d8a0c6e6d2619ceaf9a824766015c6ee Радіючи потопленим російським воєнним кораблям, люди іноді жартують про те, що флот "другої армії світу" нищить країна, яка флоту не має. Жарти - смішні. Але не дуже справедливі. Чи навіть зовсім не справедливі. Україна має свій флот, сучасний іноваційний флот та фахівців з досвідом сучасних морських битв, яким не можуть похизуватися більшість традиційно потужних морських держав.

Сьогодні Головне управління розвідки Міністерства оборони України , Служба безпеки України та @Військово-морські сили ЗС України пишуть нову сторінку воєнно-морського мистецтва. На хвилях Чорного моря Україна створює тренди, за якими військово-морські сили країн світу будуть розвиватися наступні десятки років.

Хоч сама ідея з безпілотними морськими апаратами і не є новою в світі мілітарних технологій, але лише в Україні вона отримала настільки вдалу реалізацію та ефективне застосування.

При чому, з присмаком самобутнього національного колориту.

Коли я дивлюсь на українські морські безпілотники, підсвідомість самовільно викидає образ козацької чайки. Образ відважних козацьких морських походів на малих маневрених суднах, які громили великі неповороткі ворожі галери і наганяли страху на ворожі фортеці по всьому Чорноморському узбережжю.

І тоді, як і зараз, Європа аплодувала відважним українським мореходцям...

431250024_1518184192073034_1089737159221625380_n

Звісно, український результат є логічним продовженням всього накопиченого століттями досвіду, від знищення іспанської "непереможної армади" до 10 флотилії мас князя Боргезе та ізраїльської шаєтет 13.

Українська битва за море вже є настільною книгою з асиметричних морських дій як і для наших союзників, так і для "вісі зла", яка теж активно вивчає наш досвід. Це теж варто пам'ятати і робити відповідні висновки.

П.с. російська пропаганда намагається втішитись тим, що наші операції на морі є такою собі відплатою, яка компенсує проблеми на інших напрямках фронту. Женіть такі думки подалі, вслід за російськими кораблями.

Україна повертає собі своє законне море. Комплекс цих успішних операцій матимуть СТРАТЕГІЧНИЙ результат для безпеки не лише Чорного, але Середземного моря (про це якось згодом). Ще не всі наслідки є очевидні, але зсув вже йде.

Україна поверне собі свої порти та хвилі.

росія ж не зможе зупинити цей процес, хіба що, в безсилій злобі, як цар Ксеркс, накаже висікти море батогами.

Ave

Тарас Шевченко, захисник родом з Черкас

*допис з "Фейсбуку"

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100