реклама

реклама

Міжнародна пересувна виставка «Чорнобиль: Люди – Місця – Солідарність – Майбутнє» стартувала сьогодні в Черкаському обласному краєзнавчому музеї. Її головна особливість – мультимедійність. Виставка оснащена спеціальними моніторами з тачскріном (це сенсорний екран, який реагує на дотик рукою), на яких транслюються уривки фільмів та новинні сюжети про Чорнобильську трагедію. Для зручності всі стенди також обладнані навушниками.

У формі книжечок викладені реальні історії ліквідаторів та переселенців

У формі книжечок викладені реальні історії ліквідаторів та переселенців


Одна з таких історій...

Одна з таких історій...


– Наша виставка призначена для молоді. Щоб якось привабити молодих людей, ми використали так багато мультимедіа. Завдяки цим технологіям кожен певною мірою може стати співучасником подій, – розповідає «Прочерку» референт міжнародного освітнього центру Дортмунда Любов Негатина.

Виставка поділяється на дві часини. Перша – інформаційна, а друга – виставка фотографій. На кожному стенді подана корисна інформація про трагедію, зокрема про кількість жертв, поширення радіації у Європі та в Україні, спогади ліквідаторів та шляхи вирішення «енергетичних» проблем у майбутньому.

Виставка побувала вже майже у всіх містах України та навіть за кордоном.

– Вона була представлена у 50 містах Німеччини, а ще в Австрії та Голландії. Далі плануємо її презентувати у Білорусі. Зараз дуже активно працюють поляки та англійці, дуже хочуть її провести у себе, – каже Любов Негатина.

Пропуск одного з ліквідаторів

Пропуск одного з ліквідаторів


Виставка стартувала 2011 року у Німеччині. Там отримала неабиякий ажіотаж. Щоправда для німців переклад інформаційного матеріалу був «м’якшим».

– Нам хотілося звернути увагу європейців на цю проблему, але не налякати тими фактами, які ми знаємо, – каже пані Негатина.

Українським відвідувачам виставки пощастило більше – для них зробили переклад «жорсткішим» –з конкретними цифрами та фактажем.


Над пошуком необхідних матеріалів науковці працювали 10 місяців, ще 2 пішло на технічну підготовку. Проте тепер виставка дуже «мобільна» – у Черкасах її склали за кілька годин.

На переконання Любові Іванівни, виставка допоможе молоді більше дізнатися про свою історію, адже сьогодні молодь недостатньо знає про Чорнобиль.

– Всі розуміють, що за молоддю майбутнє, – каже Любов Негатина. – Ми повинні шанувати ліквідаторів трагедії на ЧАЕС не менше, ніж Героїв Великої Вітчизняної війни. І молодь має розуміти, чому.

Аби привернути увагу молоді, організатори використали мультимедійні технології

Аби привернути увагу молоді, організатори використали мультимедійні технології


Натомість колектив черкаського музею завдячує організаторам виставки.

– Ми дуже пишаємося, що організатори виставки обрали наш музей для представлення експозиції. Свій вклад ми теж вносимо, адже обслуговувати її будуть працівники нашого музею, – зазначає заступник директора з науково-просвітницької та виставкової роботи Тетяна Кайдалова.

За її словами, неабияке бажання відвідати виставку вже виявили черкаські школи.

– У нас кожен день розписаний, по 3-4 школи! Ми зробимо все, щоб відвідувачі отримали максимум корисної та цікавої інформації. Запрошуємо усіх охочих! – каже Тетяна Іванівна.

Виставка діятиме до 22 квітня. Вхід – безкоштовний.

Багато інформації представлено у формі карт, діаграм та схем

Багато інформації представлено у формі карт, діаграм та схем


реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100