реклама

реклама

Роботи митців області зібрали в Галереї народного мистецтва у Черкасах. Виставка присвячена 30-тій річниці від дня створення Черкаського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

IMG_20240111_142123

Черкаський осередок налічує 42 особи, 11 з яких – заслужені майстри України.

Про це розповіла присутнім під час виставки голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольга Мартинова.

– Ми представили в галереї витвори більше двадцяти членів спілки, та намагалися показати по 1-2 роботи від кожного, щоб охопити всю Черкащину, – сказала Ольга Мартинова.

IMG_20240111_143654

За словами голови осередку, зараз на Черкащині є види ремесл, які активно розвиваються, є й ті, що хочеться відновити:

– Для мене важливі питання «що ми втрачаємо» та «що ми можемо повернути». Сьогодні майстри отримали в подарунок книги Ганжі «Килимарство»: у нас пропало ткацтво й килимарство. Раніше я хотіла також відновити черкаський вінок, на щастя, наші майстри в Чигирині, Каневі та Києві вже працюють над його створенням. У нас дуже потужно працює гончарство, особливо в Чигирині. Будь-який вид мистецтва, зокрема ткацтво й килимарство, потребує фінансування. Хочеться відновити соломоплетіння, лозоплетіння. Є проблеми, але за сприяння держави, області, міста ми можемо їх вирішити. Це буде пізніше, бо зараз існують нагальніші питання.

Ольга Мартинова згадала своє дитинство, і наголосила, що в ті часи на обжинках нажинали «дідух», ставили в оселі до Святвечора, згодом, навесні, його молотили разом з іншим зерном, і засівали поле. Зараз «дідух» – це витвір мистецтва, який роблять за певними технологіями: рахуються колоски, сплетені в пучок, пучків також повинна бути певна кількість.

IMG_20240111_140742

Про своє захоплення розповіла черкаська вишивальниця Наталія Крамна-Таран:

– Мало-кому відомо, що на території України колись налічувалося більше 200 технік вишивок, їх люди опановують під час моїх майстер-класів. У вишивці Черкащини існує різниця між правобережжям та лівобережжям. Ще є Східне Поділля, частинка, схожа на Вінниччину – там популярною була техніка «низинка».

Начальниця управління культури Черкаської міської ради Валентина Шепецька побажала представникам осередку продовжувати піднімати напрацювання, здобутки талановитих українців. Це своєрідна боротьба, яку ми ведемо в тилу.

IMG_20240111_200117

Подяки від Черкаського міського голови за їхню працю отримали Ольга Мартинова, майстриня, яка виготовляє ляльки-мотанки Олена Корнієнко, різьбяр Микола Старов.

IMG_20240111_141314

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100