27 травня, у шостий день Х Міжнародного фестивалю «Сцена людства» в Черкасах, Львівський драматичний театр ім. Лесі Українки представив історію однієї пристрасті – рок-оперу «Herod» («Ірод»).


Дія відбувається у Єрусалимі дві тисячі років тому. На одній із прогулянок містом могутній цар Ірод зустрічає тендітну та щиру дівчину Маріамну, в яку закохується з першого погляду. Це кохання – шалений шторм, що руйнує все на своєму шляху. Особливо – людські долі.

Маріамна, піддавшись хвилинній пристрасті, відповіла Іроду взаємністю. Та з часом вона впевнилася у тому, що з жалю високе почуття не в змозі народитися. Доброта Маріамни не змогла подолати жорстокості Ірода, хоч тільки думка дівчини була важливою для царя.

Платонічна любов Маріамни до юнака Луки, який був поводирем сліпого провидця Агасфера, закінчилася раптово і трагічно: ревнивий Ірод наказав своєму кату Зосимі убити Луку. Зосима, як вірний пес, виконував усі забаганки та накази царя. Хитрий та жорстокий, він завжди передбачав всі потаємні бажання свого володаря. Але не цього разу. Вбивство Зосимою Маріамни, за двозначним наказом Ірода, стало його фатальною помилкою. Надмірна пильність найвірнішого слуги і смерть Маріамни довели Ірода до божевілля. В пориві нестримного відчаю Ірод б’ється в істеричному бажанні повернути Маріамну. Він вбиває зрадливого Зосиму та закінчує життя самогубством.

Смерть, за задумом режисера Олексія Коломійцева, який, до речі, грає Ірода в рок-опері, настає із падінням Стіни плачу. Такий фінал просто приголомшив черкаського глядача.


На запитання «Прочерку», чи не травмує пана Олексія така декорація, зізнається, що так:

– Трошки є. Коліна всі збиті.

Актори львівського театру – бездоганно виконують вокальні партії та усі танцювальні рухи під супровід відеоряду та гри світла і тіней.

– Зараз настають часи синтезованих акторів. Я не шукав окремо вокалістів, танцівників тощо. Мене часто запитують: «Де ви таких балетних дівчат понабирали?». Наші актори – синтезовані. І це – супер, тому що сьогодні актор повинен уміти все робити. Звичайно, він не повинен бути «многостаночником», бо все вміти, це – нічого не вміти. Але знаєте, як я їх заганяв! Це жах! Вони мене тихо ненавидять іноді. Як Ріхтер казав: «Я не граю день – це помічаю я. Я не граю два дні – це помічають друзі, а не граю три дні – це помічає публіка». В акторській професії так само. Через постійний тренінг ми тримаємо і будемо надалі тримати якість, – пояснює принципи своєї роботи під час обговорення після вистави Олексій Коломійцев.

– Є дуже великий плюс вистав, які ставить Олексій! – зізнається виконавиця ролі Зосими Оксана Цимбаліст. – Ти тримаєш себе завжди в такій шаленій формі. А для дівчат – це фізкультура щоденна!

Акторка переконує: із Олексієм Коломійцевим усі вистави готують у дуже швидкому темпі.

– «Ірода» ми поставили менше ніж за місяць – за три тижні склепали, – усміхається Оксана.

На думку режисера, такий темп роботи є дуже продуктивним.

– Ми працюємо не просто зранку до ночі, а 24 години на добу. Таке собі колесо. І це дає поштовх зробити квінтесенцію того, що хочеш. Якщо вистави робиш довше, можеш, наприклад, думку загубити. А тут все відразу, все, як на долоні, – каже пан Олексій.


На зауваження глядачів, що через гучну музику не могли розчути слів, режисер тільки жартує:

– У мене є ідея: для кожного глядача зробити окремо навушники. Хочеш – роби гучніше, хочеш – взагалі вимкни. А щодо слів, то це питання ми вирішимо. Саме зараз перекладаємо виставу англійською мовою, тоді питання щодо нерозуміння слів зніметься, і все буде добре. Це правда, я не жартую!

Разом із тим, додає, що театр – це не розвага.

– Ви приходите в театр розслабитись, відпочити?! Ні, шановні! Приходьте і працюйте! Працюйте так само, як ми! Працюйте, включайте тут, – показує на голову пан Олексій, – і любіть нас.


Із останнім, як свідчить досвід, у львів’ян справи складаються досить непогано. Додає популярності театру імені Лесі Українки, зокрема, і актор Дмитро Хвостенко, який грає Луку в рок-опері «Herod». Його вже українці встигли полюбити після шоу «Х-фактор-5».


– Дмитро – студент мого курсу в університеті Франка. У нього була вимога: або шоу, або навчання. Він обрав навчання в університеті. Усвідомив, що йому зараз важливіше це, база, – говорить Олексій Коломійцев. – У Дмитра буде майбутнє неабияке. Те, що він у нашому театрі, – додає нам бонусів. Ми його використовуємо, як рекламу для підписників у соцмережах «Вконтакті» чи «Фейсбуці». У нас ціла гальорка на нього подивитись ходить – дівчатка по 16-18 років. Цілий фан-клуб. Приходили на виставу «Ірод» у Львові вже тричі. Під час першої вистави кричали, як на «Х-факторі». На другій виставі вони вже були такі вишукані, а на третій стали вже такими театралами! Це – певний момент виховання. І це дуже добре.

Фото – Сергія Черкасова

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #2   28.05.2015 22:02
Так виявляється, насправді, саме в Черкасах, Ірод стіной накрився?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #1 А-320 28.05.2015 19:10
Спектакль -СУПЕР! Спасибо. :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100