реклама

реклама

index Черкаський політехнічний фаховий коледж розпочав свою діяльність 1 вересня 1922 року як  Черкаська професійно-технічна школа. Про це інформує директор Черкаського політехнічного фахового коледжу Руслан Красовський.

Згідно з рішенням Ради Народних Комісарів УРСР у 1929 році на базі Черкаської професійно-технічної школи створено Черкаський індустріальний технікум. За роки існування коледжу його назва неодноразово змінювалась: відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 24 березня 2020 року № 435 «Про перейменування Черкаського політехнічного технікуму» технікум перейменовано у  Черкаський політехнічний фаховий коледж.

З 2020 року Черкаський політехнічний фаховий коледж – заклад фахової передвищої освіти.

Форма власності – державна. Адреса Фахового коледжу: м. Черкаси, вул. Надпільна, 226, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , тел. 0472-36-07-28, сайт http//polytechnic.ck.ua.

Станом на 01.10.2022 р. в Фаховому коледжі навчалось 872 студентів, в т.ч.: - за денною формою – 790 осіб; - за заочною формою - 82 студентів.

У Фаховому коледжі працює 80 штатних педагогічних працівників, з них 57 мають вищу кваліфікаційну категорію.

Навчальні практики студентів забезпечує навчальна майстерня з слюсарним, механічним, зварювальним цехами, цехами верстатів з ПУ, з ремонту електричних машин і трансформаторів, з ТО і ремонту електроустаткування, електромонтажу, електрорадіомонтажу, 4 полігони (електротехнічний, енергозберігаючого обладнання і технологій та відновлюваних джерел електроенергії, обладнання базових підприємств, автотранспортний), навчальна СТО автомобілів. В Фаховому коледжі є вантажний та 3 легкові автомобілі (використовуються на сертифікованих курсах з підготовки водіїв категорії "В").

Придбання обладнання для забезпечення навчально-виховного процесу здійснюється відповідно до затверджених перспективних планів розвитку окремих спеціальностей, лабораторій і кабінетів, за погодженням і рекомендацією технічної ради. Активно надавали спонсорську допомогу у вигляді обладнання та витратних матеріалів базові підприємства м. Черкас, а саме ТОВ "Венето-груп", ТОВ "НІЦ «Сканер»", ТОВ "Полікор", ТОВ "СтанкоГруп", ПАТ "Черкасиобленерго та інші.

Виробничі практики студентів Фахового коледжу проводяться на базових підприємствах різних форм власності міста та області на підставі двосторонніх договорів. В 2022 р. перелік базових підприємств значно розширено.

Фаховий коледж є базовим в області закладом фахової передвищої  освіти і за роки свого існування в закладі освіти підготовлено понад 23000 спеціалістів, які в даний час працюють в багатьох регіонах України та за кордоном: техніків-електриків, будівельників, технологів машинобудування, механіків, електромеханіків, гідротехніків, економістів і програмістів.

– Які спеціальності є найбільш популярними у коледжі?

– Наш коледж має ліцензію на здійснення освітньої діяльності з підготовки фахових молодших бакалаврів із 7 спеціальностей за 10-ма освітньо-професійними програмами. Загалом це спеціальності  технічного спрямування. Основними напрямами діяльності Фахового коледжу є підготовка згідно з державним (регіональним) замовленням і договірними зобов’язаннями за кошти фізичних та юридичних осіб висококваліфікованих фахівців для задоволення потреб підприємств і організацій у фахівцях електроенергетичної, електротехнічної промисловості, галузевого машинобудування та електромеханіки, ремонту машин і устаткування хімічної та нафтогазопереробної промисловості, транспорту та зв’язку, інформаційно-обчислювального обслуговування підприємств, фінансово-економічної діяльності, комп’ютерних технологій та інших галузей народного господарства.

До речі, деякі освітньо-професійні програми є унікальними,  для Черкаської області і фахівців в регіоні готує тільки наш коледж. Кожного року ми намагаємось здійснювати потужну профорієнтаційну роботу, активно презентуємо наші спеціальності та умови вступу через соціальні мережі, проводимо піар-акції, Дні відкритих дверей тощо. І це дає результат. Я працюю в коледжі вже 29 років і не було жодного випадку, щоб коледж не виконав державне, а в останні роки -  регіональне замовлення. Традиційно високий конкурс на спеціальність 121 «Інженерія програмного забезпечення» освітня програма «Розробка програмного забезпечення». Але в останні роки значно підвищилась зацікавленість абітурієнтів до спеціальностей технічного спрямування, серед яких 131 «Прикладна механіка», 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», 274 «Автомобільний транспорт», на яких навчаються студенти не тільки за рахунок бюджету, але й за контрактом. Тобто самі здобувачі освіти та їх батьки готові оплачувати своє навчання з метою отримання конкурентоздатної, затребуваної на ринку праці фахової освіти.

– Як війна вплинула на освітній та виховний процес?

– Дуже добре пам’ятаю перші дні війни. Освітній процес одразу перейшов в дистанційну форму, іногородніх студентів ми відправили додому, а з 28 лютого, за рекомендаціями МОН України, ми на два тижні призупинили навчальний процес. На всяк випадок ми спакували й перенесли в безпечне місце  установчі та  інші документи, особисті справи студентів та працівників коледжу. З метою посилення охорони коледжу запровадили нічне чергування чоловіків – працівників коледжу. Я горджуся своїми колегами. Ніякої паніки не було! Так, була певна розгубленість, адже ніхто з нас не був у такій ситуації раніше. Більшість працівників на час призупинення навчального процесу зайнялися волонтерською діяльністю, активно допомагали тимчасовим переселенцям. Дехто з чоловіків записався в тероборону. У той же час педагогічний колектив не втрачав зв'язок зі своїми студентами. Класні керівники, адміністрація коледжу постійно інформувала здобувачів освіти та їх батьків, коли і в якій формі відновиться освітній процес, збирали інформацію про місцеперебування студентів,  їх можливості брати участь в навчанні, за потреби надавали психологічну підтримку. З середині березня коледж відновив освітній процес в дистанційній формі, а з 5-го травня за погодженням з військовою адміністрацією перші в області серед закладів фахової передвищої освіти перейшли в умовах війни на змішану форму навчання. Це дало нам змогу провести  навчальні практики безпосередньо в лабораторіях та цехах коледжу на діючому обладнанні, що є однією із умов підготовки висококваліфікованого фахівця. Навчальний рік ми завершили, як і було заплановано 30 червня, студенти своєчасно склали екзаменаційні сесії, а випускники отримали дипломи відповідного рівня та кваліфікації.

Новий навчальний рік ми розпочали також у змішаній формі. Але, враховуючи вимоги до забезпечення здобувачів освіти і працівників коледжу відповідною кількістю місць в укритті, ми працюємо в дві зміни, як очно, так і дистанційно. Для педагогічного колективу і здобувачів освіти це не є проблемою.


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100