син почав розмальовувати стіни та прапори:

– Хлопці мають змогу відпочити. Виспався... але треба переключитися з військових дій на якусь буденність, щоб відчувати себе людиною. У всіх по-різному. Хтось пише вірші, нариси, Артур малював. Ми не можемо перевезти ті роботи сюди, бо вони намальовані на стінах. Спочатку просто прикрашали житло, в якому вони знаходилися, створювали затишок, щоб було трішки патріотично та яскраво. Побратими познаходили йому фарби, яким по 40-50 років, але вони живі, бо то масло. Їм багато допомагають волонтери, захисники взамін дарують прапори. Наші вирішили виділитися, Артур почав малювати на прапорах козаків. Козаки роз'їхалися по всьому світу, до тих, хто нас підтримує.

IMG_20231219_162339

Заступниця директора художнього музею Світлана Савісько пояснила значення 4.5.0. у назві виставки. Це цифровий код у військових, розшифровується як «Все спокійно».

– Дійсно, завдяки нашим воїнам, які сьогодні в ЗСУ, ми можемо спокійно жити й працювати! – наголосила Світлана Савісько.

На заході був присутній аквареліст-переселенець Віктор Зелік. З початком війни він переїхав до Черкас зі Слов'янська на Донеччини.

IMG_20231219_162448

– Артур знаходить шматочок часу, щоб щось зробити. У дискомфорті, це не вдома полежати на дивані, потім повернутися в майстерню. Там постійно обстріли – це вже подвиг, чим він займається. Цікаво, що в картин абсолютно різна тематика: є й натюрморти, й пейзажі, – розповів із захопленням Віктор Зелік.

IMG_20231219_161341

Виставка робіт Артура Новікова доступна для перегляду в художньому музеї до 19 січня 2024 року. У такому вигляді проект існує рік.

Юлія Капуш

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100