реклама

реклама

36-річний черкащанин Сергій Прядка отримав тяжкі травми після бойових дій в зоні АТО, але знайшов у собі сили та бажання і став ініціатором створення в Черкасах вітрильної школи для дітей. У школі мають 5 човнів на 15 учнів, які виходять на Дніпро під вітрилами. Більше того чоловік має на меті в майбутньому допомагати дітям з інвалідністю.

99

Під час евакуації поранених на Світлодарській дузі Сергій Прядка опинився під ударом протитанкової ракети, в результаті чого отримав серйозні поранення: втратив праву ногу, ліва дуже пошкоджена. Тяжкий рік лікування і весною 2018 року Сергій повернувся до Черкас. Завдяки друзям, які хотіли хоч якось реабілітувати товариша, чоловік потрапив у Яхт-Клуб і зацікавився питанням вітрильного спорту не тільки для себе, а й для майбутнього покоління.

«Я почав запитувати, чого не бачу, щоб діти займалися. Мені хлопці пояснили, що колись була школа, але вона закрилася і зараз немає ні тренерів, ні човнів. Я запропонував відбудувати» - ділиться Сергій.

100

«Ми поїхали у Київ у школу олімпійського резерву. Нам зразу директор сказав, що класна ідея і підтримав нас - подарував човен. І тут ми зачепились за цю справу. Тепер маємо 5 човнів, один з них сучасний моторний для тренерів.  Коштів не було, але по-тихеньку знаходилась допомога, купили необхідне і почали розвиватись. Черкаські підприємці дуже допомагають, одні фарби дадуть, інші якусь деталь з металу зроблять і разом щось виходить» - говорить чоловік.

5555

Човни потребували реставрації і спільними зусиллями вдалося все відновити. Зараз разом з Сергієм на волонтерських умовах працює команда людей. Ветеран говорить, що на сьогоднішній день вони є громадською організацією «Козацькі вітрила», яка знаходиться на веслувальній станції за Яхт-Клубом.

реставрація (2)

«Зараз робимо проєкт, щоб ми могли звертатись за підтримкою чи в міську раду, чи в інші структури. Мене дуже підтримують ветерани війни і команда «Нескорених», бо мені хочеться залучати й дітей з інвалідністю для реабілітації. Таким чином здорові діти будуть спілкувалися з дітьми-інвалідами. Багато діток з ДЦП, які руками не зможуть самі працювати, але реабілітація їм потрібна, щоб вони не були обділені увагою та емоціями», - ділиться Сергій.

Наразі в школі сформована група з 15 учнів, це хлопчики та дівчата від 9 років. Тренують їх досвідчені яхтсмени Володимир Шинкаренко та Юрій Кудряшов. Діти плавають в захисних жилетах, а тренери завжди ходять поруч на моторному човні. Тренування проводяться безкоштовно. Тренери працюють на волонтерських умовах.

реставрація (3)

Сам Сергій займається пошуком коштів для розвитку, на воду виходить досить рідко. Ветеран говорить, що батьки цікавляться і хочуть привести ще дітей, але через нестачу човнів немає можливості набрати більшу кількість учнів. Сергій навіть віддав свій човен для тренувань, щоб дітям вистачало місць для занять. Двоє учнів 14 років зараз готуються до змагань у Києві.

9999

«Нас зараз дуже добре підтримує МХП «Урожай». Вони мені не тільки допомогли у підготовці до змагань «Ігри нескорених», а й підключилися до цієї справи. Ми за їхні кошти купили два нових сучасних вітрила, жилети і купимо форму, щоб хлопці поїхали на змагання не обділені на фоні київських учасників» - говорить ветеран.

реставрація (1)

Через відсутність спеціальних водолазних костюмів для холодної пори року, тренування будуть відбуватися до перших  осінніх холодів. В подальшому заняття відновляться весною. За цей час Сергій планує зайнятись пошуком повноцінної території для школи та вирішенням інших фінансових та організаторських питань.

В майбутньому Сергій Прядка мріє створити школу олімпійського резерву в Черкасах.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100