Ім'я Одарки Дьоми-Пісної, молодої української художниці з міста Умань Черкаської області, в Празі звучить вперше, хоча на батьківщині і в інших країнах Європи вона вже знаменита.

Фото з Фейсбуку Одарки Дьоми-Пісної


Про це інформує російська служба «Radio Praha».

У 2018 році Одарку було включено в список п'ятдесяти найкращих художників світу за версією італійського каталогу сучасного мистецтва «Woman's Essence». У 2019 вона представила Україну на 58-му Венеціанському Бієнале. З ініціативи проекту Prague Art Weekends в Чехії був запланований вернісаж, на якому побувала кореспондент «Радіо Прага». Захід відбувся у празькій галереї «Якубска» художника Олександра Онищенка.

odarka

Одарка за роботою. Вернісаж в Празі, фото: Вікторія Гавриленко

Вечір вернісажу вийшов нетрадиційним: картини, призначені для виставки, з технічних причин до Праги не дісталися, але куратори виставки разом з Одаркою знайшли ідеальне спонтанне рішення: художниця написала картину-ікону прямо на очах присутніх. До перфомансу приєднався і Олександр.

Свій стиль він визначає як баланс між імпресіонізмом, фолк-артом і арт-наївом. Останнім часом її основна тематика – релігійні сюжети.

Плавні, але рішучі мазки поступово оживають під пензлем, набувають обрисів жіночої фігури з немовлям. Працюючи, Одарка розповідає, що художника не варто питати, що він малює або як саме він це намалював – майстер все одно не зможе вам правдиво відповісти, оскільки сам цього не знає.

odarka2

Адам і Єва, фото: Вікторія Гавриленко

Шлях до фарб

odarka2_

Одарка з дочкою Златою, фото: Вікторія Гавриленко

Пристрасть до живопису вона ввібрала з дитинства. Одарка виросла в творчій родині, багато часу проводила з дідусем, від якого і отримала перші уроки малювання. Першу картину олійними фарбами вона написала вже в 11 років. Незважаючи на те, що батьки бачили її майбутнє в заняттях більш ґрунтовних, ніж живопис, вони знайшли в собі сили підтримати дочку в її виборі.

«Мені в житті пощастило. У мене дуже дружна і сильна сім'я. У той момент, коли мій батько хотів, щоб я була в політиці, я заявила, що хочу бути художником. Для нього це був шок: «Що ми будемо з цим робити ?!» Я кажу: «Розумієш, тату, я хочу і можу». І він сказав: «Добре. Ти хочеш – я тобі допоможу. Його допомога полягала в тому, що він мене підтримав. Не фінансово, як багато хто вважає, а морально. Він мені кожен день говорив: «Ти можеш, у тебе вийде».

odarka1

З гостями на вернісажі, фото: Вікторія Гавриленко

У Одарки, дійсно, вийшло. На сьогоднішній день за її плечима виставки в Італії, Іспанії, Грузії, Франції, Австрії, її картини добре продаються. Однак художниця не вважає, що можна розслабитися і спочивати на лаврах.

«Не можна сказати, що людина самореалізувалася, навіть якщо вона вже на своєму піку. Чому? Тому що все життя ми самореалізовуємось, виховуємо себе, вчимося. І якщо людина стверджує, що вона самореалізувалася, то це її промах, загибель, крах».

Заспокоїтися можна років до дев'яноста або ста, сміється вона – поки ж у планах в Одарки нова колекція робіт на біблійну тему. Це, за словами художниці, новий і дуже важливий етап, до якого рано чи пізно приходить будь-який майстер живопису.

odarka1_

Поцілунок Іуди, фото: Вікторія Гавриленко

Про любов і Біблію

odarka_2

Входження в храм Діви Марії, фото: Вікторія Гавриленко

«Це дуже відрізняється від усього того, що ти робив раніше. Ти відчуваєш на собі якусь певну відповідальність, якусь присутність іншої енергії. Ніколи не виходить писати в поганому настрої. У тебе кисть не ляже, фарба не добереться, руки, як то кажуть, не стоять. До полотна можна підійти тільки в піднесеному настрої.

Цей етап життя художника – дуже важливий. Іноді майстри приходять до нього, а потім знову віддаляються. Я не хочу залишати цю тематику, я буду продовжувати, тим більше що у мене вже задумана нова тема біблійних сюжетів – тема жіночого образу в Біблії.

Ми дуже багато читаємо біблійні історії, а там всюди акцент на чоловіка. Це і зрозуміло, адже Біблія – праця патріархальної епохи. Скільки там є жіночих образів? Діва Марія, жінки-мироносиці, Свята Катерина. І ось їх я і хочу показати в роботах. Показати, що біля чоловіків споконвіку стояли жінки, а біля них – стояли чоловіки. Так було і так буде. Ми не можемо одне без одного».

odarka3

Благовіщення, фото: Вікторія Гавриленко

Перша збірка біблійних сюжетів у виконанні Одарки вже побачила світ: в цьому році вона представила каталог на Сицилії, восени планує чергову виставку. Якщо працювати від чистого серця і з любов'ю до своєї справи, вважає вона, то успіх і визнання прийдуть, а з ними і впевненість у завтрашньому дні.

«Отримувати задоволення від того, що ти робиш – це найголовніше. Робота художника заряджена його енергією, вірите ви в це чи ні. Буває дивишся на роботу художника – шедевр, усе ідеально, але від неї холодом віє. І всі це говорять, і критики, і колекціонери. А в іншого – навпаки: все, що можна – все неправильно, але робота світиться, хочеться її принести додому, поставити або повісити на стіну... Зараз світ соцмереж і самопіару. Я дуже не люблю цього, але це так, життя розгортається до нас під таким кутом. Важливо знати, що, коли ми розповідаємо без пафосу про своє мистецтво, про життя, це приваблює людей».

Люди, впевнена Одарка Дьома-Пісний, спочатку цікавляться художником, а вже потім - його роботами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мадриді відкрилася виставка відомої уманської художниці Одарки Дьоми-Пісної

Уманчанка презентувала виставку картин у Грузії

Мерію одного з іспанських міст прикрашає картина уманської художниці

Уманчанка увійшла до 50 провідних художниць світу

Одарка Дьома-Пісна

Народилася 24 березня 1990 в м Умань. Випускниця Київського університету ім. Шевченка (філологічний факультет), нині навчається в Національній Академії мистецтв у Грузії. Учасниця офіційного павільйону України на 58-му Венеціанському Бієнале і учасниця паралельного проекту в національному павільйоні Бангладешу. Віце-президент міжнародної асоціації художників Musa International Art Space, лауреат премії «Краща українка в професії 2019». Радник мера м Умань з питань культури і мистецтва. Засновник кінофестивалю «Uman International cinema festival». Живе в Грузії, є дочка Злата (5 років).

odarka4

Фото з вернісажу, Вікторія Гавриленко

Олександра Баранова, Radio Praha

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 Да уш! 23.06.2019 17:24
Уманский Нико Пиросмани. Черкасский поэт должен посвятить ей "Миллион, миллион алых роз", от Катерыны Билокур.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Поціновувач живопису 21.06.2019 22:21
"Люди, впевнена Одарка Дьома-Пісний, спочатку цікавляться художником, а вже потім - його роботами".
Та ні Одарко, навпаки, люди спочатку цікавляться роботами художника, а вже потім і самим художником. Так було, так є і так буде!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100