Зробити історію міст і сіл України популярною – таке завдання поставили перед собою творці серії кіноетюдів «Таємниці мого міста», які є представниками культурно-просвітницької організації «SINERGICON-production».


– На нашу думку, всі проблеми українців різних часів – від того, що ми не звертаємо увагу на освіту і самоосвіту, – сказав продюсер, сценарист і режисер Андрій Раднюк під час учорашньої презентації всеукраїнського культурно-просвітницького соціального проекту «Таємниці мого міста», що пройшов у кінотеатрі «Мультіплекс» черкаського ТРК «Любава». – Ми, автори «Таємниць», намагаємося донести до людей значення культурної, духовної, соціальної спадщини, яка є в Україні й, зокрема, в кожному її регіоні.

Звісно, роботу, за яку має відповідати середня школа, творці кіножурналів, які йтимуть у кінотеатрах «Мультіплекс» перед початком фільмів, у повному обсязі не виконають. Але зробити свій внесок у те, щоб хтось із українців зацікавився історією свого краю, – це вже чимало.

– На визначні пам’ятки історії, культури, природи нашого краю творці проекту поглянули з зовсім несподіваного ракурсу, – розповіла учасниця черкаської складової проекту, заступник директора обласного краєзнавчого музею Валентина Нестеренко. – Дуже радує, що по консультації автори звернулися до фахівців університету, музеїв, заповідників, наукових установ Черкащини.

Під час презентації було представлено сім кіноетюдів, три з яких присвячені Черкащині: холодноярському дубу Максима Залізняка, «Дитячому альбомові» Петра Чайковського, написаному в Кам’янці, і «Саду божественних пісень» Григорія Сковороди, створеному в Ковраї, що на Золотоніщині. Наразі готують до показу четвертий кіноетюд, присвячений нашій області.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, присутній на презентації, запропонував авторському колективу зняти ще один епізод про Черкащину, який розповідав би саме про місто Черкаси (депутат міськради Микола Мирза тут же розвинув цю думку: епізод має бути про «перлину України» – Дахнівку). Автори проекту ідею про Черкаси сприйняли схвально. У свою чергу, Анатолій Васильович пообіцяв допомогти з фінансуванням.

Як повідомив директор черкаської мережі «Мультіплекс» Костянтин Чернецький, кінозамальовки, зняті культурно-просвітницькою організацією «SINERGICON-production» демонструватимуться в кінотеатрах мережі перед показом фільмів, кожний – по тижню.

Як зазначив Черкаської регіональної дирекції Національної телекомпанії України Михайло Калініченко, ця телекомпанія також демонструє кіноетюди циклу. Крім того, їх буде показано в рамках міжнародного фестивалю-телекінофоруму «Кобзар єднає Україну», який пройде в Черкасах через місяць. Представники міської влади додали, що «Таємниці мого міста» ввійдуть також до програми відзначення Дня Черкас.

Кіноетюди циклу в цікавій, популярній формі розповідають про унікальні явища в історії та культурі України. Ролі в епізодах зіграли здебільшого громадські діячі, журналісти. Так, образ Григорія Сковороди відтворив черкаський краєзнавець та журналіст Борис Юхно, образ науковця Василя Шевчика – актор і громадський активіст Сергій Бобров.

– Ми вважаємо, що історичні постаті повинні говорити устами тих, хто творить історію зараз, – пояснив цей підхід режисер проекту Дмитро Кубряк.

Утім, як зауважив оператор-постановник Віктор Стасюк, авторському колективу бракувало зв’язку з громадськими діячами та журналістами Черкащини. Тож ті, хто забажає взяти участь у продовженні проекту, ще мають можливість це зробити.

Як і кожний кінопроект, «Таємниці мого міста» не позбавлений того, що називають «кіноляпами». Крім того, діалоги героїв іноді справляють враження дещо вимушених. Є й певні суперечливі моменти. Наприклад, народні легенди часто подано як достовірні факти. Нарешті, характеристика Петра Ілліча Чайковського як «Елтона Джона ХІХ століття» здається не надто доречною.

Втім, усе це є радше своєрідними родзинками, які підігрівають інтерес до проекту. Наприклад, золоті коронки у «діда Тараса Шевченка», гайдамаки Івана, створюють навіть якесь зворушливе враження.

Презентація кінопроекту відбувається в багатьох містах України. Черкаси – п’яті. Звідси авторський колектив вирушає до Одеси, де цьогоріч відбудеться міжнародний кінофестиваль.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #5 Цинік 08.04.2016 10:33
Історія, цікава справа, хоча кожен трактує її по своєму, головне щоб про історію сьогодення нащадки згадували з гордістю, а не як про "братву", яка грабувала і тако ж писала свою, негативно-страшну історію.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 UA 08.04.2016 01:19
Мирза и культура — антонимы...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Томмaзо Кампанелла 06.04.2016 19:49
Я тоже когда то утопически мечтал, чтобы Черкассы стали городом солнца, а черкащане, всё своё свободное время посвящали образованию и самообразованию . Но откуда у них сегодня свободное время? Воруют день и ночь напролёт, все 28 часов в сутки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Я черкащанин 06.04.2016 18:46
Та ну, все нормально. Такі проекти повинні бути не стільки інформативними, скільки цікавими. Пробуджувати цікавість до історії.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Шанувальник минувшини 06.04.2016 16:07
Ідея хороша і дуже потрібна справа.
Але враження, що організатори повисмикували з історії Черкащини окремі епізоди за принципом: хтось комусь, щось порадив, запропонував, підказав і т.д.). Потрібні експертні оцінки і консультації фахівців з історії і культури Черкащини (як це зробили на Хмельниччині). Бо одна голова добре, а дві краще.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100