реклама

реклама

Чемпіонат України з дрег-рейсингу відбувся 1 червня в черкаському аеропорту. Попри дощ на І етап змагань з’їхалося понад 40 учасників з усієї України.


Дрег-рейсинг – це гонки, які є спринтерським заїздом на дистанцію 402 метри. Цьогорічний чемпіонат має всього п’ять етапів, які проходять у Черкасах, Конотопі, Вінниці, Тернополі та Запоріжжі. Для того, аби змагання було максимально точним та чесним, з Луганська привезли спеціальний прилад – телеметрію. За допомогою неї заміряли час затримки на світлофорі, час, за який автомобілі набирали швидкість та проїжджали 402 метри.

Фото з «Фейсбуку» Влада Московенка

Фото з «Фейсбуку» Влада Московенка


Востаннє такі змагання з дрег-рейсингу проводили у Черкасах ще в 2009 році. Підготовку та організацію першого етапу взяв на себе Автомобільний клуб «Черкаси».

– Дрег-рейсинг – то видовищний вид спорту, у якого, безумовно, є майбутнє. Сьогодні на чемпіонат з’їхалися учасники з усієї України: з Харкова, Дніпропетровська, Сум, Києва, Миколаєва, Луцька, Прилук. Це ще один доказ того, що спорт об’єднує, – каже голова Комітету дрег-рейсингу при Автомобільній федерації України Вадим Лисий.


Учасник Олексій Волін – пілот однієї з найпотужніших машин (до 1100 кінських сил). Приїхав з Санкт-Петербурга, однак на змаганнях представляє завжди лише Україну. Чоловік має освіту менеджера середньої ланки, автогонки стали його пристрастю після покупки власної машини та зміни в ній карбюратора. Після цього з’явилося прагнення удосконалювати її, робити дедалі потужнішою. Для Олексія це хобі, бо переконаний: на спорті великих коштів не заробиш. Він ділиться власною формулою успіху:

– Щоб виграти в такому чемпіонаті, необхідно мати надшвидку машину, а також залізні нерви, щоб витримати напруження.

Фото з «Фейсбуку» Влада Московенка

Фото з «Фейсбуку» Влада Московенка


Однак помітно, що він таки нервувався, і недаремно. Важкі темні хмари розпливлися по всьому небу, небо насупилося, чергова хвиля дощу накрила летовище. Для пілотів така погода – це катастрофа, оскільки результати заїздів можуть бути набагато гіршими.

Ще один учасник Сергій Білик із Києва теж вважає, що погода – то серйозна перешкода, оскільки слизька дорога робить їзду на потужному авто небезпечною для пілота та глядачів:

– За такої погоди вірогідність помилки залежить не стільки від пілота, скільки від покриття.

Один з організаторів заходу Андрій Яроменко стверджує:

– Звичайно, дощова погода змушує учасників нервуватися. Однак для цього спорту також важлива така конструкція машини, за якої вона могла б якомога швидше подолати дистанцію.

Фото з «Фейсбуку» Влада Московенка

Фото з «Фейсбуку» Влада Московенка


Окрасою шоу стало авто «Нива», яке була однією з найпотужніших на цих змаганнях. Ведучий розповідав цікавий випадок про цю машину. Історія полягала в тому, що один із водіїв був шокований з того, що його новеньку іномарку може обігнати таке авто, як «Нива». Правда, згодом таки з’ясувалося, що ця машина зовсім не проста і замінені деталі роблять її однією з найшвидших.

Організатори переймалися, що через дощ черкасці не прийдуть подивитися на змагання, однак ці побоювання не виправдалися, глядачів ставало дедалі більше. Під час наради між організаторами і пілотами все-таки було вирішено проводити змагання, тим більше дощ трохи припинився.


Щоб публіка під час технічних перерв не сумувала, її розважали дівчата із групи підтримки Черкаського баскетбольного клубу «Golden ladies». Яскраві танці та не менш яскраві костюми дівчат сподобалися аудиторії, більшість якої складали, безумовно, чоловіки. Також на глядачів чекали цікаві конкурси, а переможці мали можливість покататися на справжньому гоночному авто і разом із пілотами бути безпосередніми учасниками яскравого автошоу.

Спочатку учасники робили тренувальний заїзд, а згодом відбулася «кваліфікація». Робили три заїзди, з них обирали кращий результат. Змагалися у професійному та любительському класах, у кожному з яких було по три категорії: «повний», «передній» та «задній» приводи. Черкасцю Андрію Кіхтенку на жовтому «Корветі» таки вдалося дійти до фіналу та вибороти третє місце (категорія «задній привід»).


А от «золото» в усіх категоріях поїхало до інших міст. Серед професіоналів перші місця завоювали: у «передньому» приводі – Максим Краснокутський (м. Вольнянськ), у «задньому приводі» –  Юрій  Мельник на «BMW M5» із Миколаєва, у «повному приводі» – Костянтин Тупало із Дніпропетровська на «Мерседесі».

Незважаючи на дощ, публіка залишилася задоволеною змаганнями. Глядач Олег Проценко каже:

– Я не пошкодував, що витратив час і таки прийшов подивитися. Отримані емоції того варті. Знаю, що якби не дощ, все було б значно видовищніше. Радий, що змагання таки відбулися.

Олена Берсик прийшла на шоу разом зі своїм чоловіком, стверджує:

– Вважати такі заходи захопленням для чоловіків – то стереотип. Мені подобаються авто, я люблю швидкі поїздки, тому це змагання мені до смаку.

Наступний етап Чемпіонату з дрег-рейсингу можна буде побачити вже 27 червня у Конотопі.

  

 

 


Фото Наталії Заїки

Фото Наталії Заїки


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Фото з «Фейсбуку» Влада Московенка

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Валерий 03.06.2014 23:13
http://vk.com/album224699344_196022699
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1   03.06.2014 14:09
Опісля вимирювання часу затримки з допомогою складної телеметрії, привезеної з Луганська, вже вдома, багато жінок-глядачів знайшли підтверження цих даних звичайним тестом "дві полоски".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100