реклама

реклама

images Держлісагентство та ряд інших органів хочуть передати до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства. Особисті джерела свідчать, що проект відповідної постанови Кабміну уже розроблений та може бути ухвалений уже найближчим часом, – йдеться у повідомленні Української природоохоронної групи.

Це рішення може виявитися фатальним для лісів України. Низка природоохоронних організацій звернулися зі спільною заявою до Президента України та Кабінету Міністрів України для того, аби не допустити провалу позитивних процесів у лісовій галузі, які нарешті розпочалися під егідою Міндовкілля.

Серед таких організацій і черкащани. Зокрема, ГО «Скарби Тясминського краю». Як пояснює голова організації Оксана Кулик, в області є багато екологічних проблем. Зокрема, через смілянські стічні системи, які діють не зовсім добре, через розорюваність агрохолдингами берегів, через викачування води з річки для зрошувальних систем річка Тясмин гине, а це одна з головних артерій регіону. Від Сміли до Чигирина колодязі в приватних домоволодіннях можуть втратити воду, якщо далі так знищувати Тясмин.

– У Мінагрополітиці всі міністри підпорядковані агрохолдингам. Людям доводиться все робити самим. Яка тоді буде охорона природи? Ми торік організацією відбили для річки 50-метрову смугу вздовж частини річки. Повбивали кілки, обнесли червоною стрічкою. Тепер там не розоруюють агрохолдинги берег. Щоправда виявилася інша пробема – поширюється амброзія, бо земля була розорена, захисний шар порушений. Але за пару років при правильному догляді відновляться природні багаторічні луги, – каже Оксана Кулик.

У заяві природоохоронних організацій йдеться, що від моменту свого формування і аж до 2019 року Державне агентство лісових ресурсів України (Держлісагентство) - провідний орган з управління лісами - перебував у підпорядкуванні Мінагрополітики. Лісовими питаннями в Міністерстві займалися лічені посадовці, тому Держлісагентство керувало лісами в майже автономному режимі. Наслідки такої автономії помітні всім - про незаконні рубки та махінації з експортом деревини чи не щодня писали українські медіа.

Згодом утворилося Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів і так Держлісагентство опинилося в підпорядкуванні Міндовкілля.

За пів року роботи Міндовкілля продемонструвало непоганий, хоч і не ідеальний, результат, зокрема щодо охорони лісів. Для прикладу, розробило й протягнуло постанову Кабміну №1224, якою суттєво обмежувалися рубки в найбільш цінних карпатських лісах. Або домоглося погодження створення заповідної території в Холодному Яру на Черкащині.

images Але у грудні 2020 року Міністра захисту довкілля Романа Абрамовського в непрозорий спосіб намагалися звільнити з посади. За однією з версій, саме через його надмірну увагу до лісів. Депутати Верховної Ради відмовилися голосувати за відставку Абрамовського.

Але лісове лобі не втрачає надії повернути свою автономність. Цього разу шляхом від’єднання Держлісагентства від Міндовкілля та приєднання назад до Мінагрополітики. Разом з Держлісагентством, передати Мінагрополітики планують Держводагентство і Держрибагентство.

«Передача лісів та річок назад в управління Мінагрополітики означатиме провал усіх позитивних процесів, які нарешті розпочалися під егідою Міндовкілля. Ми знову можемо стати свідками очевидного конфлікту інтересів, адже Мінагрополітики буде зацікавлене в експлуатації природних ресурсів, зокрема лісів, а не в їх збереженні. З огляду на те, що природи залишається дедалі менше, часу на безглузді управлінські рішення майже немає. Саме тому низка екологічних організацій, серед яких і Українська природоохоронна група, звернулися зі спільною заявою до Президента України та Кабінету Міністрів України з метою не допустити передачі лісів та річок під управління Мінагрополітики», - каже Єгор Гриник, експерт лісового напрямку Української природоохоронної групи.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100