реклама

реклама

На честь 210-річчя з дня народження Тараса Шевченка відбулося відкриття «Тарасової юрти» у Звенигородці Черкаської області. Її облаштували за підтримки Казахстану.

IMG_20240128_114409

За словами організаторів заходу, «Тарасова юрта» на малій батьківщині Кобзаря символізує дружній зв'язок українців та казахів. Протягом 10 років заслання в Казахстані він створив велику кількість віршів, повістей та картин, спілкувався з казахами, описував їх у поезіях, зображав на картинах, досліджував природу й культуру країни.

Голова міжпарламентської групи дружби з Казахстаном Сергій Нагорняк повідомив, що вони розпочали встановлюти юрти в період блекаутів, зараз усього їх 9 в Україні. Споруди слугували пунктами незламності, лише юрта на Черкащині виконуватиме роль культурного простору:

– На сьогодні юрти встановлені в Одесі, Харкові, Дніпрі, Миколаєві, Києві, Львові, Слов'янську.

IMG_20240128_114633

У Звенигородській юрті будуть облаштовані місця для дітей, де вони зможуть малювати, проводитимуться майстер-класи, будуть запрошувати освітян на уроки з історії.

Сергій Нагорняк зауважив, що через культуру до громадян Казахстану буде доноситить, що ми разом з ними, вони показують, що вони разом з нами. Казахи розуміють: якби Україна впала, то Казахстан міг би бути наступним.

IMG_20240128_111503

Етнічний казах, волонтер на заході Рустем розповів про призначення речей в «Тарасовій юрті»:

– У кожній юрті ми вішаємо прапори України та Казахстану, посеред них портрет Шевченка. Тут є постіль (корпе) – на ньому сплять, їдять. Корпе з верблюжого хутра, оскільки в автентичній юрті немає підлоги, замість неї вовна. Меблів у юрті небагато, але обов'язково потрібна скриня. Там зберігаються речі, їжа, щоб це все не з'їли миші.

Юрта – місце, де, після роботи, можна було переночувати й поїсти. Тарасову юрту можна назвати «святковою», житлові компактніші. Ще вони відрізняється кольором вовни: житлові створювали з сірої вовни, бо сірих вівць було більше, а біла означала достаток.

IMG_20240128_143550

На відкритті «Тарасової юрти» був присутній т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. Він сказав, що юрта – це не просто помешкання, елемент побуту казахів, а витвір мистецтва.

– Докладаймо максимум зусиль, щоб наші діти не відчували тривоги війни, щоб могли набути всіх необхідних знань, – закликав Ростислав Карандєєв.

На заході символічно звучали гімни України та Казахстану. Присутніх пригощали казахськими національними стравами.

Юрта в Звенигородці функціонуватиме щодня. Її можна буде відвідати у будні дні з 09:00 до 17:00 (зимовий період) та у вихідні з 10:00 до 16:00.


Юлія Капуш

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Octocat 31.01.2024 18:08
Сподіваюся, що «Тарасова юрта» стане не лише символом культурного обміну, але й простором, де молодь та дорослі зможуть вивчати історію, малювати та взаємодіяти, поглиблюючи розуміння та повагу до спільної спадщини. Велике дякуємо організаторам та всім, хто вніс свій вклад у цей прекрасний проект!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100