реклама
Sucurity Police

реклама

bankova1 Журналістам важко довести факти цензури. В останні роки вона набула прихованого характеру. Якою ж саме нині стала цензура, чи є вона та чи можна якось із нею боротися, черкаські та київські журналісти обговорювали під час круглого столу „Цензура в Україні: методи ефективної протидії”, який разом із фотовиставкою Під PRESSом, відбувся в Черкасах 24  травня.

На думку журналістки київського телеканалу ТВІ Юлії  Банкової, своєрідним проявом цензури є відмова надавати інформацію:

- Я не можу „сьогодні на сьогодні” отримати інформацію. Чиновники обіцяють мені її на післязавтра. Це не пряма цензура, але спосіб не дати ту інформацію, яка потрібна людям. Останнім часом цензура видозмінилася, і зафіксувати її неможливо. Якщо раніше це були конкретні папірці, де кольором відмічено, що потрібно, а що не потрібно давати, то зараз це якісь усні поради, однак у досить жорсткій формі.

Черкаська журналістка, директор прес-центру „CherkassyNewsTV Тетяна Єщенко вважає, що зараз на незалежні ЗМІ тиснуть не політично, а

економічно, створюючи такі умови, в яких газети та телеканали просто не

можуть існувати:

- Незалежні ЗМІ дуже залежні від обсягу проданої реклами. Але ми маємо ситуацію, коли рекламодавець каже, що йому поставлено умови давати  рекламу лише на комунальний телеканал. Якщо він цього не зробить, матиме проблеми. А коли ти слабкий фінансово, тобою легше маніпулювати.

До кінця травня фотовистака "Під пресом" експонуватиметься у черкаському ресторані "Тарантелла"

До кінця травня фотовистака "Під пресом" експонуватиметься у черкаському ресторані "Тарантелла"

На різноманітні ж виступи й заяви з боку преси, на думку журналістів,  влада не реагує.

- У нас як у місті, так і в області виникають певні „гарячі точки” у стосунках влади й ЗМІ, але всі ці прояви не мають належної реакції з боку влади, - зазначив голова обласної організації Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.- Дещо раніше будь-які звернення від преси були принаймні предметом обговорення, зараз же ми не можемо сказати, що реакція з боку влади є адекватною.

Утім, на переконання учасників зібрання, багато в таких ситуаціях залежить від самих журналістів.

- З виходом нового закону „Про доступ до публічної інформації” отримувати її значно легше. Але двері відчиняються для тих, хто знає, як цим законом користуватися, - каже Сергій Андрушко, репортер відділу документалістики телеканалу СТБ.- А будь-які прояви цензури треба оприлюднювати, а не мовчати про них.

 

 

 

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100