«Місто власними руками» – так називається програма, яку запроваджує міська влада Золотоноші. Кожний житель міста, який хоче зробити кращим район, у якому він живе, може зробити власний внесок!

Наприклад, придбати ліхтар для вуличного освітлення. Жителі купують ліхтарі – а місто за кошти бюджету їх встановлює! Або інший приклад: містяни оплачують підготовку проекту асфальтування власної вулиці, а міська влада фінансує проведення капітального ремонту.

Робота ведеться через квартальні комітети або через активних громадян, які беруться пройти вулицею і запропонувати людям взяти участь у встановленні, приміром, ліхтарів (йдеться передусім про спальні райони, де за рахунок місцевих бюджетів досі не було встановлено вуличне освітлення).

На сьогодні таким чином по місту встановлено вже близько півтисячі ліхтарів. На вулиці Новій небайдужий депутат ініціював асфальтування.

На сьогодні в міськвиконкомі є вже 14 проектів, підготовку яких оплатили жителі міста. Зараз серед цих проектів проходить конкурс – реалізацію яких із них буде профінансовано цього року. Відбір здійснюється за кількома показниками – не тільки за якістю самого проекту, а й за тим, яку участь жителі беруть у житті міста.

Одним із пунктів, який свідчить на користь того чи того проекту, є відсоток укладених у мікрорайоні договорів на вивезення сміття – таким чином ми стимулюємо укладання цих угод. Як наслідок, на сьогодні кількість дворів, які уклали угоди, сягає 80% – це для Золотоноші дуже гарний результат!

Щиро кажучи, співфінансування з боку громадян має більше символічний характер. Якщо створення проекту коштує 7-8 тисяч гривень (приблизно по 200-300 гривень з дворища), то реалізація проекту, на яку виділяються бюджетні кошти, – кілька мільйонів. Тобто йдеться передусім про залучення людей до активного громадського життя, щоб вони не були байдужими!

Люди розуміють, що у їхні ліхтарі, у їхню дорогу вкладено і їхні власні 200 гривень. Тому ставлення до дороги і ліхтарів у людей – зовсім інше. Люди бережуть і освітлення, і асфальт!

Олег Масло, заступник міського голови Золотоноші.

* Коментар «Прочерку»

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Степаныч 28.05.2016 11:22
Олег, невже немає інших методів залучення громадян до активності, аніж просити в них по 200-300 гривень?
Ви готові звітувати містянам за виконану роботу та її якість ?
Чи гроші давайте, а далі вже не ваша справа ?
До речі, пан Іванько там досі у вас при владі?
Якщо “так“, то всі ваші потуги марні!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Гарні слова 20.05.2016 17:43
Якщо для когось 200-300 гривень (на один проект) з дворища символічно, то для більшості людей - ні. Тим більше, за все треба платити (комулка+лікарн я, школа і т.д.). А на словах - все гарно і красиво.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100